Ruuaksi kolmen vin­kai­sun rottaa

Oletko koskaan kuullut kenenkään syövän "Kolmen vinkaisun rottaa"? Ruokalajin runkona on vastasyntyneet rotanpoikaset.

Oletko koskaan kuullut kenenkään syövän "Kolmen vinkaisun rottaa"? Ruokalajin runkona on vastasyntyneet rotanpoikaset.

Aterian nimi tulee siitä, että syötävä rotanpoikanen vinkaisee kolme kertaa 1) silloin, kun tartut sitä riisipuikoilla hännästä, 2) kun dippaat sen mausteliemeen ja 3) kun laitat rotanpojan suuhusi. Sen jälkeen se ei juurikaan enää vingu.

Samanvertaista freesiyttä edustaa ruokalaji nimeltään "Juopunut rapu". Elävien katkarapujen päälle ripotellaan hienonnettua sipulia ja päälle lorautetaan reippaanlaisesti kirkasta viinaa. Kansi päälle ja ravut päihtyvät viinan höyryssä.

Parin minuutin kuluttua pökertymäisillään olevia rapuja voi alkaa dippailemaan voimakkaalla Sichuanin pippurilla tukevoitettuun mausteliemeen.

Sitten vain nytkivä kännirapu suuhun ja tyyni nielaisu. Tämän tuoreemmaksi ei kiinalainen ruoka juurikaan voi tulla.

Rottia toki Kiinassa syödään. Guangdongin maakunnassa on lukuisia, eri rottaruokalajeihin erikoistuneita ravintoloita.Lootuksensiemen-rotta muhennos


Sieltä voit tilata vaikkapa Friteerattua rottaa sitruunakastikkeessa, Rotanviipaleita satee-kastikkeessa vermisellin kera tai Liköörissä liekitettyä rottaa.

Ne jotka rottaa ovat maistaneet, väittävät että se maistuu jota kuinkin kanan ja sianliahan sekoitukselta.

Rotanliha on kuulema myös erinomaisen terveellistä. Siinä on 17 erilaista aminohappoa, E-vitamiinia ja kalsiumia. Sen lisäksi se estää hiustenlähtöä, lisää miespotenssia, estää ennenaikaista seniiliyttä sekä helpottaa stressiä.

Rottakulinaristien kannattaa kuitenkin pitää mielessä uskomus, että rotanlihan liiallinen ahmiminen voi aiheuttaa verenvuotoa nenästä.

1950- ja -60 -luvulla kiinalaiset elivät puutteessa ja köyhyyden pakottamassa kasvisruokavaliossa. Nyt lihasta on tullut statussymboli rikkaudelle.

Kiinalaisesta ruokavaliosta onkin olemassa lentävä lause, jonka mukaan kiinalaiset"syövät kaikkia nelijalkaisia paitsi pöytiä, kaikkia siivekkäitä paitsi lentokoneita sekä kaikkea mikä ui paitsi sukellusveneitä. Tämä pätee etenkin eteläisessä Kiinassa.

Ravintoloiden ruokalistalta voi löytää muun muassa käärmettä (esimerkiksi mustaa koobraa), koiraa (vaikkapa paahdettuna), kissaa, kilpikonnaa (tai elävän konnan kaulasta juuri valutettua verta), rapeaksi paahdettuja skorpioneja ja ampiaisia, silkkimatoja, pulua (keitossa), sudenkorentoja (sen takaruumis kuulema mehukas), lepakoita, muurahaiskäpyjä...

Mieltymystä eksoottisten eläinten syömiseen kutsutaankin kiinaksi ye wei eli villi maku.

Erityinen ye wei -talviherkku on tähän asti ollut se surullisen kuuluisa sars-sivettikissa. Eräs arvostettu kantonilainen ruokalaji on nimeltään Longhudou" (Lohikäärme taistelee tiikerin kanssa) -keitto. Lohikäärmettä edustaa käärme ja tiikeriä sivettikissa.

Villieläinten liha on kallista. Sitä syövät ne, joilla on siihen varaa. Niinpä rikkaat hong kongilaiset matkustavat Manner-Kiinan puolelle syömään saarivaltakunnassa kiellettyä sivettikissaa, apinaa tai koiraa.

Sivettikissa, joka painaa noin neljän kiloa, maksaa 1000 yuania (100 e) eli keskivertokiinalaisen kuukausipalkan verran. Apinan liha on kolme kertaa kalliimpaa.Apinan aivosta viisautta


Kiinalaiset arvostavat villieläinten lihaa, koska he uskovat sen olevan erityisen ravinnerikasta. Syömisen takaa löytyy myös edelleen vahvana elävät uskomukset.

Perinteinen kiinalainen lääketiede käyttää runsaasti villieläinten eri ruumiinosia. Myös uhanalaisten eläinten. Niinpä muun muassa tiikerit ja leopardit ovat Kiinasta kuolleet jo lähes sukupuuttoon.

Riistan syönnissä pätee myös ajatus: "Sitä olet mitä syöt". Monesti lähes kirjaimellisesti. Niinpä tiikerin peniksen syöminen takaa mahtavan potenssin. Jos taas valitsetkäärmeen lihaa, se tekee sinusta pelottoman.

Apinan aivojen syöminen tekee älykkääksi ja voimakkaaksi.

Elävän apinan aivojen syöminen ei ole legenda, vaan täyttä totta. Riitti, jota harrastetaan yhä edelleen Hong Kongin salaravintoloissa.

Jos joku haluaa kokeilla kotikeittiössä apinan aivoja, ohje menee seuraavanlaisesti: lähes koomatilaan pakastettu apinanpoikanen asetetaan pyöreän pöydän keskellä olevaan reikään. Sen pää ruuvataan kiinni niin, että ainoastaan kallo pilkotta reiästä.

Päähän lyödään nuijalla ja sen jälkeen kallon yläosa sahataan auki.