Sde­ro­tin ka­duil­la pe­lä­tään seu­raa­vaa ra­ket­tia

Pohjois-Negevissä sijaitsevan Sderotin kaupungin kaduilla on tavallista vähemmän ihmisiä, ja ulkoilmakahvilat ovat tyhjiä.

Pohjois-Negevissä sijaitsevan Sderotin kaupungin kaduilla on tavallista vähemmän ihmisiä, ja ulkoilmakahvilat ovat tyhjiä.

Syykin on selvä: viime viikkoina 25 000 asukkaan kaupunki on ollut vähän väliä palestiinalaisten ampumien rakettien kohteena.

Sitten vuoden alun raketteja lasketaan pudonneen alueelle jopa noin 500.

Pelko on johtanut muun muassa koulujen sulkemiseen, ja lapset ovat jääneet koteihinsa.

Vaarasta muistuttaa erään koulun yläkerran luokkahuone, jonka katossa on iso raketin tekemä aukko. Onnea oli mukana, sillä raketin tullessa oppilaat olivat koulun pihamaalla.

"Olen asunut Sderotissa lapsuudesta asti eikä mieleeni ole koskaan tullut muuttaa pois. Perheeni ja kaverit ovat tässä kaupungissa. Mutta viime aikoina olen alkanut harkita muuttamista. Elämä on tullut sietämättömäksi", sanoo taksinkuljettajana työskentelevä Joni Chen. Vaimo olisi jo valmis lähtemään.

Chen kertoo odottavansa peloissaan seuraavan raketin putoamista.

"On vaikea toimia normaalisti ja yöllä en pysty nukkumaan. Herään usein varoitussireenin huutoon ja muutama sekunti sen jälkeen kuuluu raketin räjähdys."

Sderotin pormestarin Eli Moyalin mielestä palestiinalaisilla ei ole enää syytä rakettihyökkäysten jatkamiseen, koska Israel on vetäytynyt Gazan alueelta. Vaikeasta tilanteesta huolimatta Moyal kehottaa asukkaita pysymään Sderotissa. Toistaiseksi vain muutama perhe on muuttanut pois.

Myös Israelin puolustusministeri Amir Perez asuu Sderotissa. Muutama nälkälakossa oleva kaupungin asukas on pystyttänyt protestiteltan Perezin talon viereen. He haluavat "muistuttaa" ministeriä kärsimyksistään.

Nälkälakkoon liittynyt kolmen lapsen äiti Sima Hadad sanoo olevansa erityisen huolissaan lasten tilanteesta.

"He elävät jatkuvassa pelossa. Kun raketti räjähtää, he menevät piiloon pöydän alle ja nukkuvat yöt minun ja mieheni sängyissä. Myös kouluopinnot kärsivät." Sima Hadad kertoo, että perheen 8-vuotias tyttö tarvitsee jo psykiatrista hoitoa.

Kaupungin sosiaalitoimiston työntekijä vahvistaa, että raketti-iskujen tihentyessä kasvava määrä vanhempia kääntyy heidän puoleensa saadakseen apua lasten psyykkisiin oireisiin.

Ulkona kadulla pari kaupunkilaista väittelee siitä, miten palestiinalaisiin pitäisi suhtautua. Toinen haluaisi kovia otteita iskujen lopettamiseksi.

Toisen mielestä Israelin hallituksen olisi pommien sijaan annettava palestiinalaisille enemmän toivoa heidän tilanteensa paranemisesta.