vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

"Sille varmaan mais­tui­si toi­nen­kin tas­ku­lamp­pu" - säh­kö­an­ke­rias Raipe voi hyvin

Linnanmäen Sea Lifen sähköankerias Raipe pelästytti akvaarion työntekijät pahanpäiväisesti nielaisemalla eläintenhoitajan taskulampun joulunalusviikolla.

Sähköankerias Raipe on aikamoinen vekkuli. Sen tällien seurauksena jouluvalotkin syttyivät palamaan altaan ympärillä. Sähköankerias Raipe nielaisi taannoin taskulampun, mutta voi jo paremmin.
Sähköankerias Raipe on aikamoinen vekkuli. Sen tällien seurauksena jouluvalotkin syttyivät palamaan altaan ympärillä.
Sähköankerias Raipe on aikamoinen vekkuli. Sen tällien seurauksena jouluvalotkin syttyivät palamaan altaan ympärillä.

Linnanmäen Sea Lifen sähköankerias Raipe pelästytti akvaarion työntekijät pahanpäiväisesti nielaisemalla eläintenhoitajan taskulampun joulunalusviikolla. Mitä kuuluu taskulamppuahmatille nyt?

Sähköankerias Raipe ponkaisi julkisuuteen joulunalusviikolla nielaistessaan Linnanmäen huvipuiston yhteydessä toimivan Sea Lifen eläintenhoitajalta altaaseen pudonneen metallisen taskulampun. Tilanne oli kimurantti, sillä sähköankerias voi tuottaa noin 600 volttia sähköjännitettä. Altaassa on jatkuvasti sähköiskuvaara - toimelias Raipe sai sähköjännitteensä avulla altaansa reunalla olevat jouluvalotkin palamaan.

Vaikeuksien jälkeen sähköankerias saatiin lopulta vietyä hoitoon Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan. Siellä eläinlääkäri Okko Sukura sai monimutkaisen toimenpiteen päätteeksi taskulampun pois sen sisuksista. Nukutetun sähköankeriaan pitäisi olla vaaraton. Silti riski sähköiskuun on koko ajan olemassa.

Sähköankerias Raipe nielaisi taannoin taskulampun, mutta voi jo paremmin.
Sähköankerias Raipe nielaisi taannoin taskulampun, mutta voi jo paremmin.

Kaikkiaan aikaa koko urakkaan kului seitsemän tuntia, jotta taskulamppu saatiin ulos sähköankeriaan vatsasta.

Raipe toipui nopeasti, ja jo parissa päivässä se uiskenteli omassa altaassaan entiseen tapaansa. Tapahtuneen jälkeen sähköankeriaan tilaa piti tarkasti seurata, sillä riski jälkitulehdukseen oli olemassa.

Raipella on taas kaikki hyvin

Sea Lifen intendentin Markus Dernjatin mukaan kaikki on sujunut tapauksen jälkeen hyvin, ja Raipe ei tunnu koko asiaa edes muistavan.

- Kävelin juuri aamulla Raipen altaan ohi, ja siellä se oli kovasti työn touhussa pureskelemassa oksanpätkää altaan pohjalla. Se on täysin entisellään, ihan kuin ei olisi koskaan taskulamppua nielaissutkaan.

Sähköaistinsa avulla saalistavat sähköankeriaat ovat persoja metalliesineille. Tämän vuoksi Raipekin luultavasti alun perin nielaisi taskulampun.

- Sille varmaan maistuisi toinenkin taskulamppu. Meillä on nyt tietty protokolla, ettei mitään ylimääräisiä metallisia esineitä enää viedä lähelle sen allasta.

Katso video Raipesta joulun alla:

Sea Life Helsingin sähköankerias Raipe nielaisi taannoin taskulampun. Raipe voi kuitenkin akvaristi Pekka Jääskeläisen mukaan paljon paremmin.
Video: Markku Uhari