Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Si­ni­pu­na­tan­goon tar­vi­taan kaksi

Kajaanin kierroksensa päätteeksi Ouluun kokoomuksen vaalijuhliin perjantai- illaksi tullut kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pitää perspektiivivirheenä sitä, jos joku kuvittelee kokoomuksen hurmaantuneen niin porvarihallituksesta, että olisi unohtaneet kokonaan sinipunan mahdollisuuden.

Kajaanin kierroksensa päätteeksi Ouluun kokoomuksen vaalijuhliin perjantai- illaksi tullut kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pitää perspektiivivirheenä sitä, jos joku kuvittelee kokoomuksen hurmaantuneen niin porvarihallituksesta, että olisi unohtaneet kokonaan sinipunan mahdollisuuden.

"Ei missään tapauksessa", hän painottaa.

Katainen selvittää sitä, kuinka keskustan ja kokoomuksen välinen suhde on muuttunut presidentinvaalien aikana tehdyn yhteistyön takia: henkinen ilmapiiri on muuttunut.

"Sinipuna ei silti ole lainkaan mahdoton, mutta tangoon tarvitaan kaksi", hän sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja kehuskelee sitä, kuinka hyviä kokemuksia Suomessa sinipunasta on ollut. Hän muistuttaa myös, ettei hallitusyhteistyö suinkaan päättynyt ovet paukkuen, päinvastoin.

Porvarihallituksen puolesta on tehty jo konkreettisia viritelmiä. Ihan vastaavaa ei Kataisen mukaan ole SDP:llä ja kokoomuksella, mutta spontaaneja yhteistyön tapoja kylläkin.

Ihan uutta nähdään ensi maanantaina, kun Katainen ja SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma tapaavat Helsingin Paasitornissa kuten he sopivat tammikuisessa pääministeritentissä. Herrat miettivät tuolloin mikä puolueita yhdistää ja mikä erottaa.

He ovat jo sopineet, että keskustelu on jouhevaa ja asiakeskeistä. Työelämä noussee yhdeksi pääteemaksi.

Jyrki Katainen käy jo ihan lämpimänä, kun työstä tulee puhe. Hän palaa vielä yt-lakiin, jonka ulottaminen alle 30 hengen yrityksiin oli paha virhe. Hänen mielestään ei pidä luoda lainsäädäntöä, joka aiheuttaa pelkoa yrittäjissä. "En haluaisi olla töissä paikassa, jossa työnantaja ei ole luottavaisella mielellä."

Katainen piikittelee sen verran, että voimia ei pidä mitata toisen nujertamisella. Hänen mielestään nimittäin SDP vei yt-laissa keskustaa kuin pässiä narussa.

Mutta nyt alkavat vaalipippalot. Kokoomus on siirtynyt isänmaallisten juhlien järjestämisen sijaan kevyempään ohjelmaan. "Jos minä olisin tulossa mukaan kokoomuksen toimintaan, haluaisin tällaista", toiminnanjohtaja Nina Paloheimo sanoo ja viittaa ympärilleen ravintola Onnelassa.

"Ei niin, että jakkupukujuhlissa tai isänmaallisuudessa olisi mitään vikaa", hän lisää. "Mutta muunkinlaista menoa tarvitaan."

Paloheimo otaksuu, että nuorella puheenjohtajalla on jotain tekemistä tyylilajin muuttumisen kanssa. "Tarkoitus on nyt rokata kokoomus vaalivoittoon", hän sanoo.