Tilaajille

Seppo Fränti ma­joit­taa tai­tei­li­jat tar­vit­taes­sa vaikka ma­tol­laan – Jolon pant­ti­van­keu­des­ta sel­vin­neen tai­teen­ke­rää­jän näyt­te­ly odottaa avau­tu­mis­taan Kias­mas­sa

Seppo Fränti lahjoitti satojen teostensa kokoelman nykytaiteenmuseo Kiasmaan. Näyttely odottaa avautumistaan suljetussa museossa.

Vielä pitää odottaa. Seppo Fränti lahjoitti laajan taidekokoelmansa Kiasmalle. Siitä koostetun näyttelyn piti aueta maaliskuun lopussa, mutta ovet ovat toistaiseksi säpissä koronapandemian takia. Seppo Fränti näkee meissä kaikissa keräilijän: – Ihmiset ovat aina keränneet jotain, simpukoita tai kiviä. Edelleen kerätään. Kuka saa Facebookissa tai Instagramissa eniten tykkäyksiä? Sekin on jonkinlaista keräilemistä. Aiemmin kokoelmasta on ollut esillä Haava-näyttely entisen Lapinlahden sairaalan tiloissa. Fränti veti siellä itse kierroksia. – Se oli todella ihmeellistä, miten kierroksen lopulla huomasi sen vaikutuksen, kyllä siellä oli itkua silmissä. Fräntin satojen teosten kokoelma täytti koko asunnon. Taustalla Karoliina Hellbergin Fräntin kokoelmaan liittyen on julkaistu myös kirja, Hullu Rakkaus. Sen kannessa on tämä Jussi Gomanin tekemä muotokuva Fräntistä. Teos on nimeltään Halu auttaa on ollut aina osa Seppo Fräntin luonnetta. Hän teki pitkän uran Lastenlinnan sairaalassa ja on sittemmin halunnut avittaa uraansa aloittelevia taiteilijoita. Fränti päätyi suuren julkisuuden kohteeksi, kun hän ja hänen ystävänsä Risto Vahanen joutuivat panttivangeiksi Jolon saarelle.
Vielä pitää odottaa. Seppo Fränti lahjoitti laajan taidekokoelmansa Kiasmalle. Siitä koostetun näyttelyn piti aueta maaliskuun lopussa, mutta ovet ovat toistaiseksi säpissä koronapandemian takia.
Vielä pitää odottaa. Seppo Fränti lahjoitti laajan taidekokoelmansa Kiasmalle. Siitä koostetun näyttelyn piti aueta maaliskuun lopussa, mutta ovet ovat toistaiseksi säpissä koronapandemian takia.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Seppo Fränti lahjoitti satojen teostensa kokoelman nykytaiteenmuseo Kiasmaan. Näyttely odottaa avautumistaan suljetussa museossa. Kunhan näyttely koronakriisin päätyttyä joskus aukeaa, Fränti toivoo sen itkettävän, liikuttavan ja paljastavan meissä jotain.

Seppo Fräntin kotona on pitkästä aikaa tilavaa.

Vielä tovi sitten ovesta ei tahtonut mahtua sisään. Fräntin asunto Helsingin Kampissa oli täynnä tauluja. Niitä oli satoja nojaamassa seiniin, telineissä ja kasoissa. Huoneissa liikuttiin kuin labyrintissa – kapeita taulupinojen välissä kulkevia reittejä pitkin.