Sai­raa­la­klov­neil­la on sai­raa­las­sa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja has­sut­te­lua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloi­nen?

Sairaalaklovneilla on sairaalassa monta tehtävää. Klovnit kiertävät osastoilla, potilashuoneissa sekä poliklinikoilla.

-
Kuva: Henrika Palokangas

Sairaalan käytävillä tulee vastaan paljon ihmisiä, mutta klovneihin ei törmää aivan joka päivä! Esittäydytään siis!

– Me olemme sairaalaklovnit Hölökkä ja P. Londi, tulijat kertovat.

Hölökällä on vihreät housut ja vyölaukku täynnä salaisia asioita. P. Londilla on kumiankkoja kravatissa asti.

Punaisten nenien takaa löytyvät näyttelijä-dramaturgi Kimmo Hirvenmäki ja sirkustaiteen ohjaaja Katja Lehtola. Heillä on kokemusta sairaalaklovnin työstä vuodesta 2011 alkaen, mutta klovneriasta molemmat kiinnostuivat jo opiskeluaikoina.

Sairaalaklovneilla on sairaalassa monta tehtävää. Klovnit kiertävät osastoilla, potilashuoneissa sekä poliklinikoilla. Lisäksi klovni voi tulla mukaan esimerkiksi leikkauksen valmisteluun tai toimenpiteisiin.

-
Kuva: Henrika Palokangas

Kimmo ja Katja kertovat, että sairaalaklovnit eivät juuri tee varsinaista esityksellistä klovneriaa vaan enemmänkin improvisoivat ja reagoivat tilanteisiin ja kohtaamisiin. Naurun ja hassuttelun lisäksi saatetaan myös vaikka jutustella yhdessä.

Klovnin taskujen pohjalta saattaa siis löytyä yllättäviä tavaroita, mutta klovnerian tärkein elementti on kuitenkin aina läsnäolossa.

Mikä sitten on sairaalaklovnien tärkein tehtävä?

– Tuomme tilanteisiin leikin ja kokonaan toisen näkökulman, sellaisen valoisamman ja värikkäämmän.

-
Kuva: Henrika Palokangas

Klovnin taika on siinä, että mitä tahansa voi syntyä mistä tahansa. Tilanteet voivat muuttua aivan toisiksi. Siinä saattaa kipu ja muukin harmi samalla unohtua, Hirvenmäki ja Lehtola kertovat.

Olisitko arvannut, etteivät klovnitkaan ole aina hassuja tai iloisia? Myös klovni saa olla väsynyt tai vähän surullinen, tietysti klovnimaiseen tapaan.

Mitä siis tapahtuu, jos klovnia väsyttää: silloin saattaa P. Londi vaikka vaipua kuorsaamaan keskellä potilashuonetta, ja sekös Hölökkää ja lapsia sitten naurattaa.

Lopuksi klovnit lähettävät terveisiä ja paljon rakkautta kaikille tapaamilleen lapsille ja vanhemmille.

– Meillä on teitä kaikkia hirveä ikävä, mutta toivottavasti tapaamme uudelleen jossakin muualla kuin sairaalan käytävillä!

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Klovnitohtorit tapaavat lapsipotilaita ympäri Suomea

Sairaalaklovnit ry on yhdistys, jonka kouluttamat klovnitohtorit vierailevat lapsipotilaiden luona yli 10 sairaalassa ympäri Suomea.

Klovnitohtorit ovat eri taiteiden alojen ammattilaisia ja heitä koskevat samat hygienia- ja vaitiolosäännöt kuin muutakin sairaalan henkilökuntaa.

Yhdistyksen toiminnan mahdollistavat yritysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden avustukset ja lahjoitukset.

Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.sairaalaklovnit.fi