Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sak­sa­lais­ten ih­me­lää­ke Per­vi­tin

Natsi-Saksassa oli kehitetty jo ennen sotaa "ihmelääkkeitä", joiden toivottiin omalta osaltaan auttavan sotaponnistuksissa.

Natsi-Saksassa oli kehitetty jo ennen sotaa "ihmelääkkeitä", joiden toivottiin omalta osaltaan auttavan sotaponnistuksissa. Kuuluisin näistä oli metamfetamiini, joka tunnetaan kauppanimellään Pervitin.

Se oli tarkoitettu lähinnä väsymyksen poistamiseksi tai kiihokkeena suuria fyysisiä ponnistuksia vaativissa tilanteissa.

Suomeen Pervitiniä tuli jatkosodan aikana runsaasti. Jo kesän 1941 hyökkäysvaiheen ollessa kiihkeimmillään täällä oli yhteensä 850 000 Pervitin-tablettia käyttövalmiina.

Kaukopartiomiesten lääkepakkauksessa oli tabletteina muun muassa aspiriinia, heroiinia, oopiumia ja Pervitiniä.

"Suomalaiset kaukopartiomiehet käyttivät säännöllisesti Pervitiniä tehdessään rasittavia tiedustelu- ja tuhoamisretkiä syvälle vihollisen selustaan", Ylikangas kirjoittaa.

Pervitinin aiheuttama pitkä valvominen saattoi aiheuttaa vainoharhaisuutta, näköharhoja ja aggressiivisuutta. Runsas pitkäaikainen käyttö saattoi johtaa myös kuolemaan.

Pervitinin viihdekäytöstä on Ylikankaan mukaan vain vähän todisteita, mutta eräissä muistelmissa on tähän viittaavia kommentteja.

"Totuus lienee, että Pervitinin jakelua ei juurikaan valvottu ja että pillereitä lienee ollut taskunpohjalla yhdellä jos toisellakin sotilaalla myös vapaa-ajalla", hän huomauttaa.