Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ruotsin ja Norjan va­koi­lu­ta­pauk­set kään­tä­vät kat­set­ta myös Suo­meen, jossa suurten va­koi­lu-uu­tis­ten puut­tee­seen voi olla usei­ta­kin syitä

Suomessa arvioidaan olevan kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalvelujen vakoojia. Suurimmat uhat aiheuttavat Venäjä ja Kiina. Niiden kykyä heikentänee se, että tätä nykyä ne ovat vain aniharvalle suomalaiselle ideologisia johtotähtiä.

Ruotsissa alkoi tiistaina poikkeuksellinen oikeudenkäynti, jossa kahta miestä syytetään vakoilusta Venäjän hyväksi. Syyttäjän mukaan iranilaissyntyiset veljekset ovat luovuttaneet erittäin salaista aineistoa muun muassa Ruotsin turvallisuuspoliisista ja maan armeijasta Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle.

Tämän viikon tiistaina Ruotsissa tuli julkiseksi toinenkin vakava vakoiluepäily. Turvallisuuspoliisi Säpo otti järeässä operaatiossa kiinni kaksi epäiltyä vakoojaa, jotka ruotsalaisviestinten mukaan ovat venäläislähtöinen  pariskunta.

Säpo epäilee pariskuntaa törkeästä laittomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia ja toista valtiota vastaan. Jälkimmäistä valtiota ei ole nimetty.

Kolmas tuore pohjoismainen vakoilujuttu tulee Norjasta. Siellä vangittiin lokakuun lopussa brasilialaisena esiintynyt venäläismies. Hän aloitti viime vuonna Tromssan yliopiston tutkijana tutkimuskohteinaan esimerkiksi hybridiuhat ja hybridisodankäynti.

Suojelupoliisin päätoimipaikka sijaitsee Helsingin Ratakadulla.
Suojelupoliisin päätoimipaikka sijaitsee Helsingin Ratakadulla.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Ruotsin ja Norjan tapausten jälkeen Suomessa on perustellusti kysytty, onko Venäjän rajanaapuri ja tuleva Nato-jäsen voinut säästyä räikeältä vakoilulta. Suomen Tietotoimisto julkaisi torstaina omiin selvityksiinsä perustuvan artikkelin, jossa etsittiin syytä siihen, ettei yhtäkään vakoilutapausta ole Suomessa aikoihin päätynyt syyttäjän pöydälle.

STT:n jutussa todetaan ironisesti, että Suomessa kannattaa ilmeisesti ryhtyä vieraan valtion vakoojaksi, jos haluaa yrittää täydellistä rikosta joutumatta vangituksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.