Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Sdp:n tuore kan­sa­ne­dus­ta­ja Hussein al-Taee avaa vihdoin van­ho­jen so­me­pos­taus­ten­sa takana val­lin­nut­ta ajat­te­luaan – "Oma ai­kai­sem­pi ajat­te­lu­ni hä­vet­tää minua sy­väs­ti"

Al-Taee kirjoittaa maanantaina blogissaan häpeävänsä syvästi niitä ennakkoluuloja, ajatuksia ja kieltä, joita hän on käyttänyt homoseksuaaleista.

Kansanedustaja Hussein al-Taee rikkoi eduskuntavaalien jälkimainingeista alkaneen hiljaisuuden avaamalla ajattelunsa taustoja blogissaan maanantaina.
Kansanedustaja Hussein al-Taee rikkoi eduskuntavaalien jälkimainingeista alkaneen hiljaisuuden avaamalla ajattelunsa taustoja blogissaan maanantaina.
Kuva: Mauri Ratilainen

Al-Taee kirjoittaa maanantaina blogissaan häpeävänsä syvästi niitä ennakkoluuloja, ajatuksia ja kieltä, joita hän on käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Sdp:n listoilta eduskuntaan noussut Hussein al-Taee avasi lopultakin maanantaina vuosien takaisia Facebookiin kirjoittamiaan tekstejä, joista otetut kuvakaappaukset ovat aiheuttaneet kohua viime viikkoina.

Al-Taee taustoitti blogikirjoituksessa ja tiedotustilaisuudessa muun muassa pahennusta herättänyttä vanhaa somepostaustaan, jossa hän rinnasti Israelin Isikseen.

– Israelin rinnastaminen Isikseen oli typerää, hän totesi tiedotustilaisuudessa alkuillasta.

Al-Taee myöntää toimineensa typerästi halutessaan painaa osan menneisyyttään taakseen.

– Olisin tehnyt viisaasti, jos olisin tuonut ajatteluni kehityksen esiin jo paljon aiemmin. Tunsin häpeää näistä asioista ja toivoin niiden olevan menneisyyttä, al-Taee kirjoittaa blogissaan.

– Olin jättänyt sen ihmisen taakseni, joka ne sanat kirjoitti. Halusin haudata sen, hän totesi median edessä.

"Valitettavasti aitoja"

Joitakin kuvakaappauksia al-Taeen tekemiksi väitetyistä somepostauksista on epäilty peukaloiduiksi. Nyt al-Taee vastaa myös näihin epäilyihin.

– Olen käynyt näitä uudelleen ja uudelleen läpi ja voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja.

– En ole puhunut totta, al-Taee myönsi, kun häneltä tiedotustilaisuudessa kysyttiin aiemmista kommenteista kohuun liittyen.

Hän perusteli tätä aiheeseen liitettyjen Venäjän salaliittoteorioiden aiheuttamalla hämmennyksellä.

Al-Taee sanoo, että aikoo jatkaa vielä aiheen käsittelyä sdp:n sisällä. Hän jatkaa tätä urakkaa myös puolueen eduskuntaryhmässä.

– Koen, että haluan vielä avata heille tuntemuksiani. Se on vastuuni.

Ymmärtää avoimuuden vaatimuksen

Tuore kansanedustaja osoitti blogissaan anteeksipyyntönsä kaikille, joita hänen vanhat kirjoituksensa ja ajatuksensa ovat loukanneet tai joita ne askarruttavat.

– Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Hän pyytää anteeksi myös sitä, ettei ole kyennyt avaamaan vanhoja tekstejä ja ajattelunsa muutosta sitä kysyneille toimittajille, tukijoille ja muille ihmisille.

– Ymmärrän, että toimintani on hämmentänyt tilannetta lisää hetkenä, jolloin avoimuuden vaatimus on ollut täysin perusteltu ja oikeutettu.

Konservatiivinen tausta

Al-Taeen mukaan ihmisarvo on hänelle jakamaton eikä hän hyväksy yhdenkään ihmisryhmän syrjintää tai mihinkään ryhmään kohdistuvaa vihaa.

Hän kertoo edelleen tulevansa hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä hän itse ajattelee nyt.

– Kasvuympäristössäni homoseksuaalisuus oli tabu, jonka käsittelemiseen ei ollut minkäänlaisia sanoja. Myös kaveripiirissäni yksi tapa käsitellä tätä pelkoa oli halveksuva puhe. Kun opiskelijana Britanniassa tutustuin homoseksuaaliseen opettajaan, olin hämmentynyt tavalla, joka nyt tuntuu hullulta.

Kommentoi juutalaisia ja Israelia

Al-Taeen mukaan ihmisarvo on hänelle jakamaton eikä hän hyväksy yhdenkään ihmisryhmän syrjintää tai mihinkään ryhmään kohdistuvaa vihaa.

Hän kertoo edelleen tulevansa hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä hän itse ajattelee nyt.

Al-Taee myöntää sekoittaneensa ajattelussaan juutalaiset ja Israelin.

– Matka on ollut pitkä ja vaikea myös suhtautumisessani juutalaisiin. Nuorena, seuratessani uutisointia Lähi-idästä, näin muiden ihmisten tuskaa. Yhdellä puolella olivat diktaattorit, joille länsi myi aseita, ja toisella näiden kansat, joita alistettiin. Mutta etenkin palestiinalaisten ahdinko Lähi-idässä sai minut todella turhautuneeksi ja surulliseksi.

Al-Taee vakuuttaa tutustuneensa viime vuosien aikana sekä juutalaisten historiaan että moniin, läheisiksi tulleisiin juutalaisiin ystäviin.

Selitys isän kahdelle sukunimelle

– Olen shiiamuslimi. Uskonto on minulle tärkeä osa elämää, rauhan ja armon lähde. Omassa elämässäni uskonto on tärkeä, mutta hyvin yksityinen asia, al-Taee kertoo vakaumukseensa liittyen.

Hän taustoittaa myös ihmettelyjä hänen isänsä käyttämästä kahdesta eri sukunimestä Abu Gulalista ja al-Taeesta.

–  Al-Taeet ovat laajempi heimomme, johon kuuluu sunneja, shiioja ja muita. Päästyään vankilasta ja sittemmin pakolaisleirillä isäni halusi ottaa käyttöön tämän heimomme laajemman nimen itsensä ja muun perheen suojaksi. Välittömän perheemme nimi Abu Gulal oli Saddamin aikana vaarallinen isäni sisaruksille ja heidän perheilleen.

Al-Taee kirjoittaa, että nuorempana hänellä oli tapana osallistua ajoittain shiiojen ja sunnien välisiin kiistoihin.

– Arabikevät sai aikaan minussa voimakkaita tunteita. Ymmärsin monien keskustelujen jälkeen, että oma tapani puhua asioista shiiojen ja sunnien eroja korostaen ei saanut aikaan mitään hyvää. Jätin ryhmät, mutta palasin vielä keskusteluihin Isiksen voimakkaan nousun aikaan vuonna 2014. Isiksen nousu oli monille muslimeille, myös minulle, syvä järkytys, ja keskustelu oli vihaista, kärjekästä ja leimaavaa.

Juttua päivitetty 29. huhtikuuta, klo 19.30: Al-Taeen tiedotustilaisuudessa antamia kommentteja lisätty.