HENKIRIKOKSET: Man­ner­hei­min­puis­ton taposta syyte

Asuminen: Vuokrat nou­si­vat Oulussa pää­kau­pun­ki­seu­tua no­peam­min

S-ryhmä luopuu Fen­no­voi­man ydin­voi­ma­la­hank­kees­ta

Myös energiayhtiöt Leppäkosken Sähkö, Lankosken Sähkö ja Outokummun Energia sekä Atria ja Omya ovat päättäneet olla osallistumatta ydinvoimalahankkeen jatkorahoitukseen.

Fennovoimalla on kaksi suoraa omistajaa, Voimaosakeyhtiö SF ja E.ON.
Fennovoimalla on kaksi suoraa omistajaa, Voimaosakeyhtiö SF ja E.ON.
Kuva: Tapio Maikkola

Fennovoiman pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n omistajakunnassa tapahtuu muutoksia. S-ryhmä ilmoitti keskiviikkona luopuvansa hankkeesta. Ryhmän osakkeet vastaavat noin kolmen prosentin osuutta tulevasta ydinvoimalasta.

S-ryhmän mukaan päätös perustuu kokonaisharkintaan.

- Katsoimme, että meidän investointieurojamme tarvitaan nyt ennen kaikkea niihin hankkeisiin, jotka kehittävät suoraan asiakasomistajiemme palvelua tulevina vuosina, perustelee ryhmän sähkönhankinnasta vastaavan S-Voiman hallituksen puheenjohtaja Jari Annala tiedotteessa.

Annala tähdentää, että S-ryhmä ei sanoudu irti ydinsähkön käytöstä.

- Toivomme vilpittömästi, että Fennovoiman hanke etenee suunnitellusti, sillä Suomen energiaomavaraisuuden kasvattaminen vaatii myös uusien ydinvoimaloiden rakentamista. Suurena sähkönkäyttäjänä olemme niiden tuottamasta sähköstä monella tapaa riippuvaisia.

S-ryhmän osakkeille etsitään omistajaa ensisijaisesti hankkeen nykyisistä osakkaista.

Muitakin jättäytyi pois jatkorahoituksesta

Myös energiayhtiöt Leppäkosken Sähkö, Lankosken Sähkö ja Outokummun Energia sekä Atria ja Omya ovat päättäneet olla osallistumatta ydinvoimalahankkeen jatkorahoitukseen. Boliden järjestelee tässä yhteydessä omistuksiaan, minkä seurauksena heidän omistusosuutensa vähenee.

Fennovoiman mukaan osakaskunnan muutokset koskevat vajaata kymmentä prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:n omistuksesta.

Fennovoimalla on kaksi suoraa omistajaa. Voimaosakeyhtiö SF omistaa yhtiöstä 66 prosenttia ja E.ON 34 prosenttia. Fennovoiman mukaan kahden pääomistajan voimasuhteisiin ei ole tulossa muutoksia, ja Pyhäjoen ydinvoimalahanke jatkuu suunnitellusti.

Tällä hetkellä Fennovoimassa käydään läpi Arevan ja Toshiban toimittamia laitostarjouksia. Laitostoimittaja valitaan 2012 tai 2013, minkä jälkeen tehtävässä laitossopimuksessa tarkentuu koko hankkeen aikataulu.