Sai­Pa-val­men­ta­ja pyysi pe­laa­jia luo­kit­te­le­maan jouk­kue­to­ve­rei­ta – vaih­to­eh­toi­na muun muassa "myr­kyt­tä­jä" ja "ne­ga­tii­vi­nen pe­laa­ja"

Apuvalmentaja Ropo myönsi kyselyssä käytettyjen termien olleen virhe.

-
Kuva: Jukka Leinonen

Jääkiekon liigajoukkue SaiPa ajautui myrskyn silmään keskiviikkoiltana, kun Iltalehti kertoi SaiPan päävalmentajan Tero Lehterän pitäneen pelaajilleen palaverin, jossa pelaajien piti luokitella joukkuetovereitaan paperilapuille eri pelaajatyyppeihin. Tapahtumat sattuivat SaiPan vieraspelimatkalla Vaasaan 2. tammikuuta.

Lehterä kertoi Iltalehdelle tietäneensä kyselystä, mutta kiisti olleensa sen takana. Lehden mukaan joukkueen varakapteenit Teemu Ramstedt ja John Persson keräsivät laput takaisin ja repivät ne.

Torstaina SaiPa julkaisi Iltalehden uutisesta vastineen, jossa apuvalmentaja Tuomo Ropo kertoi olleensa palaverin ja kyselyn takana. Kyselyllä oli päävalmentaja Lehterän hyväksyntä. Pelaajia pyydettiin anonyymisti merkitsemään itsensä ja kanssapelaajan pelinumero roolien kohdalle. Roolit olivat ydinpelaaja, luotettava pelaaja, valikoiva pelaaja, negatiivinen/ulkopuolinen pelaaja ja myrkyttäjä.

– Tavoitteena oli se, että jokainen miettii omaa rooliaan joukkueessa ja sitä kautta lisää itsensä johtamista. Yhtenä merkittävänä tavoitteena oli myös löytää joukkueen ydinpelaajat, joihin joukkueen on luontaista tukeutua vaikeissa hetkissä, kuten esimerkiksi vastustajan maalin tai oman jäähyn jälkeen, Ropo kertoi SaiPan vastineessa.

Ropon mukaan osalle pelaajista jäi kyselystä negatiivinen tunne, ja joukkueen kapteenit ottivat seuraavalla pysähdyspaikalla asian esille.

– Keskustelimme asian kapteeniston kanssa läpi ja päätimme yhteisesti, että kyselyä ei toteuta. Kyselyssä käytetyt termit "negatiivinen ja myrkyttäjä" olivat minulta selkeästi virhe, Ropo myöntää.

SaiPa-johdon mukaan asia on käsitelty

SaiPan kapteenin Elmeri Kaksosen mukaan asia on käsitelty joukkueen kesken. Myös SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen on ollut tietoinen tapahtumista heti pelireissun jälkeen.

– Kapteenisto ja valmentajat ovat yhdessä todenneet, että kysely, joka jakaa pelaajat eri rooleihin, ei ole ollut oikea toimintamalli ja siksi kyselyä ei ole toteutettu. Tämä on ehdottomasti ollut oikea ratkaisu, Markkanen kommentoi.

– Asia on käsitelty koko joukkueen keskuudessa vielä tänään (torstaina) ja katseemme ovat jo huomisessa (perjantaisessa) SaiPa–KooKoo-ottelussa.

Ropo kertoo, että kiekkojoukkueen roolit ovat edelleen kirjattuna SaiPan pukukopin seinälle. SaiPa julkaisikin tiedotteessaan kuvan joukkueen pelaajatyypeistä. Myrkyttäjän tai negatiivisen pelaajan vaihtoehtoja ei kuvassa näkynyt.

Palaverin pitämisen jälkeen SaiPan pitkäaikainen kapteeni Ville Koho on ilmoittanut lopettavansa uransa, John Persson on jättänyt seuran ja Teemu Ramstedt oli joukkueen edellisestä ottelusta sivussa. Ropon mukaan asioita ei kuitenkaan voi liittää kyselyyn.

SaiPan kausi on sujunut heikosti, sillä joukkue on sarjassa 12. sijalla. Kyselyn jälkeen lappeenrantalaiset ovat pelanneet 12 ottelua, joista se on hävinnyt yhdeksän.