Ryp­py­jen ehkäisy on aloi­tet­ta­va jo nuorena

Tieto lisää tuskaa. Siksi jokaisen alle 25-vuotiaan on helpompi elää kuvitellen, että rypyt kuuluvat samaan sarjaan töissäkäynnin ja perheen perustamisen kanssa.

Itse kunkin iholle sopivat tuotteet löytyvät kokeilemalla. Ihotyypin määrittely säännöllisin väliajoin auttaa etsinnässä.
Itse kunkin iholle sopivat tuotteet löytyvät kokeilemalla. Ihotyypin määrittely säännöllisin väliajoin auttaa etsinnässä.

Tieto lisää tuskaa. Siksi jokaisen alle 25-vuotiaan on helpompi elää kuvitellen, että rypyt kuuluvat samaan sarjaan töissäkäynnin ja perheen perustamisen kanssa.

Suuri osa "ryppyvoiteen" etsijöistä saapuu kaupan hyllylle liian myöhään, sanoo Oulun Kosmetologikoulun johtajatar Liisa Niemi-Appelgren.

Ihonalaiseen sidekudokseen saakka ulottuvat sidekudosrypyt alkavat yleensä näkyä 25-vuotiaana. Alkunsa nämä syvät rypyt ovat hitaasti kehittyvinä saaneet jo aiemmin, ja siksi ajoissa aloitettu ennaltaehkäisy onkin erityisen tärkeää.

Kuivaihoisen kannattaa pohtia syväkosteuttavan tuotteen käyttöönottoa jo 17 ikävuoden jälkeen, muidenkin viimeistään kolmannen vuosikymmenensä alkupuolella.

Sidekudosryppyjä helpommin katoavat ihon pinnan epidermisrypyt. Ne häviävät näkyvistä yleensä jo yhden voidekerran jälkeen. Jo syntynyttä vauriota on aina vaikeampi korjata, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa ryppyvoiteiden käyttöä.

Osalla voiteiden sisältämistä aineista on elvyttävä ja uudistava vaikutus ihoon, vaikka monien yhdisteiden toiminnasta riittää epäilyjä. Ryppyvoiteiden tehoa on kuitenkin tutkittu tieteellisesti, ja niistä on saatu vakuuttavia tuloksia. Osa tuotteista toimii paremmin toiselle, joku muu taas toiselle.

Ryppyvoiteita on markkinoilla niin valtava määrä, että oikeaa tuotetta voi olla vaikea löytää. Liisa Niemi-Appelgren muistuttaa, että ihotyypin lisäksi oikean voiteen valintaan vaikuttaa esimerkiksi vuodenaika.

Lisäksi nykyajan kuiva kerrostaloilma rypistää jo nuorenkin ihon herkemmin kuin entisvanhainen kostea sisäilma.

Ennen ryppyvoiteiden käytön aloittamista olisi hyvä käydä ammattilaisen vastaanotolla määrittämässä oma ihotyyppinsä. Tätä kannattaa toistaa säännöllisin väliajoin, sillä ihotyyppi voi muuttua. Jollei voiteiden teho ala näkyä kuukaudessa, on tuote vääränlainen.

Ryppyvoiteet kehittyvät jatkuvasti, ja erityisesti näkyville ihovaurioille tarkoitettuja tuotteita vilisee mainoksissa. Erilaisilla keskustelupalstoilla esiintyvä termi "etanavoide" on tuttu Liisa Niemi-Appelgrenille. Hän kertoo sen kuuluvan korjaavien voiteiden joukkoon.

Nämä näkyville rypyille tarkoitetut voiteet ovat Niemi-Appelgrenin mukaan käyttökelpoisia, mutta vain määrättyyn pisteeseen saakka. Jos voiteita jaksaa käyttää säännöllisesti, ne ovat erittäin hyviä, mutta lopullisempiin tuloksiin pääsee vain erilaisilla korjaavilla hoidoilla, kuten laserhoidoilla.

Nuori ryppyvoidepakoilija joutuu siis hyväksymään väistämättömän tosiasian: mitä helpommalla haluaa päästä tulevaisuudessa, sitä pikemmin on aloitettava.