Sä­teis­sa­ha kat­kai­si päi­vä­kes­kuk­ses­sa työs­ken­nel­leen käden – oikeus määräsi oh­jaa­jal­le ja kun­ta­yh­ty­mäl­le sakkoja sekä tun­tu­vat kor­vauk­set uhrille

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa kehitysvammaisten työkeskuksessa työskennellyt henkilö sai vakavan vamman työskennellessään säteissahalla.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa asiasta torstaina.
Käräjäoikeus antoi tuomionsa asiasta torstaina.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan työkeskuksen päivätoimintaan osallistunut henkilö sai vakavan vamman työskennellessään säteissahalla. Sahan terä oli osunut miehen käteen ja katkaissut sen ranteen kohdalta. Onnettomuus tapahtui vuonna 2017.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut sekä päiväkeskuksesta vastaavan kuntayhtymän että päiväkeskuksen puutyöpuolen ohjaajan sakkoihin. Kumpikin tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja ohjaaja lisäksi vammantuottamuksesta.

Kuntayhtymä sai 3000 euron yhteisösakon ja ohjaaja 40 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa 1070 euroa. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan uhrille yhdessä yli 40 000 euron korvaukset. Suurin osa korvaussummasta koostuu pysyvän haitan korvauksesta, jonka suuruus on 31 000 euroa.

Oikeus perusteli tuomiota sillä, että päiväkeskuksen ohjeiden mukaan säteissahaa sai käyttää vain ohjaajan valvonnassa. Jos ohjaaja ei ole paikalla, laitteen kytkin pitää olla kiinni ja toimisto, jossa kytkimet ovat, pitää olla lukittuna.

Ohjaaja kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän oli ollut puutyötilassa noin 10–20 sekuntia ennen onnettomuutta. Maalaamo sijaitsee 15–20 metrin päässä puutyötilasta. Ohjaajan mukaan hänen oli tarkoitus vain käydä maalaamossa eikä jättää päivätoimintaan osallistunutta miestä työskentelemään yksin. Oikeuden mukaan ohjaaja ei ollut riittävät huolellisesti arvioinut sahankäyttöön liittyvää riskiä kyseisen henkilön kohdalla.

Myös kuntayhtymä kiisti syyllistyneensä rikokseen, koska ohjaaja ei kuulu kuntayhtymän johtoon. Oikeus kiinnitti kuitenkin päätöksessään huomiota muun muassa puutyötilan konekantaan. Kyseinen säteissaha on puutyötilan uusin kone, ja se on vuodelta 1997. Kone myös soveltuu paremmin isojen puiden sahaamiseen kuin työtehtävänä olleen tuolin jalan lyhentämiseen. Oikeuden mukaan vanha konekanta lisäsi vahinkoriskiä. Nykyään olisi mahdollista käyttää kyseiseen tehtävään myös säteissahaa turvallisempia koneita.