Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

SDP:n Antti Rinne suomii kovin sanoin pe­rus­suo­ma­lai­sia: "An­ta­vat suojan ra­sis­ti­sil­le aat­teil­le"

Ensimmäisen kauden kansanedustajan, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan myös ministereiden kunnioitus eduskuntaa kohtaan on heikentynyt rajusti.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vieraili lauantaina Oulussa, jossa hän puhui Oulun sosiaalidemokraattisen työväenyhdistyksen 130-vuotisjuhlassa Rauhalassa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vieraili lauantaina Oulussa, jossa hän puhui Oulun sosiaalidemokraattisen työväenyhdistyksen 130-vuotisjuhlassa Rauhalassa.
Kuva: Leinonen Jukka

Ensimmäisen kauden kansanedustajan, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ministereiden kunnioitus eduskuntaa kohtaan on heikentynyt rajusti.

Hänen mukaansa vielä kymmenen vuotta sitten kukaan ei olisi voinut edes kuvitella, millainen keskustelukulttuuri valtaa paikan, jossa päätetään maan asioista.

– Jos miettii kymmenen vuotta taaksepäin, tuskin silloin olisi käytetty sellaista kieltä, mitä nyt on käytetty. Erityisesti kokoomuksen ministerit ovat joko tietoisesti tai huonosti asioihin perehtymällä syöttäneet täysin väärää informaatiota eduskunnalle. Eikä pääministerikään ole aina pysynyt faktoissa, Oulun sosiaalidemokraattisen työväenyhdistyksen 130-vuotisjuhlassa Rauhalassa lauantaina puhunut Rinne sanoo.

Erityisesti kokoomuksen ministerit ovat joko tietoisesti tai huonosti asioihin perehtymällä syöttäneet täysin väärää informaatiota eduskunnalle. Eikä pääministerikään ole aina pysynyt faktoissa.
Antti Rinne

Rinteen mielestä eduskunnan ja ministeriaition välillä käydyt aggressiiviset keskustelut ovat omiaan heikentämään eduskunnan arvovaltaa kansalaisten silmissä.

– Ilman muuta jokainen puolue ja kansanedustaja määrittelee omalla käytöksellään sen, miten parlamenttia arvostetaan, hän lisää.

SDP ja Rinne joutuivat Juhana Vartiaisen (kok.) rajuun ryöpytykseen, kun SDP teki välikysymyksen Suomen tilasta.

Vartiainen syytti puoluetta koko välikysymysinstituution karnevalisoinnista. Vartiainen totesi, että SDP:n tekemä välikysymys osoittaa, että puolue on menettänyt otteensa todellisuudesta.

– Vartiaisen syytökset olivat käsittämättömiä. Välikysymys puuttui sellaisiin asioihin, joista en muista yhdenkään puoleen puheenjohtajan puhuneen ennen vaaleja. Kukaan heistä ei ennen vaaleja puhunut siitä, miten yhteiskunnan heikompiosaisilta leikataan palveluita ja heidät jätetään varakkaiden hyväntahtoisuuden varaan.

”Perussuomalaisten rasisminvastainen toiminta kaksinaamaista”

Rinne on huolissaan myös yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymisestä. Tällä hän viittaa muun muassa Rajat kiinni -liikkeen toimintaan, joka alkoi heti sen jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi Suomessa.

– Vastaanottokeskuksiin tehdyt polttopulloiskut ovat menneet kaikkien rajojen ylitse, ja tällainen toiminta on yhteiskuntarauhan kannalta vakava kysymys. Rajat kiinni -porukan toiminta perustuu pelotteluun eikä tietoon.

Rinne arvostelee myös perussuomalaisten rasismin vastaista toimintaa kaksinaamaiseksi. Hänen mielestään perussuomalaiset on puolue, joka suojaa rasistisesti toimivia ja ajattelevia ihmisiä.

– Vaikka he julkisesti sanovat, etteivät hyväksy vihapuhetta, yksittäiset puheet maahanmuuttoon liittyvissä asioissa ovat aivan toista. Tässä ei voi välttyä siltä, että heillä näyttää olevan menossa ilmiö, jossa he julkisesti sanoutuvat irti rasismista, mutta siitä huolimatta äänet olisi kiva saada, Rinne toteaa.

Parlamentaarinen ohjelma auttaisi oleskeluluvan saaneiden kotouttamista

SDP:n puheenjohtajan mukaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen onnistumiseksi Suomessa pitäisi olla selkeä, parlamentaarisesti tehty ohjelma, jonka mukaan maahanmuuttopolitiikkaa hoidetaan.

Silloin kotouttamistoimet eivät olisi ”hallituksen väristä kiinni”.

– Parlamentaarisesti hyväksytty ohjelma tekisi selväksi sen, miten Suomessa asiat hoidetaan ja millä periaatteilla täällä toimintaan. Uskon, että tällä voitaisiin välttää myös kärjistyneet tilanteet.