Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Sau­na­vyö sai laih­du­tuk­sen lim­bo­pal­kin­non

Suomen lihavuustutkijat ry myönsi perjantaina syysfoorumissa Oulun yliopistolla Vuoden laihdutuslimbo -palkinnon tuotteelle nimeltään Velform Sauna Belt.

Suomen lihavuustutkijat ry myönsi perjantaina syysfoorumissa Oulun yliopistolla Vuoden laihdutuslimbo -palkinnon tuotteelle nimeltään Velform Sauna Belt, jota kaupataan internetissä ja tv:n ostoskanavilla. Tämän vuoden painonhallintapalkinnon yhdistys luovutti Nuori Suomi ry:lle lasten ja nuorten elämänilon lisäämisestä liikunnan avulla.

Lihavuustutkijat myöntää antilaihdutuspalkinnon vuosittain tuotteelle, johon liitettyjä väittämiä ja tehoa ei ole tieteellisesti vahvistettu tai joiden laihduttava vaikutus on nykytietämyksellä mahdoton.

Palkinnon perusteluissa Sauna Belt täyttää hyvin kriteerit, sillä sitä mainostetaan uskottelemalla, että vyön avulla voi haihduttaa liikakilot pois hikoilemalla. Riittää, kun pukee vyön haluamaansa paikkaan vartalossaan ja menee saunaan hikoilemaan läskit pois.

Laihdutustutkijat ovat huolissaan laajenevasta huuhaa-tuotteita markkinoivasta laihdutusbisneksestä, josta ihmisille muodostuu aivan väärä käsitys.

"Paino laskee pienillä muutoksilla ruokailu- ja liikuntatottumuksissa. Vuosien aikana kertyneet kilot eivät voi lähteä viikossa yhdellä kikalla", korostaa Lihavuustutkijat ry:n varapuheenjohtaja ja Sydänliiton kehittämispäällikkö Marjaana Lahti-Koski.Liikunta tehokkainta


Dosentti Olavi Ukkola Oulun yliopiston sisätautiklinikalta neuvoo liikunnan lisäämistä ja rasvan käytön vähentämistä yksinkertaisena ja tehokkaimpana laihdutuskeinona keski-ikäisille keskivartalolihavuudesta kärsiville, joilla on riski sairastua aikuisiän diabetekseen.

Lähiaikoina on tulossa myös toimivia laihdutuslääkkeitä, jotka vaikuttavat aivoissa oleviin reseptoreihin muun muassa ruokahalua vähentämällä.

"Laihdutuspilleri on kieltämättä vähän vilunkikeino, mutta laihduttaminen on vaikeaa, eivätkä kaikki siihen pysty. Viiden prosentin painonpudotus vähentää diabetekswen riskiä 58 prosenttia", Ukkola sanoo.

Lihavuustutkijat luki Nuoren Suomen suurimmaksi ansioksi sen, että järjestö huolehtii liikunnan tulevan oleelliseksi osaksi jokaista koulu- ja päivähoitopäivää, perheen arkea ja kaveriporukoissa vietettävää vapaa-aikaa.

Suomen lihavuustutkijat aloitti toimintansa vuonna 1998, ja sen tehtävä on edistää lihavuuteen liittyvää tutkimusta Suomessa. Ensimmäiset Laihdutuslimbo- ja Painonhallinta-palkinnot myönnettiin vuonna 2000.