Ruu­ti­kan­kaal­la kuuluu jo pauke – Li­min­gas­sa si­jait­se­va am­pu­ma­ur­hei­lu­kes­kus sai en­sim­mäi­set SM-ki­san­sa tänä vii­kon­lop­pu­na, vaikka vasta mur­to-osa ra­dois­ta on käy­tös­sä

Ruutikankaan ampumaurheilu-keskuksesta on valmistunut vasta pieni osa, mutta toiveissa ovat suuret kansainväliset kilpailut jo parin vuoden päästä.

Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksessa järjestetään viikonloppuna Compak sportingin SM-kisat. Nuorimmat osallistujat ovat alle 15-vuotiaita, ja kisaajina on myös senioreita ja naisia. Alueelle mahtuu monenlaista harrastajaa. Rune Sundqvist odottaa ampumisvuoroaan. Hän on harrastanut ampumaurheilua jo 60 vuotta.
Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksessa järjestetään viikonloppuna Compak sportingin SM-kisat. Nuorimmat osallistujat ovat alle 15-vuotiaita, ja kisaajina on myös senioreita ja naisia. Alueelle mahtuu monenlaista harrastajaa.
Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksessa järjestetään viikonloppuna Compak sportingin SM-kisat. Nuorimmat osallistujat ovat alle 15-vuotiaita, ja kisaajina on myös senioreita ja naisia. Alueelle mahtuu monenlaista harrastajaa.
Kuva: Janne Körkkö

Ruutikankaan ampumaurheilu-keskuksesta on valmistunut vasta pieni osa, mutta toiveissa ovat suuret kansainväliset kilpailut jo parin vuoden päästä.

Ruutikankaan ampumaurheilukeskus näkee ensimmäiset suomenmestaruustason kisansa tänä viikonloppuna. Compak sportingin SM-kisat hallitsevat aluetta lauantaina ja sunnuntaina, ja paikalla on 140 kilpailijaa. Keskus ei silti suinkaan ole valmis.

– Rakentamisen alkuvaiheessa ollaan vielä. Seitsemän rataa on valmiina ja neljää käytetään nyt kisoissa, kertoo Ruutikangas oy:n toimitusjohtaja Timo Haataja.

Alue on lähes 100 hehtaarin kokoinen, ja valmistuessaan maailmankin mittakaavassa valtava ampumaurheilukeskus, jopa yksi suurimpia.

– Kun puhutaan hehtaareista, niin löytyy varmaan suurempiakin keskuksia. Ja jos puhutaan tietyn lajin ratojen määrästä, silloinkin löytyy isompia. Kyse on monipuolisuudesta. Meillä on kaikki ampumaurheilun radat, ja siinä ollaan varmasti Euroopan ja maailmankin suurimpien joukossa. Pystymme järjestämään isoja kisoja vaikka joka vuosi.

Ruutikangas rakennetaan isosti. SM-kisojen lisäksi alueella aiotaan järjestää kansainvälisiä kilpailuja. Tulevia kisoja ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon.

– Ensi vuodelle haemme SM-kisoja. Meille on jo tarjottu EM- ja MM-kisoja, mutta niitä emme voi ottaa vielä vastaan. Isot kisat ovat sitten tulevaisuudessa, esimerkiksi 2021 ja 2022. Fasiliteettien täytyy olla niitä varten niin hyvät, ettei täällä vielä voida järjestää. Emme halua järjestää huonoja kisoja, Haataja sanoo.

Aluetta on mahdollista käyttää tulevaisuudessa muuhunkin kuin harrastamiseen ja kisaamiseen. Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksesta on Haatajan mukaan käyty jo keskusteluja Puolustusvoimien ja poliisin kanssa.

Lauantaina kisaamaan tullut konkari, pietarsaarelainen Rune Sundqvist, 68, on tyytyväinen puitteisiin. Suuri keskus tulee hänen mielestään ilman muuta tarpeeseen.

– Huippu! Radat ovat todella hienoja, Sundqvist kehuu.

Haataja kertoo, että keskuksen valmiit radat olisi tarkoitus avata harrastajille kisojen jälkeen. Keskeneräiset maarakennustyöt voivat tuoda kuitenkin mutkia matkaan luvan hakemiseen ympäristötoimesta.

Rune Sundqvist odottaa ampumisvuoroaan. Hän on harrastanut ampumaurheilua jo 60 vuotta.
Rune Sundqvist odottaa ampumisvuoroaan. Hän on harrastanut ampumaurheilua jo 60 vuotta.
Kuva: Janne Körkkö

– Pitää miettiä, voisiko keskus olla auki esimerkiksi iltaisin. Asiasta keskustellaan ympäristötoimen kanssa heti kisojen jälkeen elokuun alussa, Haataja lupaa.

Ampumaurheilukeskuksen on alunperin ollut tarkoitus valmistua vuonna 2022. Haatajan mukaan kyseinen vuosi on edelleen tähtäimessä, mutta valmistuminen riippuu maarakentamisesta. Aikataulu voi venyä.

– Pyrimme siinä mielessä olemaan vihreitä, että uusiomateriaaleja käytetään niin paljon kuin mahdollista. Tarvitaan valtavia määriä materiaalia, ja maarakentaminen riippuu maa-aineksen saatavuudesta.

Alueella näkyy valtavia kasoja vanhoja renkaita, joista rakennetaan alueelle korkeita valleja. Renkaiden päälle tulee maa-ainesta. Haataja kertoo, että alueelle tarvitaan pelkästään renkaita 75 miljoonaa kiloa.

Seuraavaksi alueella valmistuvat hirviradat.

– Toivottavasti saadaan tänä syksynä järjestää hirvikokeita siellä. Mutta nämä kisat ovat nyt olleet prioriteetti, johon on laitettu kaikki paukut myös maarakentamisen puolesta, Haataja kertoo.

Ruutikangas

Oulun seudun ampumaurheilukeskus ry lähti kuusi vuotta sitten viemään eteenpäin ideaa Ruutikankaasta.

Tänä keväänä perustettiin yhtiö, joka ottaa vastuun keskuksen operatiivisesta toiminnasta. Yhtiön perustajajäseninä on Limingan kunta, Lumijoen kunta ja Oulun seudun ampumaurheilukeskus ry.

300 ampumapaikkaa, jotka sijoittuvat 35 radalle valmiissa ampumaurheilukeskuksessa.

Alueelle aiotaan rakentaa myös 400-paikkainen ravintola, 800 autopaikan pysäköintialue sekä helikopterikenttä.

Ruutikangas sijaitsee 30 kilometrin päässä Oulun keskustasta.

Alueella on mahdollista järjestää suuria kansainvälisiä kilpailuja kaikissa ampumaurheilun lajeissa ainoana ampumaurheilukeskuksena Suomessa.