Sii­ka­joen Kui­dul­le val­tion­tu­ki­pää­tös va­lo­kui­tu­ra­ken­ta­mis­ta varten – tuki enin­tään 1,7 mil­joo­naa

Siikajoen Kuitu on saanut valtiontukipäätöksen valokuiturakentamiselle Siikajoelle.

Tuki myönnetään kattavan valokuituverkon rakentamiseksi koko Siikajoen kunnan alueelle.
Tuki myönnetään kattavan valokuituverkon rakentamiseksi koko Siikajoen kunnan alueelle.
Kuva: Vesa Joensuu

Siikajoen Kuitu on saanut valtiontukipäätöksen valokuiturakentamiselle Siikajoelle.

Traficomin päätöksessä linjataan, että valtiontuki hankkeelle on enintään 1,7 miljoonaa euroa tai 44 prosenttia toteutuneista tukikelpoisista kustannuksista. 

Tuki myönnetään kattavan valokuituverkon rakentamiseksi koko Siikajoen kunnan alueelle. Siikajoen kunta on sitoutunut tukemaan hanketta noin 840 000 euron kuntaosuudella.

Hankkeen kokonaiskustannus on 6,4 miljoonaa euroa, mikäli koko runkoverkko rakennetaan tehdyn suunnitelman mukaisesti. Tuen edellytyksenä on, että hankkeessa tarjotaan vähintään 100/100 megan symmetrisiä, edistyksellisiä viestintäyhteyksiä.

Siikajoen Kuitu tarjoaa asiakkailleen sekä 100/100 megan yhteyttä että symmetristä gigaista yhteyttä. Vastaavia nopeuksia ei aiemmin ole Siikajoella ollut tarjolla. Päätöksessä todetaan, että Traficom on laatinut hankealueesta markkina-analyysin.

Valtiontuen myöntämisellä hankealueelle ei alueen tukikelpoisuuteen tehdyt rajaukset huomioon ottaen ole vähäistä suurempia vaikutuksia kilpailuun ja markkinoiden toimintaan.

Tuen myöntämiselle ei näin ollen ole kilpailuvaikutusten näkökulmasta estettä.

Rakentaminen käynnistyy Ruukin hankealueella syksyn aikana

Tukipäätöksen saaminen mahdollistaa hankkeen toteutumisen: tuki kohdistuu erityisesti haja-asutusalueiden rakennuttamiseen. Rakentaminen käynnistyy Ruukin hankealueelta tämän syksyn aikana.

Muita hankealueita ovat Siikajoen ja Paavolan hankealueet. Rakentamisen ehtona on, että kunnasta saadaan myytyjen liittymien osalta 60% tilaajapeitto.

Valokuituliittymien myynti on edennyt Siikajoella ennätysmäisen aktiivisesti: hankkeen virallinen valokuituinfo pidettiin Siikajoella juhannusviikolla, jolloin myös myynti käynnistyi.

Elokuun puoleen väliin mennessä tilauksia on vastaanotettu jo lähes 650 kappaletta.

Kuntalaisilta toivotaan aktiivisuutta liittymien tilaamisessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa: tilaussopimukset alueittain vaikuttavat ratkaisevasti rakentamisen toteutumiseen.

Liittymätilauksen voi tehdä osoitteessa www.tayskuitu.fi/siikajoki.

Reaaliaikainen liittymätilausten seuranta postinumeroalueittain on nähtävissä osoitteessa www.tayskuitu.fi/siikajoki-tilaukset.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa kerätyt kiinnostuksen ilmaisut eivät ole juridisesti päteviä tilaussopimuksia: valokuitua haluavien on täytettävä joko sähköinen tai paperinen Siikajoen Kuidun tilauslomake.

Siikajoen Kuidun Täyskuitu-myyjät ovat tavattavissa syksyn aikana mm. Siikajoen Hyvinvointimessuilla sekä Paavolan syysmarkkinoilla. Paperisia tilauslomakkeita on saatavissa kunnantalolta, jonne täytetyt tilauslomakkeet voi myös palauttaa.