Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Sii­vous­rin­kien ku­kois­tus kuihtui

Edullista siivousapua toivova saa jonottaa vuoroaan entistä pitempään, sillä työn tekijöitä ei enää riitä vanhaan malliin. Siivousringeillä ja kotipalvelua tarjoavilla asukastuvilla on jo useamman vuoden ajan ollut vaikeuksia saada palkattua sopivia työntekijöitä.

Rajakylän asukastuvan työntekijän Sanna Muikun ja Raija Lehto-ojan voi palkata vaikka viikkosiivouksen tekemiseen kahdeksan euron tuntihintaan.
Rajakylän asukastuvan työntekijän Sanna Muikun ja Raija Lehto-ojan voi palkata vaikka viikkosiivouksen tekemiseen kahdeksan euron tuntihintaan.
Kuva: Janica Karasti

Edullista siivousapua toivova saa jonottaa vuoroaan entistä pitempään, sillä työn tekijöitä ei enää riitä vanhaan malliin. Siivousringeillä ja kotipalvelua tarjoavilla asukastuvilla on jo useamman vuoden ajan ollut vaikeuksia saada palkattua sopivia työntekijöitä.

Vielä 2000-luvun taitteessa siivousrinkejä perustettiin pilvin pimein. Tällöin usean perheen porukka palkkasi yhdessä pitkäaikaistyöttömän siivoamaan vuorollaan rinkiläisten kodit.

Työvoimaneuvoja Eija Sumén Oulun työvoimatoimistosta sanoo, että sopivia tarjokkaita kotitalouksien siivousrinkeihin ei yksinkertaisesti enää tunnu löytyvän.

Jotta siivousrinki tulisi perheille edulliseksi, siihen halutaan palkata työntekijä, joka on oikeutettu korkeimpaan korotettuun palkkatukeen. Tämän vuoksi rinkisiivoojan on oltava pitkäaikaistyötön, joka on saanut työttömyyspäivärahaa vähintään 500 päivän ajan.

"Vaatimukset täyttäviä henkilöitä ei enää löydy yhtä helposti kuin ennen, sillä muun muassa työllisyystilanne on parantunut ja vaikeasti työllistettävien osuus pienentynyt", Sumén sanoo.

Korkeimpaan korotettuun palkkatukeen oikeutetun työllistämiseen työnantaja saa tukea yhteensä noin tuhat euroa. Loppuosa palkasta lakisääteisine maksuineen jää työnantajina toimivien perheiden hoidettavaksi.Asukastupien
puhelimet pirisevät


Huokean siivousavun kysyntä ei ole kadonnut mihinkään. Erilaiset siivoustyöt ovat esimerkiksi asukasyhdistysten halutuinta palvelua.

"Kotisiivouksia kysellään jatkuvasti, parhaimpina päivinä niitä voi tiedustella kolmekin soittajaa", kertoo Puolivälinkankaan asukasyhdistyksen työntekijä Kari Heikkinen.

Puolivälinkankaalla on jouduttu tuottamaan kyselijöille pettymys, sillä asukastupa jäi vuoden vaihteessa ilman kotipalvelua hoitavaa lähiöavustajaa.

Uutta täyteen palkkatukeen oikeutettua työntekijää ei yrityksistä huolimatta onnistuttu löytämään.

Nyt tilanne näyttää kuitenkin lupaavalta, sillä tehtävään on vihdoin saatu kaksi ehdokasta haastateltaviksi.

Oulun vanhimpiin asukasyhdistyksiin lukeutuva Rajakyläyhdistyskin joutui selviytymään pari kuukautta ilman kotipalvelutyöntekijöitä, ennen kuin kuukausi sitten löytyi kaksi sopivaa halukasta.

Tällä hetkellä siivousavun saamiseen on noin kahden viikon jonot.Työstä ollaan
valmiita maksamaan


Maallikkosiivoajien lisäksi myös ammattimaisista siivousalan työntekijöistä on pulaa. Oulun seudulla on tällä hetkellä kymmeniä täyttämättömiä alan paikkoja.

Oululaisessa siivouspalveluyritys Tupla-Luuta Oy:ssä on omakohtaisesti koettu vaikeus saada siivousalan työpaikkoja täytettyä.

"Viimeksi kun haimme kotisiivoukset hallitsevaa työntekijää, sopivaa henkilöä jouduttiin etsimään kolmatta kuukautta", kertoo yrityksen palveluesimies Rainer Friman.

Frimanin mukaan kotisiivousten kysyntä on vuoden, parin sisällä kasvanut jatkuvasti. Tällä hetkellä Tupla-Luudalla on noin 80 kotitalousasiakasta.

Oulun työvoimatoimiston työnantajapalveluiden esimies Kari Backman sanoo, että pieniä kotipalveluyrityksiä on 2000-luvun alusta lähtien perustettu kiihtyvään tahtiin.

Tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan ulkopuolisen tekemästä kotitaloustyöstä.

"Tähän on vaikuttanut varallisuuden lisääntymisen ja kotitalousvähennyksen lisäksi varmasti myös yleisempi kulttuurin muutos - tuntuu jo hyväksyttävältä palkata ulkopuolinen siivoamaan omaa kotia."