Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Sa­no­ma­leh­ti taittuu kom­pos­ti­pus­sik­si­kin

Kompostipussien hinnasta on käyty Kaleva.plussan Juttutuvassa keskustelua. Monien mielestä pussit maksavat liikaa. Sanomalehdestä kääritty biojätemytty taas ei tahdo kestää, vaan hajoaa heti kun saa vähän kosteutta. Jauhopussin suu on kapea ja leviää käsiin helposti sekin.

Tästä se alkaa. .
Tästä se alkaa. .
Tästä se alkaa. .

Kompostipussien hinnasta on käyty Kaleva.plussan Juttutuvassa keskustelua. Monien mielestä pussit maksavat liikaa. Sanomalehdestä kääritty biojätemytty taas ei tahdo kestää, vaan hajoaa heti kun saa vähän kosteutta. Jauhopussin suu on kapea ja leviää käsiin helposti sekin.

Oululainen Juha Karjalainen sanoo, että biojätteen lajittelu ei saa olla hinnasta kiinni. Itse asiassa hän keksi ongelmaan oikean patenttiratkaisun Kalevaa taittelemalla.

Idea syntyi, kun perheen poika Juho Karjalainen löysi kirjasta paperisen juomakupin ohjeen ja hoksasi suurentaa kupin maalarinlakiksi. Mies katseli "tötsää" ja tuumi, että pienellä jatkokehittelyllä siitä syntyisi oivallinen kompostipussi. Siihen asti oli biojäte Karjalaisilla kerätty puolentoista litran maitopurkkeihin.

Tuotekehittelyn tuloksena mies sai aikaan kestävän pussin, joka ei helpolla hajoa. Jo yksin pohjaan tulee kymmenkertainen kerros paperia, sillä biojätepussi syntyy kahdesta sisäkkäin asetetusta maalarinlakista sekä kansilehdistä, joiden ansiosta paketti kestää purkautumatta jäteastiaan pudottamisenkin. Ulommaisena on pohjan vahvike, joka pohjaa tukiessaan samalla estää uloimman lakin taitosten aukeamisen.

Koko hommaan tarvitaan viisi kokonaista sanomalehden aukeamaa. Valmis pussi laitetaan sankoon eikä paperikassi tarvitse ympärilleen muovipussia.

Yhden pussin Karjalainen taittelee muutamassa minuutissa. Yleensä hän tekee niitä kerralla varastoon viikon, parin satsin. Pussiin mahtuu nelihenkisen perheen parin päivän biojäte.

Karjalainen toivoo, että ihmiset suhtautuisivat biojätteen, kuten muidenkin jätteiden lajitteluun vakavasti. "Biojäteastioita ei useinkaan käytetä, vaikka sellainen olisi. Kaatopaikalla sekajätteen joukossa biojäte muodostaa metaania, joka on kymmenen kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi", hän muistuttaa.

Kahdesta aukeama-arkista taitellaan maalarinlakit kummastakin.

Kolmas arkki taitellaan pituussuunnassa nelinkerroin, jolloin saadaan aikaan pitkä suorakaide, joka taitetaan ulomman maalarinlakin pohjan ali. Suorakaiteen päät taitetaan maalarinlakin sisäpuolelle.

Neljännestä ja viidennestä arkista taitellaan kansilehdet, ensiksi nelonen ja viitonen taitetaan nelinkerroin poikittaissuunnassa laidat keskitaitteen kohdalle ja sen jälkeen aukeaman molemmat puoliskot päällekkäin siten, että vasen ja oikea laita jäävät taitoksen sisään. Ennen tuota viimeistä kääntöä aukeaman ylälaidasta käännetään noin 20 senttinen suorakaide alaspäin. Näistä muodostuvat lopulta paketin kansilehdet.

Toinen maalarinlakki työnnetään nelinkerroin taiteltujen paperien muodostamiin taskuihin. Nelos- ja viitosarkit taitellaan sisemmän maalarinlakin pohjan ympärille siten, että pohjan imukyky vahvistuu ja samalla kansilehdet lukittuvat tiukasti nyytin sisään.

Lopuksi sisempi maalarinlakki työnnetään ulomman maalarinlakin sisään, jolloin ulomman ympärillä oleva vahvike (kolmonen) sekä sisemmän lakin ympärille muotoillut kansiarkit (nelonen ja viitonen) lukittuvat ulomman ja sisemmän lakin väliin.