Sel­vi­tys: 90 pro­sent­tia Kii­nas­sa toi­mi­vis­ta eu­roop­pa­lais­yri­tyk­ses­tä kär­si­nyt mer­kit­tä­väs­ti ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta – Suomen talous erit­täin riip­pu­vai­nen Kii­nas­ta

Kiinassa toimivat eurooppalaiset yritykset pelkäävät liikevaihtonsa jopa puolittuvan kesään mennessä, kertoo tuore Euroopan kauppakamarin selvitys.

Kiinasta lähtenyt koronavirus on levinnyt laajalle. Se vaikuttaa myös talouteen.
Kiinasta lähtenyt koronavirus on levinnyt laajalle. Se vaikuttaa myös talouteen.
Kuva: ALI HAIDER

Kiinassa toimivat eurooppalaiset yritykset pelkäävät liikevaihtonsa jopa puolittuvan kesään mennessä, osoittaa tuore Euroopan kauppakamarin selvitys. Selvitykseen osallistui 577 yritystä, ja niistä yli 90 prosenttia ilmoitti liiketoimintansa kärsivän jo nyt merkittävästi.

Ongelmia aiheutuu yritysten mukaan esimerkiksi siitä, että tuotanto seisoo, alihankkijat eivät pysty toimittamaan tavaraa ja logistiikan järjestäminen on erittäin vaikeata sekä Kiinassa että myös kansainvälisesti.

Lähes puolet yrityksistä pelkää liikevaihtonsa jopa puolittuvan vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon aikana. Ensimmäisellä vuosineljänneksen liikevaihdon pudotuksen uskotaan olevan ainakin 20 prosenttia.

Selvitykseen vastanneet eurooppalaiset yritykset sanovat, että paikallisten viranomaisten varotoimet vaihtelevat alueittaan. Lisäksi ne ovat ennalta-arvaamattomia, mikä vaikeuttaa tällä hetkellä merkittävästi tilannetta Kiinassa.

Suomi yksi Kiinan taloudesta riippuvaisimpia maita

Myös Kiinassa toimivat yli 400 suomalaisyritystä kärsivät viruksesta väistämättä, todetaan Keskuskauppakamarin tiedotteessa. 

Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava johtaja Timo Vuori muistuttaa, että Suomi on yksi Kiinan taloudesta riippuvaisempia talouksia, kun vertaillaan EU- ja OECD-maita.

– Suomessa jalostetut vientituotteet ja palvelut päättyvät yhä useammin suoraan tai epäsuorasti Kiinan markkinoille. Siksi koronavirus ei ole Suomelle vain terveysuhka, vaan myös merkittävä taloudellinen riski, Vuori sanoo.

Suomen viranomaiset, suurlähetystö ja Business Finland ovat pitäneet suomalaisyritykset hyvin ajan tasalla koronavirustilanteen kehittymisestä.

– Onneksi tuoreimmat uutiset Kiinasta kertovat virustorjunnan alkavan tuottavan tuloksia ja maan talouden ottavan ensiaskelia takaisiin normaaliin, Vuori toteaa.

Virus alkaa kuitenkin olla jo maailmanlaajuinen haaste, mikä johtaa Vuoren mukaan siihen, että myös maailmantalous kärsii siitä väistämättä tämän vuoden aikana.