Hoitoalan sopu: Hoi­ta­jien palk­ka­so­pu otet­tiin tyy­ty­väi­si­nä vastaan myös Oulussa

Analyysi: Putin ottaa sel­kään­sä monella so­ta­rin­ta­mal­la

Luitko jo tämän: Lyly Rajalan rus­ka­ret­kien suosio pysyy vuo­des­ta toi­seen, nyt selviää miksi

Sak­sa­lais­leh­ti: Schäub­le esittää Kreikan vä­li­ai­kais­ta eu­ro­eroa

Saksan valtiovarainministeriö esittää Kreikan väliaikaista erottamista eurosta, uutisoi saksalaislehti FrankfurterAllgemeine näkemänsä linjapaperin perusteella.

Kreikan parlamentti on äänestänyt uuden lainaohjelmaesityksen puolesta.
Kreikan parlamentti on äänestänyt uuden lainaohjelmaesityksen puolesta.
Kuva: Wassilios Aswestopoulos

Saksan valtiovarainministeriö esittää Kreikan väliaikaista erottamista eurosta, uutisoi saksalaislehti FrankfurterAllgemeine näkemänsä linjapaperin perusteella.

Lehden mukaan Saksan valtiovarainministeriö pitää Kreikan uusia esityksiä riittämättöminä uusien tukineuvottelujen aloittamiseen. Tilanne voitaisiin ratkaista siten, että Kreikka erotettaisiin vähintään viideksi vuodeksi eurosta. Linjapaperissa esitetyn toisen vaihtoehdon mukaan Kreikan pitäisi tarjota merkittävästi kattavampia uudistuksia ja myydä valtion omaisuutta 50 miljardin euron arvosta.

- Kyse on sisäisestä paperista, sitä ei jaettu tänään (euroryhmän kokouksessa), sanoi paperin nähnyt lähde uutistoimisto AFP:lle.

Myös kreikkalaislähteet kertoivat Reutersille, että Kreikan euroeroa tai muita paperiin sisältyviä esityksiä ei ole nostettu euroryhmässä esiin.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on suhtautunut alusta asti hyvin skeptisesti Kreikan nykyhallitukseen ja maan jatkotukeen. Liittokansleri Angela Merkel edustaa myös skeptistä, mutta maltillisempaa linjaa.

Hollannin valtionvarainministeri Eric Wiebesoli saksalaisen kollegansa kanssa samoilla linjoilla.

- Monilla hallituksilla, kuten omallanikin, on vakavia huolia Kreikan hallituksen sitoutumisesta ja kyvyistä toteuttaa uudistuksia, Wiebes sanoi.

Itävallan valtiovarainministeri Hans Jörg Schelling uskoo, että neuvottelujen aloittaminen on tällä hetkellä niukasti todennäköisempää kuin neuvotteluiden peruuntuminen, kertoo Itävallan uutistoimisto APA.

Uutistoimiston mukaan Schelling penää Kreikalta takuita siitä, että maan lupaamat uudistukset todella laitetaan käytäntöön.

Jos takuita ei tule, tukipakettineuvotteluiden todennäköisyys huononee, Schelling sanoi.

Suomen hallituksen kantaa Kreikka-kokoukseen ei neuvottelutaktisista syistä annettu julkisuuteen, kerrottiin valtioneuvoston kanslian viestinnästä.

Myöskään valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ei kommentoinut euroryhmän kokousta.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi hetkeä ennen euroryhmän kokousta, että Kreikan tukipakettineuvotteluja varjostaa vakava luottamuspula.

Dijsselbloemin mukaan Kreikan hallituksen ehdotuksista löytyy paljon kritisoitavaa. Dijsselbloem arvioikin, että tämän päivän neuvotteluista tulee vaikeat.

Dijsselbloemin mukaan ongelma on se, ettei euroryhmässä vielä oikein tiedetä, voiko Kreikan hallituksen luottaa tekevän lupaamansa tulevien viikkojen, kuukausien ja vuosien aikana.

Kreikka on pyytänyt Euroopan kriisirahastosta uutta kolmivuotista tukipakettia. Euromaiden valtiovarainministerien on määrä päättää tänään, voidaanko uutta tukipakettia koskevat neuvottelut käynnistää.

Luottamus koetuksella

Kreikan uudistussuunnitelman englanninkielisissä versioissa ei puhuta mitään velkahelpotuksista. Virkamieslähteiden mukaan kreikankielisessä versiossa niitä koskeva vaatimus kuitenkin on mukana. Tämä on lisännyt epäluottamusta lainoittajien keskuudessa, sillä Kreikan parlamentti antoi esityksille tukensa kreikankielisen version pohjalta.

Uudistuslistaan liittyvässä englanninkielisessä tukipyynnössä viitataan velkahelpotuksiin hyvin varovaisella muotoilulla.

- Osana laajempaa keskustelua Kreikka toivottaa tervetulleeksi tilaisuuden tutkia mahdollisia toimia, joilla julkisen sektorin velka saataisiin pitkällä aikavälillä kestävälle tasolle, kirjeessä todetaan.