Saa­nal­le tehdään uudet portaat kesällä – ra­ken­nus­ma­te­riaa­lia kus­ka­taan pai­kal­le jo ke­vät­han­kien aikaan

Kilpisjärvellä sijaitsevalle Saana-tunturille tehdään uudet portaat ja sorapolku ensi kesänä. Rakentamisen valmistelu alkaa jo ensi viikolla.

Saana-tunturi, Kilpisjärvi. Taustalla Mallan luonnonpuisto ja kolmen valtakunnan rajapyykki.
Saana-tunturi, Kilpisjärvi. Taustalla Mallan luonnonpuisto ja kolmen valtakunnan rajapyykki.
Kuva: Lassila Pekka

Kilpisjärvellä sijaitsevalle Saana-tunturille tehdään uudet portaat ja sorapolku ensi kesänä. Varsinainen rakentaminen käynnistyy kesäkuun lopulla, mutta valmistelutyöt aloitetaan jo ensi viikolla, kerrotaan Metsähallituksen tiedotteessa.

Maalis-huhtikuun aikana alueelle kuljetetaan rakennustöissä tarvittavia materiaalia välivarastoihin tamppareiden avulla. Talviaikaisella kuljetuksella pyritään välttämään maaston kulumista. 

Materiaalikuljetukset voivat haitata alueen moottorikelkkaliikennettä. Kelkkailijoita varoitetaan työmaa-alueesta kylteillä. Alustavan suunnitelman mukaan Jeahkaksentie aurataan materiaalikuljetuksia varten viikolla 12. 

Saana on erittäin suosittu luontomatkailukohde, ja portaat suojaavat tunturiluontoa. Saanan reitillä käy vuosittain noin 25 000 henkilöä. Jos 1990-luvulla huomattiin, että ilman portaita kiipeäjien polku leviää koko ajan ja se näkyy kauas maisemassa.

2000-luvun alussa Saanan rinteille rakennettiin ensimmäiset portaat. Ne jouduttiin purkamaan huonokuntoisina vuonna 2017.

Uusi reitti sopivat rakenteeltaan ja väreiltään rinteeseen

Metsähallituksen mukaan uusi reitti ja portaat tehdään rakenteeltaan ja väritykseltään tunturirinteeseen sopivasta maa-aineksesta ja kivistä.

Suomessa retkeilyreittien kivirakentamista ei vielä ole tehty paljoa, mutta maailmalla se on erittäin yleistä. Se on ekologisin, kestävin ja maisemaan sopivin ratkaisu.

Vanhat puiset portaat erottuivat tunturirinteen maisemmassa kauas, mutta kiviaines maastoutuu maisemaan paremmin. Saanalla käytettävät kivi- ja soramateriaalit ovat kotimaisia.

Uusien rakenteiden myötä Saanan reitin linjaus muuttuu hieman. Myös reitistön päälähtöpaikka muuttuu. Jatkossa lähtö Mallan luonnonpuistoon ja Saanalle, tapahtuu samalta paikoitusalueelta. Myös vanha reitti Kilpisjärven retkeilykeskukselta Saanalle säilyy käytössä, ja sen välttämättömimpiä pitkospuita uusitaan. 

Saanan polun valmistuttua kulku ohjataan vanhalta polulta uudelle, jotta Saanalle jo syntyneiden kulumisvaurioiden palautuminen saadaan käyntiin.