See­fel­din do­ping­ju­pak­ka jatkuu – So­tshis­sa kä­ryn­nyt itä­val­ta­lai­nen Jo­han­nes Dürr sysäsi käyn­tiin do­ping­tut­kin­nan ja antoi po­lii­sil­le nimiä

Itävallan hiihtoliitto sysää vastuun uusimmasta skandaalistaan yksilöille – Se ei ollut aktiivista tukemista.

Aleksei Poltoranin on yksi Operaatio Suoneniskun jälkeen pidätetyistä epäillyistä.
Aleksei Poltoranin on yksi Operaatio Suoneniskun jälkeen pidätetyistä epäillyistä.
Kuva: MAURIZIO BRAMBATTI

–  Se ei ollut aktiivista tukemista. Mutta tulkitsen täydellisen kieltämisen ja silmien sulkemisen näin: ole hyvä ja tee se, mutta älä jää kiinni. Suunnilleen niin se meni.

Näin kertoi itävaltalainen hiihtäjä Johannes Dürr viime heinäkuussa Itävallan hiihtoliiton ÖSV:n suhtautumisesta dopingiin. Dürr kärysi Sotshin olympialaisissa 2014 ja tuli näin osaksi maansa maastohiihdon dopingskandaalien ketjua, joka alkoi Torinon talviolympialaisista 2006.

Keskiviikkona ÖSV joutui nöyryytetyksi kotikisoissaan Seefeldissä, kun Itävallan ja Saksan viranomaisten Operaatio Suonenisku johti muiden muassa kahden itävaltalaishiihtäjän pidätykseen.

Keskiviikon pidätyksiin johtanut tutkinta lähti liikkeelle Dürristä. Hän antoi tammikuussa ARD:lle haastattelun, jossa kertoi käyttäneensä epon ja kasvuhormonin lisäksi veritankkausta käryään edeltäneen vuoden ajan.

Nyt selvisi, että Dürr on kertonut viranomaisille dopingiin osallistuneiden nimiä.

–  En kertonut niitä julkisuuteen. Yritän pitää sen pois julkisuudesta, koska silloin joudutaan aina keskusteluun yksittäisistä tekijöistä. Tavoitteen pitäisi mielestäni olla keskustelun pitäminen niin avoimena kuin mahdollista, Dürr sanoi ARD:lle.

"Tuollainen tyhmä"

Dürrin kysymys ÖSV:n osuudesta toistuvissa dopingskandaaleissa on aiheellinen, mutta liiton vastaus oli tuttu. Puheenjohtaja Peter Schröcksnadel tulkitsi nyt julki tulleet dopingepäilyt yksittäisten tekijöiden virheiksi. Hänen reaktionsa oli samanlainen viisi vuotta sitten Sotshissa, kun Dürr jäi kiinni dopingista.

–  Ja sitten tuollainen tyhmä tekee tuollaisen hölmöyden, Schröcksnadel sanoi Sotshissa.

Schröcksnadel ilmoitti, että Itävallan maastohiihto organisoidaan uudelleen ja että lajipäällikkö Markus Gandler saa jättää paikkansa MM-kisojen jälkeen. Liitto julkaisi myös antidopingtyötään kehuvan tiedotteen, jossa antidopingvaltuutettu Wolfgang Schobesberger luonnehti ÖSV:tä antidopingtyön mallilajiliitoksi.

"50-60 urheilijaa"

Dopingverkoston keskushahmoksi epäilty saksalainen urheilulääkäri Mark Schmidt, 40, on Gerolsteiner-pyöräilytallin entinen lääkäri, joka on aiemmin yhdistetty veridopingiin pyöräilyn yhteydessä.

Ranskan ympäriajossa 2008 dopingista kärynnyt itävaltalainen pyöräilijä Bernhard Kohl syytti Schmidtiä osallisuudesta dopingrikkeeseensä. Kohl kuitenkin hävisi kiistan itävaltalaisessa tuomioistuimessa.

Entinen Gerolsteiner-tallin pyöräilijä Stefan Schumacher syytti Schmidtiä 2013 stuttgartilaisessa oikeudessa osallisuudesta dopingiin, mutta Schmidt kiisti sen.

Süddeutsche Zeitung löysi lääkärilehdestä joitakin vuosia vanhan Schmidtin sitaatin, jonka perusteella on mahdollista, että dopingskandaali koskee muitakin lajeja kuin maastohiihtoa.

–  Hoidamme täällä säännöllisesti 50–60:tä urheilijaa: ennen kaikkea uimareita, pyöräilijöitä, jalkapalloilijoita, käsipalloilijoita ja yleisurheilijoita, Schmidt kertoi oman vastaanottonsa asiakaskunnasta.