
Vappuun olennaisesti kuuluvat simat ja kuohuviinit saattavat sisältää korkeita asetaldehydipitoisuuksia.
Asetaldehydi on yleinen karsinogeeni eli syöpävaarallinen yhdiste. Se kuuluu samaan vaarallisuusluokkaan kuin esimerkiksi asbesti, formaldehydi, bentseeni ja radon.
Asetaldehyliä löytyy suurina pitoisuuksina elintarvikkeissa, joiden valmistamiseen liittyy käymisprosessi. Näitä ovat myös alkoholijuomat ja simat.
Asetaldehydiä käytetään lisäksi elintarvikkeiden aromiaineena, jota laitetaan leivonnaisiin, hedelmämehuihin, virvoitusjuomiin, makeisiin jälkiruokiin ja maitovalmisteisiin.
Merkittävimmät asetaldehylin altistumislähteet ovat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan alkoholijuomien suurkulutus ja tupakointi
Alkoholin runsaan käytön sekä alkoholin ja tupakan yhteisvaikutuksen on esitetty lisäävän riskiä sairastua varsinkin yläruuansulatuskanavan alueen syöpiin.
Sen sijaan muista elintarvikkeista johtuvan asetaldehydialtistumisen ja syöpien välille ei ole esitetty syy-seuraussuhdetta, Evira kommentoi.
Asetaldehydin haittavaikutuksista kärsivät varsinkin tietyn perimän omaavat ihmiset. Näitä perimän omaavia henkilöitä on erityisesti Itä-Aasiassa.