Ruotsi löi Suomen 2-0 jää­kie­kon World Cupissa

Ruotsi voitti Suomen 2-0 jääkiekon World Cupissa Torontossa yöllä Suomen aikaa.

Suomi ja Ruotsi taistelevat pisteistä World Cupissa Torontossa. Lauri Korpikoski (vas.) ja Daniel Sedin. Joukkueet kohtasivat esiottelussa Göteborgissa 10. syyskuuta.
Suomi ja Ruotsi taistelevat pisteistä World Cupissa Torontossa. Lauri Korpikoski (vas.) ja Daniel Sedin. Joukkueet kohtasivat esiottelussa Göteborgissa 10. syyskuuta.
Kuva: THOMAS JOHANSSON

Ruotsi voitti Suomen 2-0 jääkiekon World Cupissa Torontossa yöllä Suomen aikaa. Ruotsin maalit tekivät Anton Strålman ja Loui Eriksson, joista jälkimmäinen osui tyhjään maaliin vajaat kolme sekuntia ennen loppua.

Suomi joutui heti ottelun alussa alivoimalle, kun kokoonpanoon noussut Jyrki Jokipakka otti kaksiminuuttisen, mutta pelasi hyvää alivoimaa. Nelosketjuun noussut Teuvo Teräväinen sai avopaikan heti alivoiman päätyttyä, mutta laukoi suoraan Ruotsin maalivahdin Henrik Lundqvistin mailaan.

Toinen erä alkoi tasavajaalla Jakob Silfverbergin ja Jussi Jokisen istuessa kaksiminuuttisia. Erän lopussa Suomi pääsi ylivoimalle Strålmanin kampattua Teuvo Teräväisen. Patrik Laine pääsi laukomaan mielipaikastaan, mutta Henrik Lundqvist koppasi laukauksen hanskaansa.

Suomi pelasi ylivoimaa vielä päätöserän ensimmäisen minuutin, mutta ei onnistunut maalinteossa. Erän puolivälissä pelattiin kaksi minuuttia tasavajaalla Sami Lepistön ja Gabriel Landeskogin istuttua väkivaltaisuusjäähyjä, ja Suomi sai aikaan erinomaisen maalinpaikan onnistumatta kuitenkaan maalinteossa.

Vajaat viisi minuuttia ennen erän loppua Leo Komarov otti estämisjäähyn ja Ruotsi sai vielä jauhettua runsaat puoli minuuttia ennen kuin Suomi sai pelikatkon aikaan.

Ruotsin päävalmentaja Rickard Grönborg ei sulattanut Leo Komarovin taklausta kolmannen erän loppupuolella.
Video: Ruutu.fi

Suomi kohtaa viimeisessä alkulohko-ottelussaan torstaina Venäjän. Alkulohkon kaksi parasta etenevät välieriin.

Ruotsi kaatoi Suomen 2-0 Anton Strålmanin ja Loui Erikssonin maaleilla.
Video: Ruutu

Enää seitinohut mahdollisuus jatkoon

Leijonat paransi peliään, mutta matka ja aika loppuu lähes varmasti kesken jääkiekon World cupissa.

Ruotsille kärsityn tappion jälkeen Suomella on enää vain seitinohut mahdollisuus päästä jatkoon B-lohkossa. Leijonien nolla pistettä ja lohkon jumbopaikka ennen viimeisiä pelejä kertoo karua kieltä. Jotta Suomi pääsisi jatkoon, Ruotsin pitäisi voittaa Pohjois-Amerikan yhdistelmäjoukkue ja Suomen täytyisi voittaa viimeisessä alkulohkopelissään Venäjä suurinumeroisesti. Se tuntuu World cupin tasoisessa turnauksessa liki mahdottomalta tehtävältä.

Ruotsi-ottelussa Leijonien vanha perisynti eli tehottomuus maalipaikoissa nosti päätään. Toisaalta sairasvuoteelta sankariksi noussut ruotsalaismaalivahti Henrik Lundqvist torjui loistavasti.

- Loimme valtavasti maalipaikkoja, mutta emme onnistuneet. Joukkue pelasi hienosti ja olen erittäin ylpeä yritteliäästi pelanneista pelaajista, mutta se ei riittänyt. Meidän pitää kunnioittaa tulosta, sanoi Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki ääni väristen ja silmät lasittuneena.

Laine harmitteli mailan katkeamista

Myös Marjamäki antoi tunnustusta "King Henrikille" eli New York Rangersin tähtimaalivahti Lundqvistille. Lundqvist joutui jättämään sairastelun takia Ruotsin avausottelun World cupissa väliin, mutta venyi Leijonia vastaan ilmiömäisesti nollapeliin 36 torjunnalla.

- Tunsin olevani hieman ruosteessa alussa, mutta sitten peli alkoi kulkea. Sain kenttäpelaajilta hienosti tukea, Lundqvist sanoi leveän hymyn kera.

Ruotsin päävalmentaja Rikard Grönborg myhäili tyytyväisenä onnistuneen maalivahtivalintansa jälkeen.

- Henrik on yksi maailman parhaista maalivahdeista. Hän osoitti sen taas, Grönborg totesi.

Viimeinen niitti Suomen haaveille voitosta oli se, kun Patrik Laineen maila katkesi aivan ottelun lopulla ratkaisevalla hetkellä. Mailoja katkeilee silloin tällöin, mutta Laineen Bauer petti erityisen pahassa paikassa.

- Sain hyvän poikittaissyötön ja siitä kun olisin saanut kudin aikaan, niin olisi se voinut maaliin mennä. Nyt maila antoi periksi, Laine harmitteli.

Laineen mielestä Leijonat paransi Tre Kronoria vastaan huimasti peliään World cupin ankeaan avauspeliin verrattuna.

- Saimme luotua maalipaikkoja, muttei mennyt. Kyllä sen varmaankin kaikki näkivät, että olisi pitänyt laittaa sisään. Olen silti ylpeä joukkueen joka jätkästä, Laine kommentoi.

"Teemme kaiken jatkopaikan eteen"

Tuukka Rask torjui tasapainoisesti Leijonien maalilla ja vaikuttaa nyt sementoineen paikkansa Suomen ykkösmaalivahtina. Rask loi torjunnoillaan uskoa kenttäpelaajille, ja tilanne Suomen maalin edessä rauhoittui Pohjois-Amerikka-peliin nähden, jossa irtokiekkoja pyöri vaaran paikoissa tämän tästä.

Maalivahtitilanteen rauhoittuminen on kuitenkin laiha lohtu, kun Leijonien tilanne jatkomahdollisuudet vaikuttavat minimaalisilta.

Tuskaisesta tilanteesta huolimatta ainakaan Patrik Laine ei ole vielä luovuttanut.

- Jatkopaikka ei ole enää omissa käsissä, mutta teemme silti kaikkemme sen eteen, hän totesi.

Korjattu aiempaa uutista: Ruotsi ei vielä varmistanut paikkaansa välieriin.