Saab kytki Gri­pen-tar­jouk­seen kaksi Global Eye -tut­ka­ko­net­ta

Ruotsalainen Saab paljasti perjantaina Turun lentonäytöksessä, että sen tarjous Suomelle on 52 yksipaikkaista Gripen E -konetta ja 12 kaksipaikkaista Gripen...

Ruotsalainen Saab Gripen perjantaina 14. kesäkuuta Turun lentonäytöksessä.
Ruotsalainen Saab Gripen perjantaina 14. kesäkuuta Turun lentonäytöksessä.
Kuva: Timo Jakonen

Ruotsalainen Saab paljasti perjantaina Turun lentonäytöksessä, että sen tarjous Suomelle on 52 yksipaikkaista Gripen E -konetta ja 12 kaksipaikkaista Gripen F -konetta.

Suomen on niin halutessaan mahdollista saada Gripenit käyttöönsä vuonna 2025 ja niiden elinkaari ulottuu vuoteen 2060.

Kaupan päällisinä Saab on liittänyt tarjoukseensa myös kaksi Global Eye -tutkakonetta, joiden välittämän informaation Gripen-lentäjät saisivat suoraan koneidensa näytölle.

Global Eye on varhaisvaroitus- ja valvontalentokone, joka valvoo suuria ilma-, meri- ja maa-alueita samanaikaisesti. Tämän mahdollistaa Global Eyen monipuolinen ja viimeisintä huutoa oleva sensorivarustus ja ennen kaikkea sen pitkän kantaman Erieye-tutka, jonka kantama on 550 kilometriä.

Saabin HX-kampanjohtajan Magnus Skogbergin usein käyttämän termin mukaisesti Gripen olisi Suomelle tulevaisuusvarma (future-proof) hankinta.

Tällä Skogberg viittaa siihen, että normaalisti alalla tarjotaan hävittäjiin teknologiapäivitykset pari kertaa niiden elinkaaren aikana, mutta Saab on omaksunut jatkuvan kehityksen mallin, jossa hankittujen Gripeneiden avioniikkaa voitaisiin päivittää viimeisimmillä tietokoneohjelmistoilla parin vuoden välein.

Saabin mukaan Suomen teollisuus voisi vastata 80–90 prosentista ostamiensa Gripeneiden ylläpito-, korjaus- ja huoltotöistä.

Skogberg kehui, että kukaan kilpailijoista ei päihitä Saabia hinnassa. Yhdessä Global Eye -koneidenkin kanssa Saabin tarjous pysyy Suomen eduskunnan kaavailemassa 7–10 miljardin haarukassa.