Pääkirjoitus

Sekasortoa suurvaltajohtajan kynän vedolla – Pohjois-Syyriaan on nyt ladattu uuden kaaoksen ainekset

Presidentti Donald Trumpin vastuuton päätös avasi portit Turkin invaasiolle Syyrian kurdialueelle.Sekasorron synnyn vaara alueella on ilmeinen.

Turkin hyökkäys Syyriaan herättää huolta kurdien oikeuksista.
Turkin hyökkäys Syyriaan herättää huolta kurdien oikeuksista.
Kuva: ERIK S. LESSER

Presidentti Donald Trumpin vastuuton päätös avasi portit Turkin invaasiolle Syyrian kurdialueelle. Sekasorron synnyn vaara alueella on ilmeinen. Se voi tuntua Euroopassa asti.

Suurvaltajohtajien valta-asemaan kuuluu se, että he voivat yhdellä kynän vedolla saada aikaan sekä paljon hyvää että paljon pahaa. Jälkimmäinen vaihtoehto alkoi toteutua keskiviikkona, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Koillis-Syyriaan.

Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan määräsi hyökkäyksen alkamaan vain vähän sen jälkeen kun Donald Trump päätti vetää alueelta yhdysvaltalaiset joukot. Ne ovat tähän asti estäneet Turkkia käymästä kurdien kimppuun. Kurdit olivat tehneet yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Erdogan haaveilee puhdistavansa kurditaistelijat noin 30 kilometrin levyiseltä ”turvavyöhykkeeltä”. On pelättävissä, että Turkin iskettyä alueen kurdisiviilit joutuvat pakenemaan jonnekin.

Turkin presidentin suunnitelmissa pohjoisille alueille siirrettäisiin iso osa Turkissa nyt olevista syyrialaispakolaisista. Näille rakennettaisiin uusia kaupunkeja ja kyliä. Jos kurdisiviilit lähtevät alueelta pakoon, tyhjiä asuntoja löytyy alueelta myös ilman uusien rakentamista.

Suunnitelma on häikäilemätön, mutta häikäilemätön on myös itsevaltainen Erdogan. Hän tarvitsee nyt isänmaallishenkistä suosion nostatusta oikaistakseen oman ja puolueensa kannatuksen laskun.

Hyökkäystä on suunniteltu pitkään. On päivänselvää, etteivät rohkeiksi sotureiksi tunnetut kurdit tervehdi panssarivaunuja kukkasin. Päinvastoin Syyrian kurdijoukot julistivat jo keskiviikkona yleisen liikekannallepanon.

Sekasorron ainekset Pohjois-Syyriassa ovat nyt vaarallisesti koossa. Vaikka kurdit ja Turkki ovat ikivanhoja arkkivihollisia, nyt syntyneestä sodasta voi syyttää suoraan Yhdysvaltain presidenttiä. Ei auttanut, että hänelle monella suulla kerrottiin päätöksensä ikävät seuraukset. Niihin kuuluu myös uhka Isisin vahvistumisesta uudelleen.

Jopa useat Trumpin oman puolueen republikaanien näkyvät hahmot ovat paheksuneet kurdien hylkäämistä. Kurdit olivat Yhdysvaltojen keskeinen liittolainen Isisin kalifaatin kaatamisessa.

Liittolaisuusdiili näyttää olleen voimassa vain tuon operaation ajan. Kun kurdit ovat työnsä tehneet, he saavat mennä. Ei ole väärin puhua kurdien pettämisestä.

Kun Turkki nyt toteutti hyökkäysaikeensa, on mahdollista, että tapahtumien laineet lyövät paljon laajemmalla, Euroopassa asti. Jos kurdit lähtevät liikkeelle Koillis-Syyriasta, he saattavat paeta syvemmälle Syyriaan – tai Euroopan suuntaan.

Jo yleinen epävakaus on aiemminkin riittänyt siihen, että valtavat ihmisjoukot ovat lähteneet liikkeelle kohti vanhaa maanosaa. Se näkymä voi toistua.

Euroopan vääntövoima Turkin suuntaan on valitettavan vähäinen. EU:n ja Turkin välillä on sopimus, jonka mukaan Turkki pitää Eurooppaan pyrkivät pakolaiset ja siirtolaiset alueellaan ja saa siitä miljardeja euroja.

Merkkejä tämän ruuvin kääntämisestä on viime kuukausina jo saatu, kun Kreikan saarille on saapunut taas enemmän pakolaisia kuin aikoihin – tuskin ihan sattumalta.