Saara Aalto laulaa vaikka ja­pa­nik­si

"Se on kuin tehty minulle", huokaa nuori Saara Aalto, 21, tyytyväisenä. Kuuntele Saara Aallon haastattelu!

Rooli Peacock-musikaalissa on kuin räätälöity lahjakkaalle oulunsalolaiselle Saara Aallolle.
Rooli Peacock-musikaalissa on kuin räätälöity lahjakkaalle oulunsalolaiselle Saara Aallolle.

Saara Aalto ja bändi, perjantaina kello 19 Teatteri Riossa, Hallituskatu 9, Oulu. Liput14/10 euroa.

"Se on kuin tehty minulle", huokaa nuori Saara Aalto, 21, tyytyväisenä.

Aalto valittiin noin 900 nuoren joukosta mukaan Helsingin kaupunginteatterin High School Musicaliin, jonka ensi-ilta on elokuussa Linnanmäen Peacock-teatterissa. "Esitän siinä säveltäjää, pianistityttöä. Siis melkein kuin minua itseäni", hän myhäilee.

Musikaalin karsinnat sattuivat samaan sumaan, kun viimesyksyisen Talent-tv-ohjelman finaali. "Samana viikonloppuna joulukuussa oli nuo musikaalin kaksipäiväiset karsinnat, ja heti toisen vaiheen jälkeen riensin suoraan Talent-lähetykseen", muistelee silloista hullunmyllyä Saara Aalto, vieläkin hieman huvittuneena.

Talent-finaalissa Saara sijoittui hienosti kolmen parhaan joukkoon, voiton vei beatboxaaja Aleksi Vähäpassi.

Mutta tämän kevättalven ja kevään Aalto on viettänyt jaksoittain erittäin tiiviistikin tuon High School Musicalin harjoituksissa, ohjaaja Marco Bjurströmin silmien alla. "Tähän mennessä Marco on enemmän seurannut sivusta, koska olemme vasta harjoitelleet koreografeja, mutta kyllä on mies paikallaan tällaisten musikaalien ohjaamisessa. Hän tulee mainiosti toimeen nuorten kanssa, mutta osaa olla tarvittaessa vaativa ja yllättävänkin tiukka."

Saara on musikaalia harjoitellessa saanut paljon uusia tuttavuuksia, jopa niin hyviä, että musikaalin 16-vuotias päätähti Yasmine Yamajako laulaa taustoja Aallon keikoilla. "Olen hänelle kuin isosisko, meistä on tullut todella läheiset. On ollut mukavaa, että musikaalin tiimoilta olen saanut tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja samalla on voinut kasvattaa musiikkituttavuusverkostoa", kertoo Aalto, joka on asunut Helsingissä noin kolmisen vuotta ja valmistuu ensi viikolla Pop & jazz Konservatoriosta muusikoksi.

"Sitten olen todellakin virallisesti muusikko", hän nauraa.

"Jatkan kuitenkin vielä opintojani Sibelius-Akatemiassa, josta saan pedagogiset taidot opettajan työhön. Muusikon ammatti kiinnostaa minua tällä hetkellä enemmän, mutta nämä ammatit on helppo yhdistää jatkossa, jos siltä tuntuu."

Tänään perjantaina Saara Aalto nähdään Oulussa, omassa sävellyskonsertissaan Teatteri Riossa. Kaikki konsertin kappaleet ovat Saaran käsialaa, ilta koostuu kahdesta erillisestä setistä.

"Mukana on akustista meininkiä sekä räväkkäämpää pop-rock-henkeä, sopivasti sekoitettuna. Minä soitan lisäksi pianoa, mutta suurin osa biiseistä on sellaisia, joissa vain laulan."

Mukana on myös yksi japaninkielinenkin kappale, joka Aalto on säveltänyt ja käännättänyt suomesta japaniksi.

"Hurahdin noin viitisen vuotta sitten täysin japanin kieleen ja kulttuuriin. Törmäsin netissä vahingossa japanilaiseen popvideoon ja siitä innostus lähti. Se on kyllä ihan mun juttuni. Muutama vuosi sitten pääsin jopa Japanin suurlähetystön järjestämälle matkalle Tokioon, Kiotoon, Hiroshimaan ja Osakaan. Se oli todella ikimuistoinen matka."

Hän on myös parina kesänä opiskellut kesäyliopistossa japanin kieltä, mutta tänä kesänä opinnot jäävät väliin Peacock-musikaalin takia. "Haaveilen jatkossakin oman musiikin tekemisestä. Olen kiitollinen ja etuoikeutettu, että minulla on ympärilläni lahjakkaita muusikkoja, jotka tekevät kanssani tätä työtä."

Haukiputaalaislähtöisen avomiehensä Teemu Roivaisen lisäksi Saaran bändissä soittaa muun muassa oululainen kitaravirtuoosi Ville Suorsa. "Oman levyn julkaiseminen olisi tietysti haaveiden täyttymys. Jos saisi esimerkiksi levy-yhtiön siihen mukaan, niin haluaisin, että he silloin uskoisivat minun tyyliini. Haluan olla oma itseni ja tehdä minulle läheisintä musiikkia", hän kiteyttää.