Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Sex­to­nin ri­pa­ril­la on säpinää

"Voikohan rippikoulusta saada ehdot?" pohtii Sexton istuessaan saunapölkyn päällä.

<b>Painavat sanat.</b> Ohjaaja Milja Sarkolaa kiinnostaa, kuinka suuri vaikutus aikuisella voi olla nuoreen.
Painavat sanat. Ohjaaja Milja Sarkolaa kiinnostaa, kuinka suuri vaikutus aikuisella voi olla nuoreen.
Painavat sanat. Ohjaaja Milja Sarkolaa kiinnostaa, kuinka suuri vaikutus aikuisella voi olla nuoreen.

"Voikohan rippikoulusta saada ehdot?" pohtii Sexton istuessaan saunapölkyn päällä.

Sexton on Kajaanin kaupunginteatterin uuden nuorisonäytelmän 16-vuotias päähenkilö. Vanhemmat ovat lahjoneet hänet rippikoululeirille. Leiristä tulee yllättävä ja mullistava. Kesä on täynnä ihastuksia, mustasukkaisuutta, ystävyyttä ja pahaa oloa.

Sextonia esittää viime syksynä Kajaaniin kiinnitetty nuori näyttelijä Mika Silvennoinen.

"Leiri on Sextonille siirtymisrituaali nuoruudesta kohti aikuisuutta. Tietenkään ihmisen kehitys ei oikeasti ole niin suuri kahdessa viikossa. Leiri on tavallaan metafora muutoksesta", kertoo tänä keväänä Teatterikorkeakoulusta valmistuva ohjaaja Milja Sarkola.

Hän korostaa, ettei näytelmä sinänsä käsittele kristinuskoa tai rippikoulua. Keskiössä on sisäisen kasvun, ihmissuhteiden ja tunteiden problematiikka. Kesäinen leirielämä luonnon keskellä yhdistettynä uskontoon aiheuttaa nuoressa mielettömän tunnemyllerryksen.

"Kyllä tämä ihan rakastumiseen ja rakkauteen kääntyy", ohjaaja paljastaa. "Rippikoululeiri on tapahtumapaikkana äärimmäisen ruokkiva tälle aiheelle."

Sarkolaa kiinnostaa, kuinka valtava vaikutus aikuisella voi olla kypsyvään nuoreen. Miten paljon oikea sana tai väärä teko vaikuttavat.

"Läksimme käsikirjoittaja Heini Junkkaalan kanssa muistelemaan omia kokemuksiamme yläasteiästä. Aika äkkiä aiheeksi löytyi nuoren ja aikuisen maailmojen kohtaaminen tai törmääminen", Milja Sarkola kertoo.

Aikuinen ei Sarkolan mielestä välttämättä näe, kuinka painavat hänen sanansa saattavat olla.

"Kun asiat tapahtuvat nuorelle ensimmäistä kertaa, hänellä ei ole niille mitään mittakaavaa. Kaikki on nyt tai ei koskaan. Nuori ei osaa kuvitella, että elämä muuttuisi, ettei kaikki olisi aina näin niin kuin se on nyt."

Näyttelijä Mika Silvennoinen uskoo, että nuorella on tarve tulla määritellyksi.

Oulun läänin alueteatterin kotinäyttämöllä Sissilinnassa ja esityskiertueella näytetään myös leirin aikuisten - nuorisopastorin ja nuorisotyöntekijän - keskeneräisyys ja haavoittuvuus.

"Aihe laajenee nuoren suhteeseen kehen tahansa vanhempaan, opettajaan ja ihan idoleihinkin", huomauttaa Milja Sarkola.

Näytelmässä on paljon tunteita, jotka tuntuvat, mutta ulospäin näkyy vain, miten ne pyritään peittämään.

Näytelmä on kolmiodraama Sextonin, hänen ystävänsä Lellen (Emilia Sinisalo, Teatterikorkeakoulu) ja nuorisotyöntekijän Veeran (Teija Töyry) välillä. Neljäntenä pyöränä on nuorisopastori Komulainen (Juha Häkkänen).

"Huomion tarve ja nähdyksi tulemisen halu on asia, joka pyörittää näitä neljää ihmistä. Se ilmenee eri muodossa, mutta sama asia heissä kaikissa kyllä on. Se yhdistää näytelmän nuoret ja aikuiset", toteaa Sarkola.

Rämpivälle sattuu kaikenlaista, kiteyttää nuorisopastori Komulainen.

"Se on valtava se hetki, kun saa etäisyyttä ihmiseen, jota on ihaillut tai jolla on ollut vaikutusvaltaa. Kun se etäisyys tulee, se on suurta", Sarkola hehkuttaa.

Ohjaaja Milja Sarkola ei itse ole ollut riparilla. Näytelmän riparimaailma on tullut käsikirjoittaja Heini Junkkaalalta.

"Kun ei sinä kesänä käynyt rippikoululeiriä, niin oli todella ulkopuolinen olo. Jäi siitä sosiaalisesta kokemuksesta paitsi. Ärsytti, kun kaveri palasi rippileiriltä uskossa ja rakastuneena", Milja Sarkola tilittää.

Sextonia esittävä Mika Silvennoinen muistaa riparilta lipunnoston, aamupuuron, nuotioillat, letut, yöjalan ja Pim's keksit.

"Mun parhaat ystävät oli mun isosia. Siellä oli ylikiihkeä kesäteologi ja välillä suht' koht mukava leipäpappi puhui uskosta."

Entäs ihastumiset?

"Ne meni vähän sivussa. Se oli enemmän sellaista poikain kanssa hengailua. Mä olin jo ollut yhden tytön kanssa kirjeenvaihdossa, olevinaan seurusteltu ja me oltiin jo erottu. Koska tyttö oli samalla leirillä, piti näyttää, ettei tunnu missään, vaikka tuntui todellakin."


Nuorisonäytelmä Sexton saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterin Sissilinnan näyttämöllä lauantaina 28.1. kello 19. Sexton on myös kiertuenäytelmä.