Saako äi­tiys­pak­kaus­ta myydä? "Toi­vom­me, että van­hem­mat käyt­tä­vät rahan tai pak­kauk­sen par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la"

Äitiysavustuslain mukaan suomalaisäiti voi valita, ottaako hän vastaan äitiyspakkauksen vai 140 euron rahasumman. Pakkauksen saama kansainvälinen huomio on saanut liikkeelle myös äitiyspakkauksen kaupittelijat.

Äitiyspakkauksia myydään käyttämättöminä.
Äitiyspakkauksia myydään käyttämättöminä.
Kuva: Kela / Annika Söderblom

Äitiysavustuslain mukaan suomalaisäiti voi valita, ottaako hän vastaan äitiyspakkauksen vai 140 euron rahasumman. Pakkauksen saama kansainvälinen huomio on saanut liikkeelle myös äitiyspakkauksen kaupittelijat. 

Helsingin Sanomat (9.6.) nosti esiin netissä esiintyvän ilmiön, jossa osa vanhemmista ottaa Kelan äitiyspakkauksen vastaan, mutta myy sen käyttämättömänä esimerkiksi Facebookin Äitiyspakkauskirppis-ryhmässä.

Aiemmin ulkomailla asuvat suomalaisäidit saivat ostaa Kelan äitiyspakkausta Reiman kautta, mutta käytäntö lopetettiin vuonna 2012.

Nykylainsäädännön mukaan pakkausta ei voi myydä, sillä se on äitiysavustuslain mukainen sosiaaliturvaetuus. Sen tuotteet on kilpailutettu EU-lainsäädännön mukaisesti.

Onko käyttämättömän äitiyspakkauksen myyminen sosiaalietuuden väärinkäyttöä eli saako äitiyspakkauksella tehdä bisnestä, etuusjohtaja Anne Neimala Kelasta?

– Meillä ei varsinaisesti ole kantaa siihen, saako pakkauksella tehdä bisnestä vai ei. Pakkaus on äideille annettu lain määräämien kriteerien mukaan. Jos he päättävät mieluummin myydä pakkauksen, se on heidän ratkaisunsa.

Kuinka paljon äitiyspakkauksen myymistä esiintyy? Seuraatteko sitä, mihin äitiysavustusta käytetään?

– Jonkin verran näitä on vuosien mittaan ollut. Minkäänlaisia tarkastuksia emme tee, vaan toivomme, että vanhemmat käyttävät joko rahana tai pakkauksena saamansa äitiysavustuksen parhaalla mahdollisella tavalla.

Ulkosuomalaisparlamentissa kysymys äitiyspakkauksesta nousee ajoittain esiin. Pitäisikö ulkosuomalaisten vanhempien saada edelleen ostaa Kelan äitiyspakkaus, neuvontapäällikkö Hanne Selin Suomi-Seurasta?

– Tänä vuonna asia ei ole tulossa listalle, mutta viimeksi sitä toivottiin vuonna 2015 ulkosuomalaisille jaettavaksi tai ostettavaksi.

Vuonna 2014 kolme isää perusti äitiyspakkauksia verkossa myyvän Finnish Baby Box -yrityksen. Vuoden alussa sen liiketoiminta sulautui osaksi lastenvaatevalmistaja Reimaa.

Kuinka tuottoisaa äitiyspakkausbisnes on, Finnish Baby Boxin perustajaisä Heikki Tiittanen?

– Olemme myyneet vähän yli 80:een maahan tuhansia pakkauksia vuodessa, eli onhan se jonkinlainen bisnes.