Mainos

”Saamme Ouluun vihdoin aidosti me­rel­li­sen kau­pun­gi­no­san” – Ve­neen­veis­tä­jän­ran­taan ra­ken­tuu koteja, jotka mah­dol­lis­ta­vat täy­del­li­sen me­ri-idyl­lis­tä naut­ti­mi­sen ja ak­tii­vi­sen elämän

Veneenveistäjänrannan meri-idylliin rakentuvan As. Oy Oulun Veneenveistäjän asunnoista on maailmantilanteesta huolimatta varattu jo yli puolet ja rakennustyöt pääsevät alkamaan. Kiinnostusta selittävät paitsi meren välitön läheisyys ja meriaktiviteetteja silmällä pitäen kunnostettu ranta-alue, myös kohteen laatua huokuvat ratkaisut.

As. Oy Oulun Veneenveistäjän nimi on kunnianosoitus alueen laivanrakennushistorialle. Se on myös osoitus tahdosta rakentaa aidosti merellistä asuinaluetta merellisine aktiviteetteineen.
As. Oy Oulun Veneenveistäjän nimi on kunnianosoitus alueen laivanrakennushistorialle. Se on myös osoitus tahdosta rakentaa aidosti merellistä asuinaluetta merellisine aktiviteetteineen.

Kuivasmeri ja sen takana häämöttävä Kraaselin saari tuijottavat hiljalleen rakentuvaa Veneenveistäjänrantaa. Seisomme Pajala Yhtiöiden Pohjois-Suomen myyntipäällikön Ville Kimpimäen kanssa aukealla tontilla ja katselemme kaukaisuuteen katoavaa meren ulappaa.

”Kun tänne kurvaa, meri aukeaa näkymään upeasti. Merta ja sen tuoksua ei voi olla huomaamatta”, Kimpimäki maalailee.

Tontti on vielä tyhjillään, mutta helmikuun lopulla kuokka isketään maahan. Vain kivenheiton päähän merenrannasta valmistuu joulu-tammikuuhun mennessä kaksikerroksisia rivitaloasuntoja: As. Oy Oulun Veneenveistäjä, jonka monista asunnoista aukeaa suora näkymä merelle.

Avaria ja valoisia tiloja

Meri, valo ja avaruus ovat hallitsevia elementtejä Veneenveistäjän asunnoissa.

83- sekä 89-neliöisten neliöiden toinen kerros on pyhitetty oleskelulle olohuoneineen ja keittiöineen. Katseen vangitsee kuitenkin toisen kerroksen koko seinän mittainen liukulasiseinä, jonka takana siintävä maisema on kuin liikkuva maalaus valaisten samalla koko kerroksen.

”Liukulasiseinä liittää olohuoneen ja terassin oleskelutilat yhteen sekä tuo merellisen kesäpäivän suoraan olohuoneeseen”, kuvailee hankejohtaja Hannes Oksa myöntäen meren inspiroivan vaikutuksen luonnehdinnoissaan.

Toisen kerroksen olohuone ja keittiö ovat asuntojen sydän, jonka ilmeeseen suuri liukulasiseinä tuo eloa ja valoa. B- ja C-talon asunnoissa on parvekkeet sekä ylä- että alakerrassa.
Toisen kerroksen olohuone ja keittiö ovat asuntojen sydän, jonka ilmeeseen suuri liukulasiseinä tuo eloa ja valoa. B- ja C-talon asunnoissa on parvekkeet sekä ylä- että alakerrassa.

Isolla terassilla istuskelu ja suolaisesta meri-ilmasta nauttiminen on ajatuksena houkutteleva, mutta niin ovat myös kohteen laatua huokuvat ratkaisut.

Arvostetun paikallisen arkkitehtitoimiston Luo Arkkitehtien suunnittelema rivitaloyhtiö rakentuu hiljaisen ja kestävän betonirungon varaan, ja sen kruunaa huoltovapaa ja tyylikäs tiiliverhoilu. Vesikiertoinen lattialämmitys puolestaan huolehtii asuinmukavuudesta.

Laivanrakentajien jalanjäljillä

Asunnot on suunniteltu palvelemaan erityisesti perheitä ja pariskuntia. Tämä on huomioitu myös pysäköinnissä, sillä jokaiseen asuntoon kuuluu kiinteästi kaksi autopaikkaa, joista toinen on katettu. Autopaikat sijaitsevat heti ulko-oven edessä, joten esimerkiksi koko perheen ruokaostoksia ei tarvitse kantaa pitkiä matkoja.

Todellinen kätketty helmi ja aktiivisen perhe-elämän mahdollistaja on kuitenkin merellinen alue itsessään.

”Alueella on pitkä merellinen historia: 1800-luvulla täällä rakennettiin laivoja, mitä seurasi vasta 1990-luvulla päättynyt sahateollisuuden aika. Sanoisinkin, että alueella alkaa nyt asuinrakentamisen myötä sen kolmas aikakausi”, Oksa taustoittaa.

Sahatoiminnan päättymisen jälkeen Länsi-Patelan pohjoisosassa sijaitseva Veneenveistäjänranta vaipui toviksi unohduksiin, ja Oksa näkee, että alueen täysi potentiaali jäi katsomatta – tähän asti.

A-talon asunnoissa iso terassi levittäytyy autokatoksen päälle muodostaen suuren yhtenäisen oleskelutilan olohuoneen kanssa.
A-talon asunnoissa iso terassi levittäytyy autokatoksen päälle muodostaen suuren yhtenäisen oleskelutilan olohuoneen kanssa.

Aidosti merellinen asuinalue

Veneenveistäjänranta on ollut kaupungille valtaisa hanke, jossa on haluttu luoda noin 2 000–3 000 asukkaan merellinen ja eloisa asuinalue. Rantaviivaa on kunnostettu yli kilometrin matkalta, ja sitä seurailee Oksan rantabulevardiksi luonnehtima kävelytie.

Rantabulevardin varren venesatama, aallonmurtaja, kunnostettu uimaranta ja myöhemmin rakentuva rantapaviljonki kahviloineen henkivät aitoa meritunnelmaa ja alueen merellistä historiaa. Myös Veneenveistäjän asukkaille on tarjolla oma venelaituri, josta oman venepaikkansa voi lunastaa.

”On hienoa, että saamme vihdoin Ouluun aidosti merellisen kaupunginosan, joka mahdollistaa monipuolisesti merelliset harrastukset ja merestä nauttimisen. On hauska ajatella, että näinkin rauhaisa ja merellinen paikka sijaitsee kuitenkin vain alle 15 minuutin automatkan päässä keskustasta”, Kimpimäki kehuu.

Tälle lumiselle alalle rakentuvat Veneenveistäjän B- ja C-talot. Ville Kimpimäen taustalla siintävät paitsi meri, myös valmiit puistoalueet sekä kuntoilupuisto.
Tälle lumiselle alalle rakentuvat Veneenveistäjän B- ja C-talot. Ville Kimpimäen taustalla siintävät paitsi meri, myös valmiit puistoalueet sekä kuntoilupuisto.

Rantaviivan ohella aluetta on kehitetty runsaasti muutoinkin. Alueen autotiet ja kevyen liikenteen väylät ovat jo pitkälti valmiit taaten sujuvan siirtymisen Oulun ja Haukiputaan suuntiin. Valmiita ovat niin ikään kohteen vieressä sijaitseva kuntoilupuisto sekä leikkipuisto, joka on jo ehditty valita kertaalleen Oulun parhaaksi. Rakenteilla on myös päiväkoti, joka valmistuu kuluvan vuoden aikana.

”On annettava kaupungille kiitokset hyvästä työstä alueen kehittämiseksi. Rantaviivan kunnostus, hyvät kulkuyhteydet ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet mahdollistavat eloisan asuinalueen syntymisen ja asukkaiden aktiivisen elämäntavan”, Oksa täydentää.

Merellinen kohde kiinnostaa

Helmikuun lopulla rakennustöiden ohella käynnistyy myös Veneenveistäjän asuntojen myynti. Pajala ottaa jo vastaan asuntojen ennakkovarauksia, ja asunnoista on alustavasti varattu jo yli puolet.

Kimpimäki toteaa saavutuksen olevan erinomainen vallitsevassa maailmantilanteessa, jossa asuntomarkkinat takeltelevat ja jossa ennakkomarkkinoinnissa olevia asuinkohteita vedetään takaisin heikon ennakkokysynnän vuoksi.

Veneenveistäjä on kuitenkin luovinut vastavirtaan.

”Laadukas ja mielenkiintoinen kohde kiinnostaa maailmantilanteesta huolimatta. Meren läheisyys ja se, miten meri on huomioitu asuntojen suunnittelussa, puhuttelevat asunnonostajia”, Kimpimäki luonnehtii.

Jäinen meri kylpee talvisen auringon loisteessa vain kivenheiton päässä Veneenveistäjästä. Meri kuuluu vielä pilkkijöille, mutta kesän tullen aallonmurtajan valtaavat veneilleen kiiruhtavat veneilijät.
Jäinen meri kylpee talvisen auringon loisteessa vain kivenheiton päässä Veneenveistäjästä. Meri kuuluu vielä pilkkijöille, mutta kesän tullen aallonmurtajan valtaavat veneilleen kiiruhtavat veneilijät.

Kimpimäki tähdentää, että unelmiensa kodin hankkiminen Veneenveistäjästä on vielä mahdollista kohteen suuresta suosiosta huolimatta. Liikkeelle pääsee tekemällä haluamastaan asunnosta varauksen, joka ei vielä sido mihinkään mutta tarjoaa lisäaikaa esimerkiksi ostopäätöksen harkitsemiseen ja asuntolaina-asioiden järjestelyyn.

”Jos kohde kiinnostaa, kannattaa olla minuun yhteydessä. Käymme kiinnostuneiden kanssa rakennuspaikalla ihastelemassa näkymiä ja tutkimassa rakennusten sijoittumista. Loppukesästä rakennustyöt lienevät jo siinä vaiheessa, että vierailu sisätiloissakin on mahdollinen”, Kimpimäki kannustaa.

Katso kohteen lisätiedot, ota yhteyttä ja varaa merellinen unelmakotisi As. Oy Oulun Veneenveistäjän sivuilta.

Pajala Yhtiöt
  • Vuonna 2019 kotimaisin voimin perustettu, voimakkaassa kasvussa oleva asuntorakentaja ja kiinteistökehittäjä.
  • Toimii pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.
  • Panostaa erityisesti asuinrakentamiseen eli yhtiömuotoisten asuinrakennusten rakentamiseen ja kehittämiseen.
  • Oulussa lähes kaikki kohteet ovat omaperustaisia: Pajala hankkii tontin, suunnittelee, rakentaa ja myy kohteen, esimerkkinä As. Oy Oulun Veneenveistäjä.
  • Toiminnassa olennaista on rakennushankkeen kokonaisvaltainen hallinta: kohteiden ja maa-alan käytön suunnittelu alkaa jo asemakaavavaiheessa, jossa rakennusaluetta pyritään kehittämään kokonaisuutena yhteistyössä maanomistajien ja kaupungin kanssa.
  • Yhtiöllä vireillä useita kaavakehityshankkeita Oulussa, ja Pajala pyrkii aktiivisesti osallistumaan Oulun kaupungin kaupunkikehitykseen.
  • Kaavoitusvaiheessa Pajala voi vaikuttaa suunnittelunohjauksella rakennushankkeen kannalta keskeisiin tekijöihin, jotka kohentavat kiinteistön ja asuntojen arvoa, laatua sekä kaupunkiympäristöä. Toiminta tähtää viime kädessä aina asunnonostajan edun, asuinviihtyvyyden sekä laadukkaan kaupunkikuvan varmistamiseen.