Se hiih­de­tään sit­ten­kin! Ter­va­hiih­to suk­si­taan lu­mel­la, joka tuodaan Ouluun etu­ajas­sa sul­je­tuis­ta Lapin hiih­to­kes­kuk­sis­ta

Jäänmurtaja Sampo vetää Ouluun hiihdon ystäviä ilahduttavan 4 000 tonnin lastin.

Tervahiihdon pelastava lumikuorma tekee loppumatkan Kemistä Ouluun jäänmurtaja Sampon hinauksessa.
Tervahiihdon pelastava lumikuorma tekee loppumatkan Kemistä Ouluun jäänmurtaja Sampon hinauksessa.
Kuva: Katja Lehto

Jäänmurtaja Sampo vetää Ouluun hiihdon ystäviä ilahduttavan 4 000 tonnin lastin.

Ei niin huonoa edes tässä keväässä, ettei jotain hyvääkin: helmikuussa lumen puutteen vuoksi peruttu Tervahiihto hiihdetään sittenkin. Suksille päästään lauantaina 11. huhtikuuta.

Lumi tuodaan Lapin hiihtokeskuksista, jotka joutuivat sulkemaan rinteensä ennenaikaisesti. Toimijoiden keskuudessa syntyi ajatus siitä, että murheellisesta tilanteesta voitaisiin saada irti jotain hyvääkin.

Oulun Hiihtoseurassa valmistelut ovat jo käynnissä.

– Halusimme tiedottaa vasta kun järjestelyjen onnistuminen olisi varmaa. Nyt on, toteaa kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Pirjo Kalhu iloissaan.

Ajankohdan päättäminen tuotti päänvaivaa. Täksi viikonlopuksi kilpailua ei saatu pystyyn, ja ensi viikolla vastassa on pääsiäinen. Toisaalta kevät etenee ja sää lämpenee koko ajan.

– Lopulta päädyimme lankalauantaihin. Pääsiäisen viettoon ei tänä vuonna ole kovin monipuolisia mahdollisuuksia, joten tämä voi tuoda siihen kaivatun huipennuksen.

Tänä vuonna hiihdetään Hiukkavaarasta lähtevällä ja sinne päättyvällä 40 kilometrin ladulla, jonka pisimmän matkan hiihtäjät kiertävät kahdesti.

Ladun tekoon tarvitaan 20 000 kuutiometriä lunta. Jotta lumi saadaan ladun rakentamisen alla pidettyä tasaisen viileissä olosuhteissa, on päätetty, että se tuodaan Kemistä Ouluun yhtenä lastina meriteitse. Lumi lastataan proomuun, jota vetää Kemin matkailun ylpeys, jäänmurtaja Sampo.

Lumen vesiarvo on tässä vaiheessa kevättä suuri, ja tarvittavan lumen painoksi tulee 4 000 tonnia. Sampolle tehtävä ei ole kummoinen, kertoo tekninen perämies Tero Luotsijärvi.

– 10 000 tonnin alusten hinaaminen oli Sampolle aikoinaan arkipäivää.

Koronaepidemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi Tervahiihto hiihdetään ilman yleisöä, ja jotta turvaetäisyydet säilyvät, matkaan lähdetään puolen minuutin välein. Jos osallistujia tulee tavalliset 1 300, viimeiset pääsevät matkaan noin 11 tuntia ensimmäisen lähtijän jälkeen. Enimmäisrajaksi on kuitenkin asetettu peräti 10 000 hiihtäjää, joiden matkaan lähettäminen veisi 3,5 vuorokautta.

– Se on pitkä aika, mutta nyt on jouduttu perumaan niin paljon kilpailuja, että haluamme tarjota mahdollisimman monelle hiihdon ystävälle mahdollisuuden, Pirjo Kalhu toteaa.


Aprillia!

Kommentointi juttuun on päättynyt.


Osallistutko? Lähetä kuva tervahiihtovarustuksestasi kotioloissa verkkolomakkeella tai numeroon 13222.

Katso lukijoiden lähettämiä kuvia.