Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Sinisiä uhkaa ny­ky­me­nol­la to­del­li­nen ro­mah­dus – Tut­ki­ja: Matkaa muu­ta­man­kin edus­ta­jan läpi saa­mi­seen

Terho näkee edelleen luottamuskriisin - "Saman pöydän ääreen keskustelemaan Orpon kanssa" Sinisten nykykannatuksesta on vielä reippaasti matkaa, jotta se...

Timo Soini jätti perussuomalaisten johdon viime kesän puoluekokouksessa Jyväskylässä. Puoluekokouksen jälkeen Soini siirtyi perussuomalaisista Uusi vaihtoehto -ryhmään, josta tuli sittemmin Sininen tulevaisuus.
Timo Soini jätti perussuomalaisten johdon viime kesän puoluekokouksessa Jyväskylässä. Puoluekokouksen jälkeen Soini siirtyi perussuomalaisista Uusi vaihtoehto -ryhmään, josta tuli sittemmin Sininen tulevaisuus.
Kuva: Joel Maisalmi

Sinisten nykykannatuksesta on vielä reippaasti matkaa, jotta se saisi edes muutaman kansanedustajan seuraavissa eduskuntavaaleissa, arvioi valtio-opin professori emeritus Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta. 

–  Puolentoista prosentin valtakunnallisella kannatuksellahan meillä yleensä puolueet eivät saa eduskuntaan ensimmäistäkään kansanedustajaa. Ja voi sanoa, että hyvin pienillä prosenttiosuuksilla puolue voi saada kansanedustajan silloin, jos sen kannatus keskittyy selvästi jollekin alueelle, Paloheimo sanoo.

Sinisten kannatus on madellut näissä pohjalukemissa sitkeästi gallupista toiseen.

Käytännössä on helpointa saada edes joku kansanedustaja läpi etelän suurissa vaalipiireissä, kuten Helsingissä tai Uudellamaalla.

Paloheimo arvioi, että esimerkiksi Timo Soinin vetovoima voi vielä riittää läpimenoon Uudellamaalla, jos hän lähtee ehdolle, mutta toinen kysymys on, riittääkö se nykyoloissa vetämään vanavedessä läpi myös jokusen muun edustajan.

Sinisillä on Kaj Turusen tiistaina julkistetun loikan jälkeen 18 kansanedustajaa, johon on nykykannatuksesta valovuosien matka.

–  Jos tarkastellaan eduskuntavaaleja taaksepäin ja eri puolueiden vaalimenestystä, niin suurin piirtein 10 prosentin ääniosuudella puolue voi odottaa saavansa 18 paikkaa eduskuntaan, Paloheimo sanoo.

Vertailun vuoksi eduskunnan pienin puolue kristillisdemokraatit sai viime vaaleissa 3,5 prosentin kannatuksen ja 5 kansanedustajaa.

–  Kyllä siihenkin on matkaa, Paloheimo toteaa.

Vaaliliitoista voi saada apua - niihinkin liittyy ongelma

Siniset ovat kertoneet hakevansa vilkkaasti vaaliliittoja muiden puolueiden kanssa saadakseen edustajia läpi. Paloheimon mukaan vaaliliitoista voi kyllä periaatteessa löytyä apua sinisille.

–  Varsinkin jos pieni puolue on vaaliliitossa jonkin suuremman puolueen kanssa, niin silloin pieni puolue saattaa ääniä keskittämällä saada siinä vaaliliittolistalla ehdokkaansa tuloksen lähelle kärkisijoja. Tällä tavalla saattaa saada paikkoja, joita ei ilman vaaliliittoa tulisi.

Tähän liittyy kuitenkin sinisten kohdalla kysymysmerkki.

–  Sinisillä on tässä vaiheessa erittäin vaatimaton puolueorganisaatio ja voi kysyä, ehtiikö heille tulla sellaista järjestökoneistoa, joka pystyisi mahdollisissa vaaliliitoissa ohjaamaan äänten keskittämiseen. Se vaatii kenttätyötä, Paloheimo sanoo.