Nä­kö­kul­ma: Ou­lu–­Hel­sin­ki-len­nos­ta voi joutua mak­sa­maan itsensä ki­peäk­si, vaikka samaan aikaan ul­ko­mail­le pääsee huo­mat­ta­vas­ti hal­vem­mal­la

Puo­lus­tus­mi­nis­te­riö haluaa ris­ki­ana­lyy­sin Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­hank­kees­ta – yhtiö tun­nus­taa Ve­nä­jä-kyt­kök­sen riskin pro­jek­til­le

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Sa­la­pe­räi­sen Hi­ma­la­jan vuo­ris­ton lu­mi­mie­hes­tä uutta tietoa — Oliko jeti karhu?

Lumimiehen tarina ja todenperäisyys on kiinnostanut ihmiskuntaa jo vuosisatojen ajan. Uusin tutkimus jatkaa siitä, mihin edellinen jäi.

Mongoliasta löydettiin vuonna 1992 jälkiä, joiden uskottiin kuuluneen Siperian lumimiehelle Almalle, jetin ja isojalan kaltaiselle olennolle. Vuorikiipeilijä Eric Shipton ikuisti vuonna 1951 Himalajalla erikoisen jalanjäljen. Vuonna 1953 brittiläinen lehti The Daily Mail rahoitti tutkimusmatkan, jonka tarkoituksena oli löytää jeti. Jetiä ei tosin löytynyt, vaikka apinamaisen lumimiehen etsintä saikin kansainvälistä huomiota.
Mongoliasta löydettiin vuonna 1992 jälkiä, joiden uskottiin kuuluneen Siperian lumimiehelle Almalle, jetin ja isojalan kaltaiselle olennolle.
Mongoliasta löydettiin vuonna 1992 jälkiä, joiden uskottiin kuuluneen Siperian lumimiehelle Almalle, jetin ja isojalan kaltaiselle olennolle.

Lumimiehen tarina ja todenperäisyys on kiinnostanut ihmiskuntaa jo vuosisatojen ajan. Uusin tutkimus jatkaa siitä, mihin edellinen jäi.

Himalajan kauhistuksesta ja ikuisesta mysteeristä lumimiehestä eli jetistä on jälleen saatu uutta tietoa.

Viimeisin tutkimuskäänne alkoi jo vuonna 2014. Tuolloin tutkimusryhmä tutki yhdysvaltalaisen taruolennon isojalan olemassaoloa erilaisten karvanäytteiden avulla.

DNA-testeistä kävi ilmi, että näytteet kuuluivat lähinnä lehmille, koirille ja hevosille.

Vuorikiipeilijä Eric Shipton ikuisti vuonna 1951 Himalajalla erikoisen jalanjäljen.
Vuorikiipeilijä Eric Shipton ikuisti vuonna 1951 Himalajalla erikoisen jalanjäljen.
Kuva: CHRISTIE'S / HO

Kaksi näytteistä herätti kuitenkin tutkijoiden erityisen mielenkiinnon. Ne oli toimitettu pienestä Bhutanin valtiosta Himalajalta sekä Ladakhin alueelta Intian pohjoisosasta. Intian näyte oli noin 40 vuotta vanha. Näytteen toimittanut kokenut metsästäjä kertoi ampuneensa karhun, joka käyttäytyi aggressiivisemmin kuin tavalliset alueen ruskeakarhut. Toinen näyte taas tuli alueelta, jota yleisesti pidettiin jetin pesäpaikkana.

Näytteiden DNA:t sopivat yhteen 120 000 vuotta sitten eläneen jääkarhun kanssa. Siksi tutkijat pitivät mahdollisena, että näytteet kuuluisivat jääkarhun ja ruskeakarhun muodostamalle niin sanotulle hybridijälkeläiselle.

Ei turha löytö

Keskiviikkona julkaistu Proceedings of the Royal Society B -lehdessä julkaistu tutkimus kyseenalaistaa vuoden 2014 väitteen.

Tutkijaryhmä analysoi useaa eri näytettä, muun muassa luita, hampaita, ihoa, karvaa ja ulostetta, joiden uskottiin kuuluneet lumimiehelle. Näytteistä kahdeksan oli peräisin joko Aasian mustakarhulta eli kauluskarhulta, Himalajan ruskeakarhulta tai Tiibetin ruskeakarhulta. Yhdeksäs näyte kuului koiralle.

- Oli jännittävää huomata, että väitetyt jeti-näytteet eivät kuulu oudolle hybridikarhulle, vaan liittyvät yksinkertaisesti paikallisiin ruskea- ja mustakarhuihin, kertoi yksi tutkijoista, newyorkilaisen Buffalon yliopiston evoluutiobiologi Charlotte Lindqvist Live Science -lehdelle.

Löytö ei ole turha, sillä se valaisee Aasian karhujen evoluutiohistoriaa. Tiibetin ruskeakarhuilla on sama alkuperä kuin niiden Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Aasian serkuilla, toisin kuin Himalajan ruskeakarhuilla. Himalajan ruskeakarhu kuuluu sukuun, joka alkoi lajiutua evolutiivisesti erilleen muista ruskeakarhuista noin 650 000 vuotta sitten.

- Löytö viittaa siihen, että jeti-legendalla on juurensa biologisissa faktoissa, kertoi Lindqvist Reutersille.

Jetiä etsitty kautta historian

1950-luvulla tutkimusmatkat Himalajalle aiheuttivat suurta mediakuohuntaa. Brittiläiset vuorikiipeilijät löysivät matkoillaan erikoisen jälkijonon, joka oli lähes puolentoista kilometrin mittainen. Se koostui apinan jälkiä muistuttavista valtavista, leveistä jalanjäljistä.

Vuonna 1953 brittiläinen lehti The Daily Mail rahoitti tutkimusmatkan, jonka tarkoituksena oli löytää jeti. Jetiä ei tosin löytynyt, vaikka apinamaisen lumimiehen etsintä saikin kansainvälistä huomiota.
Vuonna 1953 brittiläinen lehti The Daily Mail rahoitti tutkimusmatkan, jonka tarkoituksena oli löytää jeti. Jetiä ei tosin löytynyt, vaikka apinamaisen lumimiehen etsintä saikin kansainvälistä huomiota.

Vuonna 1986 Anthony Wooldridge kertoi nähneensä jetin seisomassa lumessa jyrkänteen reunalla noin 152 metrin päässä Himalajalla. Se ei liikkunut tai äännellyt, mutta lumessa näkyi outoja jälkiä, jotka johtivat lumimiehen suuntaan. Hän otti näkemästään valokuvan, joka todistettiin myöhemmin aidoksi. Vuotta myöhemmin uudella tutkimusmatkalla Wooldridgen löytämä hahmo osoittautui yksinkertaiseksi kivenlohkareeksi.

Vuonna 2011 myös Venäjä kiinnostui jetistä, tosin sen omasta versiosta eli Siperian lumimiehestä. Kansainvälinen tutkijaryhmä väitti löytäneensä todisteita siitä, että Almaksi kutsuttu olento rakensi pesiä ja suojia taittuneista oksista. Muut maailman tutkijat pitivät todisteita väärennettyinä. Pesänrakennusoksat oli todennäköisesti leikattu työkaluilla sopivasti sellaiselta alueelta, jolla usein liikkuu paljon vaeltajia. Tutkijat pitivät tapausta lähinnä julkisuustemppuna, jonka tarkoitus oli houkutella alueelle lisää matkailijoita.

Himalajan taruolento

Jeti on esiintynyt Himalajan vuoriston asukkaiden tarinoissa jo vuosituhansien ajan. Yleensä jeti ennustaa vaaraa.

Jeti eli lumimies tunnetaan englanniksi myös nimellä Abominable Snowman.

Jeti asuu Aasian vuoristoilla. Sen on kerrottu jättäneen jälkiä lumeen.

Sen kuvaillaan olevan lihaksikas, alle kaksimetrinen otus, joka on joko tumman harmaan tai rusehtavan punaisen karvan peitossa.

Toistaiseksi jetin olemassaolosta ei ole todisteita.