Siili jäi pahasti jumiin hau­ta­kynt­ti­lään Hau­ki­pu­taal­la – myös oravat olleet pulassa kynt­ti­län­hyl­sy­jen vuoksi

Pulaan joutunut siili käveli keskiviikkona Haukiputaan hautausmaalla kempeleläistä Päivi Räikköstä vastaan. Siilin pää oli juuttunut hautakynttilään.

Harmittomalta kuulostava hautakynttilä voi koitua luontokappaleen kohtaloksi, huomauttaa lukija. Haukiputaan hautausmaalla ollut siili pelastettiin pinteestä.
Harmittomalta kuulostava hautakynttilä voi koitua luontokappaleen kohtaloksi, huomauttaa lukija. Haukiputaan hautausmaalla ollut siili pelastettiin pinteestä.
Kuva: Lukija

Pahaan pulaan joutunut siili käveli keskiviikkona Haukiputaan hautausmaalla kempeleläistä Päivi Räikköstä vastaan. Siilin pää oli juuttunut hautakynttilään.

Räikkönen ei aikaillut, vaan nappasi kiinni hautakynttilästä ja yritti irrottaa piikkipallon.

– Siili oli aika tiukasti jumissa. Jouduin vetämään, nostamaan ylöspäin ja ravistelemaankin. Sitten siilin pää irtosi ja eläin tömähti pyllylleen.

Piikkipallo kääntyi katsomaan pelastajaansa kuin kiitokseksi. Sen jälkeen se lähti viipottamaan toiseen suuntaan.

Räikkönen kertoo, että eläimen pelastaminen toi hyvän mielen. Hän pohti tapausta yhdessä muiden hautausmaalla vierailleiden kanssa. 

– Kaikki tuollaiset eläimille vaaralliset kynttilänjätteet pitäisi kerätä pois luonnosta, myös hautausmailta. Vanhat kynttilät voisi ottaa pois myös naapurihaudoilta, kun käy omaisensa haudalla, Räikkönen toteaa.

Myös varikset etsivät kynttilän talia

Oulun ev.-lut. seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi on kuullut, että oravia on saattanut jäädä kiipeliin hautakynttilöihin, näitä tapauksia saattaa tulla vuosittain. Sen sijaan kynttilänhylsyyn itsensä työntäneestä siilistä hän ei ole aikaisemmin kuullut.

Vuontisjärvi kommentoi, että kynttiläsuunnittelijoiden olisi kannattanut ajatella suuaukon kokoa, sillä eläimet ovat kiinnostuneet kynttilän talista. 

– Myös varikset ovat oppineet etsimään ruokaa kynttilöistä. Ne ovat nokkelia ja käyttävät sisältöä hyvin ja nakkelevat kynttilöitä. 

Vuotisjärven tiedossa ei kuitenkaan ole, että varikset olisivat jääneet kiinni kynttilöihin.

Muovikynttilöitä kasaantuu hautausmaille pimeän vuodenajan aikana. Muovijätteen vähentämisestä on keskusteltu runsaasti viime aikoina.

Vuontisjärvi toteaa, että kynttiläteollisuuden pitäisi miettiä vaihtoehtoja muoville. 

– Ei pidä kuitenkaan syyllistää ihmisiä, jotka haluavat muistaa vainajia elävän kynttilän valolla. Muoviset hautakynttilät ovat usein ainoa vaihtoehto, jonka kaupasta löytää.