Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Sa­li­fu­tis kääntyi fut­sa­lik­si

Futsal ei ole jalkapalloa, eikä jalkapallo futsalia. Futsal on oma lajinsa, joka joskus maallikoiden keskuudessa voidaan sekoittaa jalkapalloon, koska jalkapalloilijat pitävät sitä usein talvisena harjoittelulajinaan ja koska futsal on nykyisin tiukasti sekä kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) että Suomen Palloliiton (SPL) siipien suojassa.

Tehoja oululaisittain. Jari Hasa laukoo Tervareille maaleja.
Tehoja oululaisittain. Jari Hasa laukoo Tervareille maaleja.
Kuva: pekka peura

Futsal ei ole jalkapalloa, eikä jalkapallo futsalia. Futsal on oma lajinsa, joka joskus maallikoiden keskuudessa voidaan sekoittaa jalkapalloon, koska jalkapalloilijat pitävät sitä usein talvisena harjoittelulajinaan ja koska futsal on nykyisin tiukasti sekä kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) että Suomen Palloliiton (SPL) siipien suojassa.

Mistään mitättömän pienestä lajista ei ole kysymys. FIFA:n mukaan futsalia pelataan noin sadassa maassa. Joidenkin arvioiden mukaan maailmassa on jo yli 13 miljoonaa futsalin pelaajaa.

Brasilia on jalkapallon tavoin hallinnut myös futsalin kansainvälisiä turnauksia, joiden historia ulottuu 1960-luvulle. Maa on voittanut suurimman osan MM-turnauksista. Paraguay on EM-turnauksissa parhaiten menestyneen Espanjan lisäksi vienyt kertaalleen MM-tittelin.

Suomessa futsal kehittyi omaksi kilpailulajikseen jalkapalloilijoiden talvikausien suosimasta five-a-side-jalkapallosta, ja harjoittelupainotteisesta salifutiksesta tuli kilpailulaji futsal. Vuonna 1994 Suomella oli joukkue mukana Kyproksella opiskelijoiden MM-kisoissa, ja kaksi vuotta myöhemmin MM-kisat myönnettiin Jyväskylän järjestettäväksi.

Samana vuonna Suomen Palloliitossa tehtiin päätös panostaa lajin kehittämiseen. Keskeisenä tavoitteena oli saada jalkapalloharrastuksen lopettamista pohtivat nuoret pysymään jalkapallon parissa tarjoamalla näille mielekästä kilpailutoimintaa myös pitkien talvikuukausien aikana.Maajoukkuetoimintaa
vasta viisi vuotta


Suomen ensimmäinen virallinen futsal-maajoukkue nimettiin vuoden 1998 syksyllä. Ensimmäisenä vastustajana oli Unkari, jolle Suomi hävisi lokakuussa Helsingissä pelatun kaksoismaaottelun molemmat osat.

Viiden vuoden aikana Suomi on pelannut 30 maaottelua, joista se on onnistunut voittamaan vain neljä. EM- ja MM-lopputurnauskarsintoihin Suomi on osallistunut yhtensä viisi kertaa ja niissä pelaamistaan 15 ottelusta voittanut kolme.

Viimeksi Suomi osallistui viime marraskuussa Italiassa järjestettyyn MM-karsintaturnaukseen. Maajoukkue voitti Ranskan 3-2, mutta joutui nöyrtymään Belgialle 1-4 ja isäntämaalle suurinumeroisesti 0-11.

Suomen futsal-maajoukkueessa on ollut kaksi päävalmentajaa, Timo Liekoski ja Simo Syrjävaara - molemmat varsin tuttuja myös suomalaisen jalkapallon kilpailutoiminnasta.

Maajoukkueessa on esiintynyt vuosien mittaan 52 pelaajaa. Monilla heistä on kokemusta myös jalkapallomaajoukkueesta. Pohjoissuomalaiselle jalkapalloväelle tutuiksi tulleita futsalin maajoukkuepaitaa kantaneita pelaajia ovat muiden muassa Tommi Sergejeff, Sauli Kouva, Juha Pasoja, Kimmo Tauriainen, Jani Meriläinen ja Johan Nylund.Pohjoista voimaa
kotimaan liigassa


Suomessa on noin tuhat futsalia enemmän tai vähemmän tosissaan pelaavaa joukkuetta. Lajin harrastajia Palloliitto laskee olevan lähes 20 000.

12 joukkueen liigan ja kolmessa kuuden joukkueen lohkossa pelatun ykkösdivisioonan lisäksi SPL on järjestänyt cupkilpailun sekä turnauksen naisten joukkueille. Lisäksi piirit ovat pyörittäneet aluesarjoja.

Kotimaista pääsarjaa futsalissa on pelattu kaudesta 1998-99 lähtien. Mestaruusmitalit on siis ehditty jakaa viisi kertaa.

Pohjois-Suomi on pärjännyt lajissa erinomaisesti, sillä kirkkaimmat mitalit on maan menestyneimmän joukkueen FT Kemi-Tornion ansiosta ojennettu kolme kertaa pohjoisen pelaajille.

FT Kemi-Tornio on saanut mestaruutensa kausilla 1998-99, 2000-01 ja 2001-02. Sen lisäksi seuran pelaajat ovat kahdesti saaneet hopeaa.

Oululainen Tervarit on pelannut liigatasolla neljä kautta. Vuosi sitten joukkue sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja varmisti Tampereella pelatussa lopputurnauksessa itselleen himmeimmät mitalit lyömällä pronssiottelussa vaasalaisen Ruutupaidat levein numeroin 10-1.

Tämän kauden runkosarjassa nuorentunut FT Kemi-Tornio sai vain yhden voiton ja jäi toiseksi viimeiseksi. Pohjoisen värejä Kempeleessä pelattavassa lopputurnauksessa puolustaakin runkosarjassa maalieron turvin neljänneksi sijoittunut oululainen Tervarit.

Tervarien lisäksi Suomen mestaruudesta ovat kamppailemassa runkosarjan voittanut ja siinä vain yhden tappion kokenut Turun Pallokerho (TPK), toiseksi sijoittunut ja kaudella 2001-02 hopeaa ottanut Ilves FS Tampereelta sekä Tervarien kanssa tasapisteisiin päätynyt kokkolalainen TP-Seurahuone.

Futsalin SM-lopputurnaus pelataan viikonvaihteessa Kempele-hallissa. Lauantain välieräparit ovat Ilves FS - TP-Seurahuone (kello 15) ja TPK - Tervarit (17). Pronssiottelu pelataan sunnuntaina kello 12 ja loppuottelu kello 14.