Uimataito: Korona ai­heut­ti rajun not­kah­duk­sen lasten ui­ma­tai­toon ja nyt pe­lä­tään ener­gia­tal­koi­den vai­ku­tus­ta

Jääkiekko: Kärpät sai run­saas­ti tu­liai­sia Ville Koi­vu­sen hat­tu­temp­pu­näy­tök­ses­tä

Sisäilmaongelmat: Oulun Nor­maa­li­kou­lun si­säil­maon­gel­mat ovat taas ta­pe­til­la, reh­to­rin mukaan koulu on jat­koa­jal­la

Sikiön ke­hi­tyk­sel­le hai­tal­lis­ta gly­kyr­rit­sii­niä löy­ty­nyt sa­dois­ta elin­tar­vik­keis­ta

Raskausajan herkuttelusta voi koitua peruuttamattomia seurauksia sikiön kehitykselle.

Raskausajan herkuttelusta voi koitua peruuttamattomia seurauksia sikiön kehitykselle. Erityisesti lakritsin ja salmiakin nauttimista pitäisi tutkijoiden mukaan välttää lasta odottaessa, mutta niiden lisäksi kauppojen hyllyiltä löytyy satoja elintarvikkeita, jotka altistavat syntymättömän lapsen turhille riskeille.

Lakritsijuuressa olevan glykyrritsiinin on todettu altistavan muun muassa lapsen muistissa, oppimisessa, käyttäytymisessä, stressinsäätelyssä ja aivojen toiminnassa tapahtuviin muutoksiin sekä edistävän murrosiän alkamista. Lisäksi raskauden kesto saattaa olla aavistuksen tavanomaista lyhyempi niillä naisilla, jotka ovat syöneet lakritsia ja salmiakkia raskausaikana.

– Meidän tutkimustulosten mukaan pienikin määrä voi olla haitallista. Suuremmat annokset saavat aikaan vain suurempia haittoja, mutta kaikilla annosmäärillä on enemmän haittoja kuin sillä ettei käyttäisi glykyrritsiiniä ollenkaan. Sen vaikutukset ulottuvat läpi elinkaaren, sillä sikiöaikaiset muutokset ovat luonteeltaan pysyviä, toteaa akatemiaprofessori Katri Räikkönen.

Glykyrriitsiniä ei ole pelkästään makeisissa

Hyvin harva lasta odottava nainen kuitenkaan tietää glykyrritsiinin vaikutuksista. Neuvoloissakaan sen vaikutuksista ei usein osata kertoa, vaikka glykyrritsiinin riskeistä on raportoitu jo yli viisi vuotta sitten Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

– Raskausajan ruokasuosituksissa salmiakki ja lakritsi mainitaan lähinnä vain sen takia, että ne korottavat verenpainetta, mutta glykyrritsiinin vaikutuksista ei mainita juuri lainkaan. Tiedän jopa matalasta verenpaineesta kärsineitä naisia, joita on raskausaikana kehotettu syömään lakritsia, Räikkönen kertoo.

Luonnon makeimmaksi aineeksi väitettyä glykyrritsiiniä löytyy suomalaisen lähikaupan hyllyiltä yli 400 elintarvikkeesta. Erityisesti sitä on karkeissa ja muissa makeissa tuotteissa, kuten joissakin jäätelöissä, jälkiruokakastikkeissa, kekseissä ja purukumissa. Vaikka koittaisikin karttaa makeaa raskausaikana, siltikään glykyrritsiiniltä ei välttämättä voi välttyä.

– Glykyrritsiiniä saattaa tulla juoneeksi, vaikka koittaisi syödä terveellisesti. Usein luonnontuotteet koetaan hyvin terveellisiksi, mutta glykyrritsiiniä on löydetty useasta yrttiteestä, Räikkönen toteaa.

Elintarvikkeessa ei tarvitse olla merkintää haitallisesta ainesosasta

Suositun makeutusaineen tunnistaa tyypillisesti voimakkaasta lakritsinmausta. Sen välttämisen tekee hankalaksi myös se, ettei elintarvikkeiden sisällysluettelossa tarvitse mainita nimenomaista ainesosaa, mikäli sitä on vain pieniä määriä. Kaikissa tuotteissa glykyrritsiini ei välttämättä maistu läpi.

Sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutuksia yksilön myöhempään elämään tutkinut Räikkönen on viime vuodesta lähtien johtanut kansainvälistä tutkijatiimiä, jonka tarkoituksena on kehittää älypuhelinsovellusta, jolla pystyy selvittämään tuotteesta sisältääkö se glykyrritsiiniä.

Älypuhelinsovelluksen rahoituksesta tutkijaryhmä kilpailee Helsingin yliopiston Helsinki Challenge -tiedekilpailussa.

– Glykyrritsiini ei ole lainkaan tarpeellinen aine raskausaikana, mutta nykyään ei ole mahdollisuuksia välttää sitä sisältäviä tuotteita. Tarjoamme elintarviketeollisuudelle myös mahdollisuuden informoida kuluttajia ja kantaa tällä tavalla yhteiskuntavastuuta.

Glykyrritsiinin käyttö ei näytä olevan lainkaan vähenemään päin, sillä tutkijaryhmä listaa jatkuvasti uusia tuotteita, joissa sitä on käytetty makeutus- tai makuaineena. Parhaillaan selvityksen alla on missä virvoitusjuomissa glykyrritsiiniä esiintyy.