Sii­ka-aho puo­lus­taa edes­men­nyt­tä ve­nä­läis­luot­sia – "P­la­to­nov oli oi­keas­taan kuin Mauro Ber­ru­to"

Seppo Siika-aho pelasi Suomen maajoukkueessa vuosina 1993–1994. Tarjolla oli ainutlaatuinen näköalapaikka, sillä ryhmää luotsasi Vjatsheslav Platonov.

Seppo Siika-aho pelasi Suomen maajoukkueessa vuosina 1993–1994. Tarjolla oli ainutlaatuinen näköalapaikka, sillä ryhmää luotsasi Vjatsheslav Platonov.

Valmentaja oli ennen tuloaan Suomeen johdattanut Neuvostoliiton muun muassa olympiakultaan ja kahteen maailmanmestaruuteen.

Platonovin aika Suomen maajoukkueessa oli myrskyisää. Passari Sami Juvonen uitti legendan julkisuudessa kölin alta ja väitti, että ”Platonov saa ottaa viinaa niin paljon kuin lystää, vaikka samana iltana olisi harjoitukset”.

– En muista mitään tuollaista, Siika-aho painottaa.

Hän puolustaa voimakkaasti Platonovia, joka kuoli vuonna 2005. Siika-ahon mukaan aika ei ollut 1990-luvun Suomessa vielä kypsä mestarivalmentajan rajuille metodeille.

– Kulttuuriero entisestä Neuvostoliitosta tulleen valmentajan ja suomalaisen Jukolan Jussi -jengin välillä oli aika iso. Emme olleet tottuneet niin totaaliseen harjoitteluun.

Jälkikäteen voi todeta, että Platonov oli monessa asiassa aikaansa edellä.

– Projekti jäi vähän kesken. Platonov halusi löytää tavan, jolla maajoukkueemme kaltainen kapean materiaalin ja lyhyiden pelaajien joukkue voisi voittaa pelejä. Hän nosti vaatimustasoa kaikessa tekemisessä, pienistä yksityiskohdista lähtien, Siika-aho muistaa.

– ”Plato” oli oikeastaan kuin Mauro Berruto, joka sitten onnistuikin ajamaan muutokset läpi.

Lue myös: Seppo Siika-aho kypsyi urheilijaksi 1980-luvun MuPS:ssa – lentopalloliiton toimitusjohtaja ei halua näyttäytyä saneeraajana, jota kiinnostavat vain tilinpäätösten viimeisten viivojen alle jäävät luvut