Säpo: Ira­ki­lais­ten kar­ko­tus ei muuta Ruot­siin koh­dis­tu­vaa uhkaa

Kahden irakilaisen diplomaatin karkottamista Ruotsista oli valmisteltu jo pitkään, sanoo Ruotsin turvallisuuspalvelun Säpon johtaja Jan Danielsson.

"Kahden irakilaisen diplomaatin karkottamista Ruotsista oli valmisteltu jo pitkään", sanoo Ruotsin turvallisuuspalvelun Säpon johtaja Jan Danielsson. Karkotuspäätöstä seuranneilla irakilaisten varoituksilla ei Danielssonin mukaan ole välitöntä vaikutusta Ruotsiin kohdistuviin uhkakuviin.

Ruotsi ilmoitti torstaina karkottavansa kaksi irakilaisdiplomaattia, joiden epäillään käyttäneen asemaansa vakoiluun.

"Hallituksen päätöksen pohjana ollut tutkimus on jatkunut pitemmän aikaa", Jan Danielsson sanoi uutistoimisto TT:lle perjantaina. Hän kiisti päättäväisesti arvelut, joiden mukaan päätöksen taustalla olisi ollut Yhdysvaltain 60 maalle esittämä kehotus karkottaa irakilaisia diplomaatteja. Syy oli hänen mukaansa, että irakilaisdiplomaatit olivat harjoittaneet pakolaisiin kohdistuvaa vakoilua.

Ruotsin pääministeri Göran Persson torjui perjantaina arvelut Yhdysvaltain mahdollisesta vaikutuksesta päätökseen. Hänen mukaansa jokainen, joka uskoo näin, on täysin erehtynyt. Persson ei kuitenkaan halunnut sanoa, oliko Ruotsin karkotuspäätös kohdistunut juuri Yhdysvaltain osoittamiin diplomaatteihin.

Persson sanoi pitävänsä pakolaisvakoilua hyvin vakavana asiana. "Meillä on täällä 70 000 irakilaista, ja monet ovat lähteneet maastaan, koska ovat pelänneet henkensä puolesta", pääministeri sanoi. Hänen mukaansa pakolaisten jatkuvaa vainoamista ei voida sallia.

Toinen lähtemään määrätyistä, Irakin asiainhoitaja Qassim al-Zuhairi, varoitti päätöksen jälkeen karkotuksen seurauksista. - Irakilaiset katsovat, että ruotsalaiset (päätöksen myötä) osallistuvat Yhdysvaltain puolella Irakin vastaiseen sotaan, hän sanoi Metro-lehdelle.

Perssonin mukaan kyseinen uhkaus "lisää yhden ulottuvuuden" karkotuspäätökseen.