Mainos

Sähkön kil­pai­lu­tus on helppo tapa säästää

Sähkön kilpailutus on yksi helpoimmista tavoista säästää arjen pakollisissa kuluissa. Kilpailuttaminen onnistuu nettipalveluissa muutamassa minuutissa.

-

Sähkö on yksi arjen pakollisista kuluista, jonka hintaan moni ei kiinnitä huomiota ilman erityistä syytä. Useiden muiden tuotteiden – kuten lainojen, lentojen ja matkapakettien – vertailu on monille meistä jo tuttua puuhaa, mutta sähkön hinnan vertailu ei välttämättä tule mieleen kuin korkeintaan muuton yhteydessä.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on tänä päivänä helppoa tehdä netissä, ja myös uuden sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu vaivattomasti kotisohvalta poistumatta.

Mistä sähkölasku koostuu?

Sähkön kohdalla hinta koostuu kolmesta eri osasta: sähkövero, sähkön siirtohinta sekä itse sähköenergian hinta. Karkeasti jokainen osa-alue muodostaa noin yhden kolmanneksen koko laskun loppusummasta.

Jaottelu kolmeen eri osaan on myös syy siihen, miksi useimmat kotitaloudet saavat kaksi eri sähkölaskua. Näistä toinen on sähköyhtiöltä eli sähköenergiaa myyvältä yritykseltä, toinen taas siirtoyhtiöltä. Siirtoyhtiön laskuun on sisällytetty sekä sähkövero että sähkönsiirron hinta. Jotkin sähkön siirtoyhtiöt myös myyvät sähköenergiaa, joten kaikkiin kotitalouksiin kahta erillistä sähkölaskua ei tule.

Sähkön kilpailutus tarkoittaa käytännössä sähköyhtiöiden eli sähköenergiasta maksettavan hinnan kilpailuttamista. Siirtohinnat määräytyvät aina paikallisen siirtoyhtiön mukaan, joten siirtohinnat ovat aina sidoksissa asuinpaikkakuntaan eikä niitä ole mahdollista kilpailuttaa eri yritysten kesken.

-

Sähkön kilpailutus netissä

Sähkön kilpailutus on helppo ja nopea keino säästää sähköenergian hinnassa. Sähköenergiaa myyviä yhtiöitä löytyy Suomesta tällä hetkellä noin 75. Eri yhtiöiden tuotteiden vertailu surffaamalla sivulta toiselle on työlästä, ja helpoiten sähkösopimusten vertailu onnistuukin käyttämällä tarkoitukseen sopivaa nettisivustoa.

Ennen sähkön kilpailutusta on selvitettävä seuraavat asiat:

  • Paljonko sähkönkulutus on vuodessa (selviää esimerkiksi aiemmista sähkölaskuista)
  • Onko nykyinen sähkösopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva (määräaikainen sopimus on mahdollista irtisanoa vain muuton yhteydessä)
  • Onko sähkönkulutusta mahdollista optimoida vuorokaudenajan mukaan (käytännössä tämä tuo etuja vain sähkölämmitteisissä omakotitaloissa)

Kun edellä mainitut asiat on selvitetty, onnistuu sähkön kilpailutus muutamassa minuutissa.

Sähkösopimuksen valinta

Uutta sähkösopimusta valitessa kannattaa uuteen sähköyhtiöön ja -sopimukseen tutustua huolellisesti ennen sopimuksen tilaamista. Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

1. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Ero määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen välillä on oleellinen: määräaikainen sopimus on mahdollista irtisanoa ilman erillisiä kuluja ainoastaan muuton yhteydessä. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen taasen voi irtisanoa ja/tai vaihtaa toiseen sähköyhtiöön 14 vuorokauden irtisanomisajalla milloin tahansa sopimuksen voimassaolon aikana.

Valitsemalla määräaikaisen sopimuksen saattaa siis epähuomiossa viedä itseltään mahdollisuuden sopimuksen kilpailuttamiseen jopa kahdeksi vuodeksi. Sähköyhtiöt myyvät aktiivisesti määräaikaisia sopimuksia asiakkaiden sitomiseksi yhtiöön – määräaikainen sopimus tuo sähköyhtiöille varmuuden asiakkaan säilymisestä.

Monesti määräaikaisissa sopimuksissa hinnat saattavat kuitenkin olla toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia edullisempia. Tällaisissa tapauksissa sähkösopimuksen ehdot kannattaa kuitenkin aina lukea tarkkaan ennen sopimuksen tilaamista – toisinaan halpa hinta saattaa olla vain aloitustarjous, ja sopimuksen hinta saattaa muuttua esimerkiksi muutaman kuukauden kuluttua.

2. Sähkönkäytön optimointi

Useimmiten sähköllä lämmitettävässä omakotitalossa sähkönkulutusta on mahdollista optimoida huomattavasti vuorokaudenajan mukaan. Optimointi saattaa tuoda merkittäviäkin säästöjä, jos sähkösopimus on tällaiseen käyttöön sopiva.

Optimointiin paras sähkösopimuksen tyyppi on yleensä pörssisähkö. Pörssisähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähkön hinta määräytyy aina hetkittäin muuttuvan Nord Poolin sähköpörssin spot-hinnan mukaan, ja sähköyhtiön osuus hinnasta perustuu tässä mallissa tiettyyn kiinteään kuukausihintaan + sähkön hinnan marginaaliin. Pörssisähkö on hinnoittelultaan siis todella läpinäkyvä – sähköyhtiön osuus on koko ajan tiedossa, ja sähkön hinnasta maksetaan sen markkinahinnan mukaan.

Huonona puolena pörssisähkössä on hintojen vaihtelu ja sen tuoma ennustettavuuden puute. Koska hinta määräytyy markkinahintojen mukaan, voi sähkölaskuissa olla suuriakin eroja lyhyellä aikavälillä. Lisäksi pörssisähkö ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos mahdollisuutta sähkönkäytön optimointiin ei ole.

3. Perusmaksun osuus

Siinä missä sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkölaskun suurin osuus muodostuu yleensä sähköenergian hinnasta, ei tilanne ole sama kaikissa kotitalouksissa. Kun sähköenergian käyttö on suurta, ei sähkölaskun perusmaksun (=kiinteän kuukausimaksun) osuudella yleensä ole juurikaan merkitystä.

Tilanne on kuitenkin toinen pienessä kerrostaloasunnossa. Esimerkiksi yksiössä sähköyhtiön laskussa energian hintaa suurempi osuus saattaakin olla perusmaksu. Tällaisessa tilanteessa halvin vaihtoehto on yleensä sähkösopimus ilman perusmaksua, vaikka tällaisessa sopimuksessa itse sähköenergian hinta saattaakin olla korkeampi. Monesti perusmaksuttoman sähkösopimuksen löytäminen saattaa olla hankalaa, mutta toisinaan sähköyhtiöiden tarjouksissa sopimusten perusmaksu saattaa olla ilmainen sopimusjakson alussa. Mikäli tällainen sopimus tulee vastaan ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, kannattaa tarjoukseen ehdottomasti tarttua. Tarjousjakson päätteeksi sähkösopimukset voi taas vertailla ja kilpailuttaa uudelleen.

Sähkön kilpailutus ei vaikuta sähkön laatuun

Palvelujen kilpailuttamisessa on aina hyvä huomioida, kuinka kilpailutus vaikuttaa palvelun ja tuotteen laatuun. Monesti halvempi hinta ei välttämättä olekaan parempi vaihtoehto kokonaisuutena.

Sähkön kilpailutuksessa itse tuotteen eli sähkön laatuun sähköenergian kilpailutus ei vaikuta. Laki määrää paikallisen verkkoyhtiön (eli sähkön siirrosta vastaavan yhtiön) takaamaan sähkön laadun ja esimerkiksi sähkökatkot kuuluvat näin ollen verkkoyhtiön vastuulle, eivät sähköenergiaa myyvän yhtiön vastuulle.

Sähkön kilpailuttaminen on siis nopea, helppo ja käytännössä riskitön tapa säästää arjen pakollisista menoista. Lisäksi kilpailuttaminen on kuluttajalle täysin ilmaista. Sähkön kilpailutusta tarjoavien sivustojen toimintamalli perustuu sopimuksiin sähköyhtiöiden kanssa, jonka ansiosta kuluttajalle vertailusivustojen käyttö ei maksa mitään.