Sek­suaa­li­ri­kok­sien määrä kas­va­nut sel­väs­ti Oulussa – apu­lais­po­lii­si­pääl­lik­kö: ul­ko­maa­lai­sia per­hei­tä tö­ni­tään ja hau­ku­taan

Oulun kaupunki järjesti maanantaina turvallisuusinfon, jossa kuullaan myös Oulun poliisin näkökulmia kaupungin turvallisuustilanteeseen.

Oulun apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta oli yksi puheenvuoronkäyttäjistä Oulun kaupungin turvallisuusinfossa maanantaina.
Oulun apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta oli yksi puheenvuoronkäyttäjistä Oulun kaupungin turvallisuusinfossa maanantaina.
Kuva: Pekka Peura

Oulun poliisin apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta on huolissaan Oulun katuturvallisuudesta. Hän sanoo, että kantasuomalaisille Oulu on turvallinen paikka, mutta ulkomaalaistaustaiset henkilöt ja perheet ovat kohdanneet viime kuukausina syrjintää ja asiatonta käytöstä.

– Ulkomaalaisia lapsiperheitä häiritään ja tönitään. Ulkomaalaistaustaisia taksikuljettajia on syrjitty, ja kyyti on otettu suomalaiselta, Karnaranta kertoo.

Ilmiön taustalla ovat Oulussa sattuneet useat lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset, joista on epäiltynä ulkomaalaistaustaisia miehiä. Rikokset ovat tulleet julki viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa.

Apulaispoliisipäällikkö sanoo, että rikosten julkitulon jälkeen ulkomaalaistaustaisten henkilöiden määrä on vähentynyt Oulun katukuvasta.

– Hiukan huolestunut olen kaupungin ilmapiirin ja yhteisen hengen puolesta, hän toteaa.

Karnaranta puhui maanantaina Oulun kaupungin järjestämässä turvallisuusinfossa, jossa puhui myös Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä.

Määttä pitää tärkeänä sitä, että maahanmuuttajat ja kantaväestö ovat tekemisissä keskenään.

– Eristämällä luodaan kuplaa, jossa joku voi elää erillään suomalaisesta yhteiskunnasta. Sitä virhettä ei kannata kotouttamisessa tehdä, Määttä sanoi.

Seksuaalirikosten määrä kasvanut

Oulun katuturvallisuus on poliisin mukaan parantunut viime vuonna. Karnarannan mukaan tämä johtuu siitä, että väkivaltarikosten määrät yleisillä paikoilla ovat vähentyneet.

Kaikkiaan poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä väheni Oulussa viime vuonna 10 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Seksuaalirikosten määrä kuitenkin kasvoi.

Karnaranta sanoo, että ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista on korostunut. Vuonna 2018 Oulun kaupungin alueella kirjattiin 100 seksuaalirikosta. Niistä 33 tapauksessa epäiltynä on ulkomaalaistaustainen henkilö.

– Raiskaajat eivät vaani pusikoissa ja nurkan takana. Suurin osa seksuaalirikoksista saa alkunsa netin syövereissä. Mennään sinne, mikä ei yleisillä paikoilla näy, Karnaranta sanoo.

Tilaisuuden avasi Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen. Hänen mukaansa turvattomuuden tunne Oulussa on kasvanut. Hän totesi, että rikoksia ei saa hyväksyä eikä ikäviä asioita saa lakaista maton alle. 

Salissa kuultiin myös kaikkien valtuustoryhmien edustajien kommentit. Poliitikot tuomitsivat kaupungissa julkitulleet seksuaalirikokset. Useissa puheenvuoroissa peräänkuulutettiin myös sitä, että maahanmuuttajien kotouttamista täytyy parantaa.

Katso tallenne kaupungin järjestämästä turvallisuusinfosta:

Juttua päivitetty kello 10.26 Hanna Määtän kommenteilla.