Saa­me­lais­nuo­ret mars­si­va­tai­tou­den puo­les­ta

Rovaniemen keskustassa kulki torstaina suuttuneita saamelaisnuoria. Parisataa mielenosoittajaa huusi iskulauseita saamelaisen kulttuurin väärinkäyttöä vastaan.

Rovaniemellä Lordin aukiolla kuultiin joikuja, kun 22-vuotias Ol Johan Gaup Kautokeinosta joikasi mielenosoittajajoukolle torstaina.
Rovaniemellä Lordin aukiolla kuultiin joikuja, kun 22-vuotias Ol Johan Gaup Kautokeinosta joikasi mielenosoittajajoukolle torstaina.
Kuva: Antti Leinonen

Rovaniemen keskustassa kulki torstaina suuttuneita saamelaisnuoria. Parisataa mielenosoittajaa huusi iskulauseita saamelaisen kulttuurin väärinkäyttöä vastaan. Saamelaisia kismittää, että Lapin turisteille annetaan edelleenkin vääristynyt kuva saamelaiskulttuurista. Turistioppaat pukeutuvat lapinpukuihin, vaikka eivät olisikaan saamelaisia.

Erilaiset lapinkasteet ja muut seremoniat ovat myös edelleen yleisiä.

Epäaidot lapinpuvut loukkaavat, sanoo yksi mielenosoituksen puuhanaisista, 24-vuotias Anne-Kirste Aikio.

"Väärä lapinpuku loukkaa saamelaisia käsityöläisiä ja saamen kansalaisia. Meidän kulttuuriamme ryöstetään. Muut saavat sitten hyödyn ja tuoton", Aikio lataa.

Lähinnä saamelaisista nuorista koostunut mielenosoittajajoukko halusi muistuttaa, ettei turismin antama kuva ole todellinen. Esimerkiksi viime vuonna Rovaniemellä vieraili puoli miljoonaa turistia, joista saamelaisten mukaan osa poistui uskoen, että Napapiirin turistikohteissa työskennelleet, lapinpukuun sonnustautuneet työntekijät olivat aitoja saamelaisia.

Lordin aukiolle pysähtyneessä kulkueessa oli Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaisia. Neljän maan yhteinen Saamelaisneuvosto on kokoontunut Lapin pääkaupunkiin koko viikoksi pohtimaan kulttuuriperintöään.


Aidon lapinpuvun tunnistaa
esimerkiksi koristeista.

"Puvussa on oma koodisto, jonka ymmärtää vain se, joka tuntee kulttuurin. Pienistä langoista voi tulkita, vaikka mistä suvusta on kotoisin. Puvussa on niin paljon sellaista tietoa, mitä turistitakeissa ei ole", Anne-Kirste Aikio kertoo.

"Haluan puolustaa omaa kulttuuriani. Siksi tulin myös mielenosoitukseen", inarilainen Elle Maarit Arttijeff puolestaan sanoo.