Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

Sii­ka­joel­la pan­noi­tet­tiin vii­kon­lop­pu­na kaksi sutta – Luke: Ti­lan­tees­ta liikkuu pe­rät­tö­miä väit­tä­miä, sudet pan­noi­tet­tiin valtion mailla

Luken mukaan viikonloppuna Lumijoella tehdystä pannoituksesta liikkuu sosiaalisessa mediassa perättömiä väittämiä.

Susikanta on kasvanut Pohjois-Pohjanmaan suunnalla vasta viime vuosina,. Siksi Länsi-Suomen pannoitukset on keskitetty alueelle.
Susikanta on kasvanut Pohjois-Pohjanmaan suunnalla vasta viime vuosina,. Siksi Länsi-Suomen pannoitukset on keskitetty alueelle.
Kuva: FELIX ANDRE SKULSTAD

Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa, että se on pannoittanut viime viikon lauantaina kaksi sutta Siikajoella. Ensimmäinen pannoitusyritys tehtiin Lumijoella, mutta se ei onnistunut.

Luken mukaan kyseisestä pannoituksesta liikkuu sosiaalisessa mediassa perättömiä väittämiä. Väittämien mukaan Luke olisi rikkonut susien pannoittamisessa pannoittamista koskeviä lupaehtoja. 

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että virheelliset väittämät koskevat sitä, että susia olisi pannoitettu alueella, joka ei ole valtion maata. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan pidä paikkaansa. 

Metsähallituksen erätarkastaja Markus Aho vahvistaa, että sudet on pannoitettu valtion mailla. 

– Ei ole ollut epäselvyyttä siitä, missä sudet on pannoitettu, Aho toteaa.

Luke tiedotti helmikuun puolessa välissä aloittavansa susien merkintäpyynnit Pohjois-Pohjanmaalla vielä saman kuun aikana. Pohjois-Pohjanmaalle kohdistuvien pannoitusten taustalla on alueen kasvanut susikanta. 

Susien merkintäpyyntejä tehdään myös Itä-Suomessa. Kojolan tietojen mukaan samankaltaista tilannetta, jossa susipannoituksista on liikkunut perättömiä väittämiä, ei ole ollut muihin pannoituksiin liittyen. 

Pohjois-Pohjanmaalla pannoitukset kohdistuvat Haapaveden, Haapajärven-Reisjärven, Limingan seudun, Pyhäjärven, Raahen seudun sekä Ylivieskan riistanhoitoyhdistysten toiminta-alueille niiltä osin, kun Luonnonvarakeskuksella on lupa suden elävänä pyyntiin kyseisten alueiden metsästysoikeuden haltijoilta.

Susia pannoitetaan, jotta niiden liikkumisesta saataisiin kerättyä ja välitettyä tietoa. Luken mukaan tietoa tarvitaan kannanseurannan ja tutkimuksen tukena sekä susien aiheuttamien vahinkojen vähentämiseksi. 

Luke käyttää susien pannoituksessa apuna helikopteria, jolla laskeutumiseen se tarvitsee maanomistajan luvan. Luke on kysynyt lupia myös yksityisteille moottoriajoneuvoilla liikkumista varten. 

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

Uutista päivitetty 19.3. kello 9.56: Luke korjasi tiistaina tietoja: sudet pannoitettiin Siikajoella eikä Lumijoella.