Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Sek­si­työn yleis­ty­mi­nen taan­tu­man karu seuraus

Talouden alamäellä ja työttömyyden kasvulla on monenlaisia seurauksia.

Talouden alamäellä ja työttömyyden kasvulla on monenlaisia seurauksia. Perjantain Kaleva kertoi yhdestä niistä: kun yli 50-vuotiaiden naisten asema työmarkkinoilla on heikentynyt, jotkut heistä ovat elantonsa turvaamiseksi ryhtyneet myymään itseään.

Prostituutiota on Suomessakin ollut aina, ja ainakin väitteiden mukaan joillekuille seksin myyjäksi ryhtyminen voi johtua muustakin kuin rahapulasta – jopa uteliaisuudesta. Kun heikko taloustilanne ja uusien seksiyrittäjien tulo prostituution markkinoille kulkevat kuitenkin käsi kädessä, asioiden yhteyttä on vaikea kiistää: taloudellinen ahdinko ajaa seksin myyjäksi henkilöitä, jotka muuten eivät alalle tulisi.

Samanlaisesta olosuhteiden aiheuttamasta pakosta todistavat myös seksialan työntekijöiden omat kertomukset.

Pakosta prostituoiduksi joutuminen kolhii todennäköisesti jokaisen tämän kohtalon kokevan ihmisen omanarvontuntoa. Erityisen karulta tuntuu se, että jopa pitkän tavanomaisen työuran tehneet henkilöt ajautuvat lopulta seksityöläiseksi.

Tällaiset tapaukset muistuttavat vastaansanomattomalla tavalla 50:tä vuotta lähestyvien työntekijöiden heikosta asemasta ja arvostuksesta suomalaisilla työmarkkinoilla.

Vaikka ajautuminen seksityöhön olosuhteiden pakosta on yksiselitteisen kielteinen ilmiö, myönteistä on sentään se, ettei Oulun seudulla ilmeisesti esiinny ainakaan mittavasti paritustoimintaa. Siihen liittyy usein kiristystä, hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa.

On toivottava, että ne seksiä myyvät henkilöt, jotka haluavat alalta ulos, saavat pyrkimyksessään tukea ja apua. Kuten Kalevan haastattelema, aiemmin itseään myynyt nainen toteaa: ”Siitä työstä glamour on todella kaukana.”