Selkeät säännöt myös kis­sal­le

Kissa, jolla ei ole riittävän johdonmukaista omistajaa, stressaantuu siinä missä koirakin.

Vilkas, notkea ja kekseliäs kissa päätyy helposti paikkoihin, jotka eivät ole sille sallittuja. Kissa oppii tunnistamaan tiukkasävyisen kiellon, ja sitä kannattaa käyttää johdonmukaisesti.
Vilkas, notkea ja kekseliäs kissa päätyy helposti paikkoihin, jotka eivät ole sille sallittuja. Kissa oppii tunnistamaan tiukkasävyisen kiellon, ja sitä kannattaa käyttää johdonmukaisesti.
Kuva: Pietari Seppänen

”Suostuttele, älä pakota! Kissan tulee voida pitää omistajaansa liittolaisenaan, eikä kissan luottamusta saa loukata”, ohjeistaa kissan opettamiseen burmakasvattaja Kaija Wikström Kaiuksen kissalasta.

Kissa, jolla ei ole riittävän johdonmukaista omistajaa, stressaantuu siinä missä koirakin.

”Säännöt ja rutiinit tuovat kissalle turvallisuutta, ja tämä näkyy käytöksessä.”

Vaikka kissalta puuttuukin koiralle tyypillinen miellyttämisenhalu, johdonmukaisesti opetettuna myös kissa oppii.

Sisäsiisteyden ja laumakäytöksen kissanpennulle opettaa sen emo ja siksi onkin tärkeää, että pentu saa olla emonsa kanssa 12 viikon ikään saakka.

”Kissa on siisti eläin, joten ongelmat hiekkalaatikkoasioissa kielivät yleensä joko stressistä tai jostakin fyysisestä sairaudesta. Vahingoista rankaiseminen usein vain pahentaa tilannetta”, muistuttaa Wikström.

Satsaa kissaturvallisuuteen

Kissat ovat älykkäitä ja uteliaita ja notkeina ja taitavina kiipeilijöinä ehtivät myös paikkoihin, jotka eivät ole sallittuja.

Kodin kissaturvallisuuteen kannattaa siis kiinnittää huomiota. Esimerkiksi viherkasvit säilyvät parhaiten amppeleissa ja koriste-esineet on parempi laittaa kissan ulottumattomiin.

Kissan ei-toivottu käytös on vaivattomin kitkeä ennen kuin siitä tulee tapa. Huonekalujen raapimisen tai verhoissa kiipeilyn tilalle kissalle on hyvä järjestää luvallista tekemistä.

”Vie kissa pois tilanteesta esimerkiksi sen omalle kiipeilypuulle, jota saa raapia. Vahvista toivottua käytöstä kehumalla tai herkkupaloilla.”

Kissa oppii myös tunnistamaan tiukalla äänensävyllä sanotun kiellon, joten sitä kannatta käyttää johdonmukaisesti. Mikä on kiellettyä tänään, on kielleltyä vastakin.

”Sosiaaliselle ja laumasidonnaiselle kissalle myös lyhyt aresti voi olla toimiva rangaistus. Jäähyn ei tarvitse olla pitkä, mutta sen täytyy liittyä välittömästi ei-toivottuun käytökseen”, Wikström muistuttaa.

Kiljaise liiasta hellyydestä

Eräs epämiellyttävimmistä kissatavoista on niin sanottu hellyysaggressio. Siinä missä pentujen keskinäisessä leikissä hampaidenkin käyttö kuuluu asiaan, jotkut jatkavat tätä myös ihmisten kanssa ja leikkitappelevat purren ja potkien myös silittävää kättä.

Hellyysaggressio on ominaista kissoille, jotka eivät ole tottuneet käsittelyyn.

”Kiljaise ja kiellä, näin toinen kissakin tekisi. Paina kissa hellästi kyljelleen ja irrota vasta, kun se on rauhoittunut. Tämän jälkeen kannattaa olla kuin ei huomaisikaan kissaa.

Huitominen ja huiskiminen sen sijaan laukaisee saalistusvietin ja tilanne vaikeutuu entisestään.”

Kissojen oppimisessa kuten luonteissakin on yksilöiden ja rotujen välisiä eroja. Kodin tavoille normaali terve kissa oppii johdonmukaisella lempeällä käsittelyllä, leikkisää ja aktiivista kissaa on helppo motivoida myös erilaisten temppujen tekemiseen. Myös vanhemmat kissat opettavat nuorempiaan.

”On kuitenkin ymmärrettävä, että kissa on eläin, joka ei aina toimi kuten ihminen haluaa. Joskus ihmisen on myös joustettava, kun on kissa lemmikkinä”, muistuttaa Kaija Wikström.