Mielipiteet: Mihin tar­vit­sem­me yliop­pi­las­kir­joi­tuk­sia?

Urheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kas­vo­mas­kien paluu

Säh­kö­kat­kos pimensi linjat

Torikadulla tehtyjen huoltotöiden yhteydessä aiheutui keskiviikkona aamulla sähkökatkos, joka kaatoi Oulun Puhelin Oyj:n palvelemia ja samalla vaikutti koko maakunnan teleliikenteeseen.

Torikadulla tehtyjen huoltotöiden yhteydessä aiheutui keskiviikkona aamulla sähkökatkos, joka kaatoi Oulun Puhelin Oyj:n palvelemia ja samalla vaikutti koko maakunnan teleliikenteeseen. Häiriöt alkoivat aamulla kello neljä ja kaikki on saatiin lopullisesti korjattua noin kello yhdentoista aikaan.

Taksin tilauskeskus hiljeni kolmeksi ja puoleksi tunniksi Oulussa. Sähkökatkos pimensi järjestelmät kello neljästä puoli kahdeksaan aamulla.

"Tässä oli kysymys kaikin puolin katastrofista", Oulun Aluetaksin toimitusjohtaja Mauri Puolakanaho kertoo.

Koneiden kaatumisen takia myös kaikki ennakkoon tilatut taksit jäivät saapumatta. Vian vuoksi myöskään kukaan ei voinut katkoksen aikana soittaa keskukseen matkapuhelimesta.

"Siinä tilanteessa oltiin aika voimattomia. Moni kyyti tuohon aikaan on tilattu ennakkoon ja monessa on kysymys kyydistä lentoasemalle, jolloin pelivaraa ei ole", Puolakanaho arvioi.

Viat ilmenivät yhteyksissä matkapuhelimesta soitettaessa. Myös Vaasan alueen numerotiedustelu 118 oli vialla ja korjattiin noin kahdessa tunnissa. DNA-liittymien tekstiviestien toimituksissa oli myös häiriöitä.

Lisäksi muun muassa Pohjanmaan lentokenttäkuljetuksen palvelunumero ei toiminut. Pohjanmaan ja Sotkamon taksien lankapuhelinnumerot myös pimenivät.

Puolakanahon arvion mukaan menetettynä aikana ennakkotilauksia on ollut useita kymmeniä ja kyydin tarvitsijoita vielä enemmän.

"Ihmiset odottivat kyytiä nyt turhaan, eivätkä he pystyneet selvittämään matkapuhelimellakaan, mikä tilanne on", Puolakanaho kuvaa painajaismaista tilannetta.Vika sähkölaitteissa


Puolakanaho vierittää vian syyn Oulun puhelimen piikkiin. Oulun Aluetaksin puheluita välittävät ja järjestelmien tietoja sisältävät palvelimet olivat Oulun Puhelin Oyj:n vastuulla.

Oulun Puhelin Oyj:n toimitusjohtaja Risto Siivola myöntää virheen sähkölaitteiden aiheuttamiksi.

"Järjestelmän sähkölaitteiden varajärjestelmissä oli vika, joka ilmeni laitteita huollettaessa. Siitä aiheutunut häiriö oli laaja-alainen", Siivola summaa.

"Selvitämme häiriön osalta, mitä oli tehtävissä. Nytkin järjestelmissä oli moninkertainen varmistus. Me toimimme teknisten laitteiden kanssa, joten kaikkia ongelmia ei aina pystytä kokonaan poistamaan", Siivola arvioi.

Puolakanahon mukaan Oulun Aluetaksissa uusitaan pian tietojärjestelmät, jolloin tällainenkaan ongelma ei pääse vaikuttamaan keskuksen toimintaan.