Seppo Kallion rohkeus pelasti pilk­ki­jän huk­ku­mi­sel­ta – ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti antoi teosta Kal­liol­le hen­gen­pe­las­tus­mi­ta­lin

Huhtikuun 28. päivän iltana viime vuonna Oulunsalon Varjakan edustalla oli runsaasti pilkkijöitä. Yksi heistä oli pikkaralalainen Upi Väärä. Kevätjää petti Väärän jalkojen alta.

Upi Väärä (vas.) kiitteli Seppo Kalliota henkensä pelastamisesta keskiviikkona Oulun Lääninhallitus-talossa. Samoilla vesillä monesti pilkkineet miehet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.
Upi Väärä (vas.) kiitteli Seppo Kalliota henkensä pelastamisesta keskiviikkona Oulun Lääninhallitus-talossa. Samoilla vesillä monesti pilkkineet miehet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.
Kuva: Jukka Leinonen

Huhtikuun 28. päivän iltana viime vuonna Oulunsalon Varjakan edustalla oli runsaasti pilkkijöitä. Yksi heistä oli pikkaralalainen Upi Väärä. Hän pilkki aluksi lähempänä rantaa, mutta kun saalista ei tullut, hän suuntasi ulommaksi, kauemmaksi kuin muut pilkkijät.

Silloin kevätjää petti Väärän jalkojen alta.

– Jää oli ihan puikkoa, Väärä kertoo.

Oulunsalossa asuva Seppo Kallio oli pilkkijöistä kauimpana Väärään nähden. Pilkkikaverina ollut oma poika huomasi tilanteen, jolloin Kallio lähti välittömästi juoksemaan jäihin pudonnutta kohti. Hän oli ainoa, joka toimi.

Kallio sai toiselta pilkkijältä mukaansa narun ja otti "omin luvin" toiselta potkukelkan. Sillä hän potki jäissä sinnitelleen Väärän luo.

Päästyään 2–3 metrin päähän Kallio yritti heittää narua Väärälle. Kevyt muovinaru ei kuitenkaan lentänyt perille.

Neuvokkaasti Kallio otti oman jäänaskalinsa ja kiinnitti sen narun päähän. Sen avulla heitto onnistui ja Väärä sai narusta kiinni. Potkuria hyväksi käyttäen Kallio onnistui vetämään jo 20 minuuttia veden varassa sinnitelleen Väärän jäälle.

– Potkurin avulla pääsin tarpeeksi lähelle. Panin potkurin poikittain, sain siitä hyvän pidon.

Sitten Kallio piti Väärästä huolta kunnes paikalle hälytetty pelastushelikopteri ehti paikalle ja lennätti kylmettyneen uhrin sairaalahoitoon. Aikaa jäihin putoamisesta helikopterin lähtöön kului nelisenkymmentä minuuttia.

– Ilman Seppoa en olisi tullut ylös, Väärä antoi keskiviikkona tunnustusta Kalliolle Oulun Lääninhallitus-talossa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa Kallio vastaanotti tasavallan presidentti Sauli Niinistön antaman hengenpelastusmitalin.

Pilkkijöiden tunteikas halaus

Miehet muistelivat tapahtunutta omista näkökulmistaan liikuttavassa tilaisuudessa, jossa oli läsnä myös hengenpelastusmitalin saaneen Kallion perheenjäseniä.

Väärä kiitteli Kalliota siitä, että tämä kannusti häntä jaksamaan kun voimat meinasivat ehtyä.

– Tuntui, ettei jaksa enää.

Väärä kertoo, että hypotermian iskettyä hänelle tuli epätodellinen olo. Hän ei edes ensin huomannut avun tuloa. Mielessä pyöri jo luovuttaminen.

Kallio ja Väärä eivät tunteneet toisiaan aiemmin, vaikka olivat pilkkineet samoilla vesillä. Keskiviikkona he halasivat toisiaan tunteikkaasti.

"Itse uhri ei olisi kyennyt pelastautumaan"

Hengenpelastusmitalin luovuttanut Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen korosti, että Seppo Kallion henkilökohtainen toiminta oli ratkaiseva jäihin pudonneen pelastamisessa.

– Itse uhri ei olisi kyennyt pelastautumaan.

Kallio asetti tilanteessa vaaraan oman henkensä ja terveytensä hankalissa olosuhteissa.

Savolainen kiitteli Kalliota erittäin ripeästä toiminnasta ja neuvokkuudesta.

Tasavallan presidentti myöntää hengenpelastumitalin sisäministeriön ehdottamana. Aloitteen mitalin myöntämisestä Seppo Kalliolle teki hänen tyttärensä mies Markus Heimonen.

Kalastus on sekä pelastajalle että pelastetulle rakas harrastus. Upi Väärä kertoo lähteneensä pilkille jo pari päivää sairaalasta pääsyn jälkeen. Mukaan tapahtuneesta tarttui kuitenkin aimo annos viisautta ja varovaisuutta: kevätjää on petollista.

Juttua muokattu 25.4. kello 10.15: Muokattu tasavallan presidentin kirjoitusasua. 

Juttua muokattu 25.4. kello 13.45: Korjattu Markus Heimosen nimi. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että hänen sukunimensä olisi Heinonen. 

Hengenpelastusmitali annetaan erittäin rohkeasta teosta

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Hengenpelastusmitalihakemus lähetetään sen alueen aville, jonka alueella teko on tapahtunut tai, jos teko on tapahtunut maan rajojen ulkopuolella, sille aville, jonka alueella pelastajalla tai pelastetulla on kotipaikka. Hakemus toimitetaan avin kirjaamoon.

Hengenpelastusmitalin antamista koskevat ehdotukset käsitellään hengenpelastusmitalilautakunnassa.

Mitali Seppo Kalliolle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi hengenpelastusmitalin Oulun Oulunsalossa asuvalle Seppo Kalliolle esimerkillisestä toiminnasta, jolla hän pelasti jäihin pudonneen pilkkijän Oulunsalon Varjakassa 28.4.2018.

Mitali luovutettiin Kalliolle keskiviikkona Oulun Lääninhallitus-talossa.

Mitalin luovutti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Erittäin sinnikästä ja neuvokasta toimintaa

Perustelujen mukaan Seppo Kallio toimi erittäin sinnikkäästi ja neuvokkaasti pelastaessaan veden varaan joutunuteen pilkkijän hukkumiselta.

Kallio piti myös huolta uupuneesta ja kylmettyneestä uhrista pelastushelikopterin saapumiseen saakka.

Seppo Kallion pelastustoimet olivat keskeinen syy henkilön pelastumiselle.

Kallio saattoi oman henkensä ja terveytensä vaaraan vaarallisissa ja kylmissä olosuhteissa.