Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Sam­po-au­kios­ta run­not­tiin Lor­di-au­kio

Rovaniemen keskustan kävelykadun Sampo-aukio tunnetaan tästä lähtien Lordi-aukiona. Kaupunginhallitus päätti ryhtyä toimeen aukion nimen muuttamiseksi rovaniemeläishirviön mukaan tunnustukseksi yhtyeen euroviisumenestyksestä.

Lordi saa Rovaniemelle nimikkoaukion. Lisäksi Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu saa kaupungilta tontin.
Lordi saa Rovaniemelle nimikkoaukion. Lisäksi Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu saa kaupungilta tontin.

Rovaniemen keskustan kävelykadun Sampo-aukio tunnetaan tästä lähtien Lordi-aukiona. Kaupunginhallitus päätti ryhtyä toimeen aukion nimen muuttamiseksi rovaniemeläishirviön mukaan tunnustukseksi yhtyeen euroviisumenestyksestä. Lordi-yhtyeen keulakuva Tomi Putaansuu on ollut aukiohankkeesta mielissään, hänen oma ehdotuksensa Lordi-aukioksi oli torin viereisen kebab-ravintolan viereinen aukio, jossa hän on omien sanojensa mukaan jonotellut ruoka-annoksia puolet elämästään.

Aukion nimeämisestä tehtiin yksimielinen päätös, vaikka hallituksessa oltiin asiasta myös eri mieltä. Vihreiden Timo Törmänen lähti kokouksesta pois kesken kaiken, sillä hänen ei annettu tehdä vastaesitystä tai jättää eriävää mielipidettä aukiopäätöksestä.

"En missään nimessä ole Lordin palkitsemista vastaan, mutta olisin halunnut aikalisän aukion nimeämiseen. Paikallislehdessä on menossa kilpailu, jossa rovaniemeläiset saavat äänestää sopivaa paikkaa Lordi-aukiolle. Tällä päätöksellä jätimme kaupunkilaisten mielipiteen kuulematta", Törmänen toteaa.

Hallituksen esityslistassa yhtyeen palkitsemisesta oli kerrottu varsin suurpiirteisesti, ja kokouspäivän aamuna pöytään tuotiin uusi esitys, jossa esitettiin kaikkien yhtyeen jäsenten palkitsemista vapaa-ajantonteilla. Loppujen lopuksi tontti annettiin kuitenkin vain Putaansuulle.

"Totta kai Putaansuu saa rovaniemeläisenä tontin, mutta muualta kotoisin olevien soittajien palkitseminen tontein menee jo liian pitkälle", Törmänen painottaa.

Mr Lordi eli Tomi Putaansuu saa kaupungilta omakotitalotontin itse valitsemastaan paikasta. Tunnustuksetta eivät jää muutkaan yhtyeen jäsenet, sillä heidät kutsutaan Rovaniemen kunniakaupunkilaisiksi.

Lordille lahjoitettavan omakotitalotontin paikkaa ei määritelty sen tarkemmin, vaan kaupunki esittää Putaansuulle useampia vaihtoehtoja, joista hän saa valita mieleisensä. Tontilla ei ole rakentamiskehotetta, mutta Putaansuu ei myöskään saa myydä tonttia rakentamattomana viiteen vuoteen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti muodollisesti jatkaa Lordin kansalaisjuhlan järjestelyjä. Kansalaisjuhla pidetään Rovaniemellä 9. kesäkuuta olevan Lordin konsertin yhteydessä. Hirviöyhtyettä juhlitaan omalla nimikkoaukiollaan päivällä, mutta neuvottelut tarkemmista aikatauluista ovat vielä kesken.

Rovaniemi on lisäksi ilmoittanut Yleisradiolle valmiutensa osallistua vuoden 2007 Eurovision laulukilpailujen järjestämiseen.