
Uhkana on, että kuluttajat eivät saa koskaan rahojaan, arvioi Suomen matkailualan liitto. Kuluttajaneuvontaan on tullut koronasta jo tuhat viestiä, joista suurin osa koskee matkustamista.
Jopa sadattuhannet suomalaiset odottavat tällä hetkellä vähintäänkin 116 miljoonan euron edestä palautuksia peruuntuneista ulkomaanmatkoista.
– Matkatoimistojen täytyy palauttaa asiakkailleen koronatilanteen vuoksi peruuntuneista matkoista yli 116 miljoonaa euroa. Vasta reilut 10 miljoonaa euroa on pystytty palauttamaan, Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kertoo.
Luvut ovat peräisin liiton tuoreesta kyselystä, johon vastasi lähes sata yritystä. Jäseninä ovat muun muassa Aurinkomatkat, TUI, Tjäreborg, useat pienemmät matkanjärjestäjät ja varauspalveluista SuperSaver.
Tilanne on paitsi asiakkaiden myös matkatoimistojen kannalta paha, sillä matkatoimistot ovat itse saaneet palveluntuottajiltaan, kuten hotelleilta ja lentoyhtiöiltä, takaisin vasta noin 1,3 miljoonaa euroa.
– Uhkana on, että kuluttajat eivät saa koskaan rahojaan, ellei asialle tehdä yhteiskunnassa jotain.
"Nopeakin lainmuutos on mahdollinen, jos halutaan"
Käteistä ei tule matkatoimistojen kassoihin enää mistään, ja tilit ovat tyhjinä, Heli Mäki-Fränti kuvailee.
– Kun maksu on saatu asiakkaalta, se on tilitetty heti hotelleille ja muille toimijoille. Nyt yhtäkkiä pitäisi alkaa palauttamaan rahoja käteisenä. Uutta kauppaa ei tule ja kassa tyhjenee.
Matkailualan liitto vaatiikin pikaista lainsäädännön muutosta, jonka mukaan asiakkaan olisi nyt pakko ottaa vastaan niin sanottu voucher eli lahjakortti. Eli yrityksen ei tarvitsisi palauttaa rahoja käteisenä.
– Tehtäisiin pandemian ajaksi lainsäädäntöön poikkeus, jota sovellettaisiin vain niin kauan kuin tilanne on päällä.

Mäki-Fränti huomauttaa, että monet suuret matkailumaat ovat jo muuttaneet lainsäädäntöä. Italia muutti heti, ja Espanja ja Kreikka valmistelevat.
– Suomen viranomainen pitää tiukasti kiinni EU-lainsäädännöstä, että asiakkaalla on aina oikeus vaatia palautuksena käteismaksu. Alkaakin olla käsittämätön ero Pohjois- ja Etelä-Euroopan välillä – toiset maat pelastavat yrityksiä, toiset eivät.
Mäki-Fränti vertaa, että Suomessa vietiin ravintola-alalle muutos alle viikossa, eli nopeakin lainmuutos on mahdollinen, jos halutaan.
Koronaan liittyviä viestejä yhteensä jo tuhat
Koronavirukseen liittyviä yhteydenottoja on tullut kuluttajaneuvontaan ja kuluttaja-asiamiehelle yhteensä jo noin tuhat, joista suurin osa liittyy matkustamiseen.
– Matkapaketteja koskevia yhteydenottoja on ollut yli 300, joista useimmat ovat liittyneet peruuttamisiin, Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Mikko Saastamoinen kertoo.
Määrä on huomattavan suuri normaalitilanteeseen verrattuna. Viimeksi yhteydenottomäärät olivat suuria syksyllä, kun Thomas Cook -matkatoimisto meni konkurssiin.
Saastamoinen painottaa, että lain mukaan matkanjärjestäjän tulisi palauttaa maksut asiakkaalle kahden viikon sisällä peruutuksesta.
– On ymmärrettävää, että palautus voi nyt kestää hieman pidempään. Lahjakortteja voi tarjota, mutta asiakkaan tulee voida vapaasti valita, ottaako sen vai rahapalautuksen.
Netin varauspalveluissa tehdyistä varauksista kysellään myös. Kuluttajaneuvonnan suositus on, että ongelma selvitetään ensisijassa näiden palveluntarjoajien kanssa.