Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Säh­kö­ver­kot sää­var­moik­si – jos mää­rä­ai­ka siir­tyy, kus­tan­nus­ten nousua ha­ja-asu­tus­alueel­la kom­pen­soi­ta­va

Vuonna 2028 sähköt saavat olla poikki korkeintaan kuusi tuntia asemakaava-alueella ja haja-asutusalueella korkeintaan 36 tuntia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sähkön laajamittaista maakaapelointia asemakaava-alueilla, sen sijaan haja-asutusalueilla riittäisi sähkölinjojen raivaus ja kriittisten paikkojen, kuten maatilojen, varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin omilla paikallisilla sähkönsaantikeinoilla. Vaihtoehtoja ovat aggregaatit tai lyhyempiin katkoksiin akut.

"Koska demokraattisesti valitut päättäjät ovat hölmöyttään päästäneet markkinavoimat mellastamaan monopoliasemassa olevaan sähköverkkobisnekseen, on heillä myös velvollisuus korjata tekemänsä virhe."

Yhteiskunnan eri tahot ovat miettineet, kuinka kustannusten nousua voitaisiin kompensoida juuri haja-asutusalueilla, missä ennen kaikkea polttoaineiden hinnat ovat kohtuuttomasti nostaneet elinkustannuksia. Myös ruuan hintojen ennustetaan nousevan reilusti tämän vuoden aikana.

Eri lähteistä olen saanut selville, että maan hallitus on yhdessä Energiaviraston kanssa siirtämässä vuoden 2028 takarajaa kahdeksalla vuodella eteenpäin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.